Σε κίνδυνο βρίσκονται για μια ακόμα οι υδάτινοι πόροι από την ανάγκη εκμετάλλευσης λίγων στρεμμάτων γης στην περιοχή της Αλέας.
Πιστοί στην τακτική περασμένων δεκαετιών, να αποξηράνουμε κάθε έλος και λίμνη που οδήγησε μαζί με άλλα αίτια στην δραματική μείωση των υδατίνων πόρων της χώρας μας, οι κοινοτικοί σύμβουλοι της Αλέας λίγο πριν την συνένωσή τους στον Δήμο Άργους-Μυκηνών αποφάσισαν να παραχωρήσουν τους υδάτινους πόρους σε ιδιώτη προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά γιατί δεν το έπραξαν εδώ και δεκαετίες αφού το πρόβλημα δεν είναι φετινό.
Κάθε χρόνο κατά την διάρκεια της άνοιξης με το πρώτο λιώσιμο των χιονιών μεταξύ Αλέας, Αγ. Νικόλαου, Εξοχής σχηματίζεται μια φυσική λίμνη καλύπτοντας έκταση 2000 και πλέον στρεμμάτων.
Το φυσικό αυτό φαινόμενο γίνεται «ενοχλητικό» στους λίγους εναπομείναντες κατοίκους της χειμάζουσας Κοινότητας της Αλέας, που αποφάσισαν στην δύση του κοινοτικού τους βίου να «πουλήσουν» το «περισσευούμενο νερό» σε ιδιώτη έναντι ανταποδοτικών έργων. Για ακόμα μια φορά μια μικρή κοινότητα θεωρεί πως μπορεί να διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους της περιοχής της αγνοώντας τις ανάγκες του νομού.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής είναι τεράστια και πως τόσο η Νομαρχία, όσο και η κοινότητα ουδέποτε τα αντιμετώπισαν με θέληση να τα λύσουν.
Οι πρώτες αντιδράσεις γύρω από το πρόβλημα που προκάλεσε η απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου, προήλθαν από τον περιφερειακό συνδυασμό «της Αγωνιστικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Πρόσφατα στην Αργολίδα, το συμβούλιο της κοινότητας Αλέας, ασχολήθηκε με την «αξιοποίηση» των νερών που πηγάζουν από τη Φρουσιούνα και καταλήγουν στον κάμπο της περιοχής, σχηματίζοντας λίμνη. Αποφασίστηκε η παραχώρηση της χρήσης μέρους των νερών αυτών για την εξυπηρέτηση των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων εταιρείας, που εδρεύει στο Πλατάνι, μέσω κλειστού αγωγού. Το νερό θα χρησιμοποιείται και από τους γεωργούς του κάμπου της Αλέας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Θεωρούμε το ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό. Νομίζουμε πως δεν είναι ζήτημα μιας κοινότητας να αποφασίσει για τη χρήση τέτοιας ποσότητας πηγαίων υδάτων. Πρέπει να γίνουν σοβαρές ολοκληρωμένες επιστημονικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις επιπτώσεις τέτοιων σοβαρών παρεμβάσεων. Αρκετά έχουμε κακοποιήσει το νερό, αυτό το μοναδικό για τη ζωή μας αγαθό. Να εξεταστούν οι επιπτώσεις από την πιθανή αποξήρανση της λίμνης. Οι επιδράσεις που θα υπάρξουν και στο μικροκλίμα της κλειστής αυτής λεκάνης της Αλέας, αλλά και στον ευρύτερο υδροφόρο ορίζοντα της Αργολικής πεδιάδας και των πηγών της (π.χ. Κεφαλάρι).
Για την άνυδρη Αργολίδα το ζήτημα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Μπορεί η εταιρεία να δίνει κάποια αντισταθμιστικά οφέλη (π.χ. κατασκευή αγωγού). Μπορεί οι αγρότες, που τα χωράφια τους πλημμυρίζουν, ιδιαίτερα το χειμώνα, να θεωρούν πως ωφελούνται από τη αποξήρανση της λίμνης, αλλά οι επιπτώσεις πρέπει να μελετηθούν με ευρύτερο πνεύμα.
Η περιφερειακή μας παράταξη ζητά να σταματήσουν οι συζητήσεις γύρω από το ζήτημα. Σε τρεις μήνες έτσι και αλλιώς θα έχουμε νέα δημοτική αρχή στον ευρύ Καλλικρατικό Δήμο Άργους. Δεν είναι σωστό εσπευσμένα να λυθεί αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα, με σεβασμό στο περιβάλλον, από το νέο Δήμο, ίσως και από την νέα Περιφέρεια. Στόχος μας να έρθουμε άμεσα σε επαφή με τους κατοίκους και τους φορείς της κοινότητας Αλέας, να συζητήσουμε από κοντά τις απόψεις τους και να καταθέσουμε ολοκληρωμένα τις προτάσεις μας.
Τέλος πολύ θα θέλαμε να ακούσουμε τις θέσεις της νομαρχίας, των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών αρχόντων, όπως και του υφυπουργού περιβάλλοντος, που εκλέγεται στην Αργολίδα».
Το ζήτημα είναι φυσικά πολύ μεγαλύτερο από τις αρμοδιότητες ενός κοινοτικού συμβουλίου, αφού από την μια μεριά προέχει η προστασία των υδατίνων πόρων, από την άλλη θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αντιστάθμισης της απώλειας του εισοδήματος των πληγέντων κατοίκων της περιοχής.
Εκτός φυσικά των περιβαλλοντικών μελετών για το κατά πόσο η «αποξήρανση» θα έχει επιπτώσεις στις πηγές της Αργολίδας και της Κορινθίας, θα πρέπει να εξεταστούν και οι τίτλοι ιδιοκτησίας στην περιοχή. Αν η λίμνη ανήκει σε ιδιώτες, στην κοινότητα ή στο κράτος και αν η απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου μπορεί να οδηγήσει στην παραχώρηση της λίμνης σε ιδιώτη.
11/9/10
Για να προστατέψουν το βιός τους αποξηραίνουν την λίμνη στην Αλέα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου