Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

24/9/10

Κλειστή η πόρτα για όσους δεν παρέστησαν στην πρωινή προσευχή στο Ναύπλιο

Σε μια εποχή που το σύνταγμα θεωρεί πως έχουμε ανεξιθρησκία και η επιτροπή προσωπικών δεδομένων χαρακτηρίζει το θρησκευτικό πιστεύω ως προσωπικό δεδομένο, που δεν αφορά κανέναν άλλον παρά μόνο τον ασκούντα τα θρησκευτικά του καθήκοντα, στο Ά Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, «η πρωινή προσευχή αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος» σύμφωνα να την διευθύντρια του σχολείου.


Την Παρασκευή το πρωί όσοι μαθητές προσήλθαν καθυστερημένα, μετά την πρωινή προσευχή βρήκαν την πόρτα κλειστή και την διευθύντρια του σχολείου σαν τον Άγιο Πέτρο να κρατά τα κλειδιά και να επιπλήττει τους γονείς που καθυστέρησαν να πάνε προ της προσευχής τα παιδιά τους στο σχολείο. Φυσικά και η απόφαση για το κλείσιμο της πόρτας δεν αποτελεί αυθαίρετη ενέργεια της διευθύντριας αλλά αναχρονιστική εντολή του υπουργείου Παιδείας.

Με εγκύκλιο του (3/8/2009) το ΥΠΕΠΘ με θέμα "Λειτουργία σχολείων για το σχολικό έτος 2009-2010" υπενθυμίζει στα σχολεία τα προβλεπόμενα από τους νόμους σχετικά με την πρωινή προσευχή και την ανάρτηση της ελληνικής σημαίας. Αναφέρει σχετικά η εγκύκλιος: «Πρωινή Προσευχή – ανάρτηση σημαίας

Σύμφωνα με το ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ.Α΄- άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ.) σας επισημαίνουμε ότι:

Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν τα τμήματά τους. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται.

Β. Επίσημη ανάρτηση της σημαίας γίνεται :

α. Την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας)

β. Τις εθνικές επετείους και τις τοπικές εθνικές εορτές

γ. Όταν κρίνεται απαραίτητο από το Σύλλογο Διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές».

Αν και αναχρονιστική αυτή η εγκύκλιος, εν τούτοις δεν αναφέρεται πουθενά πως η πρωινή προσευχή αποτελεί μέρος της διδασκαλίας, όπως διαφαίνεται και από την εγκύκλιο για την ασφάλεια των σχολείων πως πριν την προσευχή κλείνουν οι πόρτες του σχολείου. Σύμφωνα με Εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ, «οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποχρεούνται να φροντίζουν, ώστε οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου να παραμένουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών και αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του».

Έτσι οι μαθητές που προσέρχονται με καθυστέρηση την ώρα της προσευχής, υποχρεώνονται να μπαίνουν από την πίσω πόρτα του σχολείου. Κατά πόσο αυτό βέβαια είναι παιδαγωγικό, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση για την οποία μάλλον δεν ενδιαφέρεται κανείς, ούτε καν οι ίδιοι οι γονείς που φέρνουν με καθυστέρηση τα παιδιά τους στο σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «α», το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται και σε άλλα δημοτικά του Ναυπλίου και καιρός είναι να βγάλει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση τους διευθυντές των σχολείων από την δύσκολη θέση, αλλά περισσότερο να απαλλάξει τους μικρούς μαθητές από ενοχικά συμπλέγματα για τα οποία τα ίδια τα παιδιά δεν έχουν απολύτως καμία ευθύνη.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ