Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

17/10/10

Η υποψηφιότητα Πετράκου, τινάζει στον αέρα τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας. Σοβαρές ευθύνες στον ΣΥΝ

Μια περιοχή υψηλού «τουριστικού ενδιαφέροντος» αλλά στην πραγματικότητα οικολογικά ευαίσθητη η Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ Μεσσηνίας), καθώς και ο τρόπος που σχηματίστηκε το Περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ, θέτουν σε σοβαρή δοκιμασία την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.


Όπως υποστηρίζουν πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, «ο ΣΥΝ υποτιμώντας την νοημοσύνη των πολιτών αλλά κύρια των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ - όσα υπάρχουν ακόμα - με την βοήθεια πειθήνιων τοπικών παραγοντίσκων, οσμιζόμενος ευνοϊκή πολιτική συγκυρία, λόγω προβληματικής εκπροσώπησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου των δύο μεγάλων μονομάχων (Τατούλης – Δράκος) νεκρανάστησε Νομαρχιακές κινήσεις και έσπευσε να στήσει από τον Αύγουστο με «εικονικές» διαδικασίες, περιφερειακή παράταξη, αδιαφορώντας για την υπαρκτή δυνατότητα να στηθεί μια κίνηση μέσα από γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες. Το κερασάκι, που

δείχνει πόσο ριζοσπαστικός είναι ο ΣΥΝ, είναι το ότι έδωσε το "χρίσμα" για επικεφαλής της κίνησης στον κ. Πετράκο, γνωστό στη Μεσσηνία, και όχι μόνο, για την "φιλοπεριβαλλοντική" του στάση στο γνωστό σκάνδαλο της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας». Η Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) Μεσσηνίας, συνίσταται από τρία τμήματα εκτάσεως 1.450 τα οποία χωροθετούνται στο Νομό Μεσσηνίας και στις περιοχές των Δήμων Γαργαλιάνων, Νέστορος, Πύλου και Πεταλιδίου. Στις περιοχές αυτές εντάσσεται ο μοναδικός ιστορικός, φυσικός και οικολογικός χώρος που περιλαμβάνει τον όρμο του Ναυρίνου, αρχαιολογικούς χώρους (κλασσικούς και προϊστορικούς), το μοναδικό βιότοπο της Λιμνοθάλασσας, περιοχές εξαιρετικής ομορφιάς και γης υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και περιοχές προστασίας ενταγμένες στο δίκτυο NATURA (GR 225004). Το κάθε τμήμα Π.Ο.Τ.Α., με τον εισαγωγικό νόμο που τις θεσπίζει και τις περιγράφει άρθρο 29 του Ν.2545/97), περιλαμβάνει ένα σύνολο τουριστικών εγκαταστάσεων , εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής και συμπληρωματικές εγκαταστάσεις αναψυχής, άθλησης και διάθεσης ελευθέρου χρόνου. Την υλοποίηση των σχεδίων κατασκευής και εκμετάλλευσης περιοχών Π.Ο.Τ.Α. αναλαμβάνει η εταιρία ΤΕΜΕS A.E., συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Βασιλείου Κωνσταντακόπουλου.

Με επιστολή τους προς την γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και με την παράκληση να την λάβουν γνώση όλες οι συνιστώσες, 17 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν: Εμείς που υπογράφουμε είμαστε αριστεροί, ενεργοί πολίτες της Μεσσηνίας, ενταγμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ που είτε ως άτομα είτε μέσα από την κίνηση πολιτών «ΚΙΝΩ» παρακολουθήσαμε από την αρχή το θέμα. Όταν αποκαλύφθηκαν τα σχέδια του Κωνσταντακόπουλου, δηλαδή τι θα φτιάξουν, σε ποιο χώρο, με ποιες προϋποθέσεις τεθήκαμε ενάντιοι χωρίς να πάψουμε να αναδεικνύουμε μια σειρά από κρίσιμα θέματα:

1. θεωρούμε την ΠΟΤΑ ένα οικολογικό και αναπτυξιακό τερατούργημα, αφού σε ένα μοναδικό οικολογικό, αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο θα οικοδομηθούν εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα τετραγωνικά κτισμάτων, θα γίνουν γήπεδα γκολφ, τουριστικές κατοικίες, αλλαγή όλου του φυσικού περιβάλλοντος,

2. η δημόσια άμεση χρηματοδότηση των 146 εκ. € (αντιστοιχεί στο 25% του ΠΕΠ Πελοποννήσου του Γ’ ΚΠΣ) είναι σκάνδαλο και όπως παρατήρησε ένας σύντροφος αντιστοιχεί το ποσό των 145.000 € ανά κλίνη!!!! Δεν υπολογίζουμε την έμμεση χρηματοδότηση σε έργα υποδομής και άλλες διευκολύνσεις. Με τα χρήματα αυτά και ένα σχέδιο ολοκληρωμένης και ήπιας ανάπτυξης θα καλυπτόταν το χρόνιο έλλειμμα ανάπτυξης και η καθυστέρηση της Μεσσηνίας, για το οποίο υπεύθυνο είναι το τοπικό σύστημα εξουσίας και η «ομηρία» της περιοχής από την σωτηριολογική προσμονή της ΠΟΤΑ.

3. η περιοχή της ΠΟΤΑ (τμήματα Ρωμανός και Πύλος) καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της περιοχής NATOURA, η οποία αντί να θεσμοθετηθεί, να εγκριθεί η μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ (έτοιμη από 2002) και να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης ανεχτήκαμε να γίνει νέα μελέτη από τη Νομαρχία αλλάζοντας τα όρια, σύμφωνα με το συμφέρον του Κωνσταντακόπουλου.

4. η ΠΟΤΑ «βάζει χέρι» δηλαδή ελέγχει τα τρία κύρια ποτάμια – χείμαρρους και σε όλους τους διαθέσιμους υδατικούς πόρους της περιοχής, αποκλείοντας άλλη εναλλακτική χρήση και χωρίς να έχει γίνει διαχειριστική μελέτη και να υφίσταται οποιονδήποτε έλεγχο!!! Μάλιστα το κύριο ποτάμι της περιοχής τον Σελά τον ιδιωτικοποίησαν εντάσσοντάς τον μέσα στα όρια της ΠΟΤΑ Ρωμανός.

5. άσκησαν αναγκαστική απαλλοτρίωση σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες με επίκληση δημοσίου συμφέροντος (!!!!) με τρόπο βίαιο και επιθετικό ως άλλοι φεουδάρχες, με την συνέργεια τριών υπουργών και την ανοχή της αριστεράς.

6. σε ένα μοναδικό μεσογειακό τοπίο «φυτεύουν» γκολφ και εκατοντάδες πισίνες όταν η περιοχή έχει πρόβλημα ποιότητας και επάρκειας ακόμη και νερού για ύδρευση (οι τρεις όμοροι Δήμοι έχουν τεράστιο πρόβλημα), «απαλλοτριώνουν» τις ακτές, αποψιλώνουν δασικές εκτάσεις και την παρόχθια βλάστηση,

7. η ΠΟΤΑ κατασκευάζεται ως εργοτάξιο υπερεργασίας και υπερεκμετάλλευσης με εργασία όλη τη βδομάδα από 12 ως και 16 ώρες την ημέρα, με πλήθος ανασφάλιστων. Οι υπεργολάβοι δουλεύουν στην συντριπτική πλειοψηφία με μετανάστες ενώ η ντόπια απασχόληση είναι ελάχιστη (επιστήμονες παροχής υπηρεσιών και ανειδίκευτοι εργάτες).

8. με την συνέργεια του κομματικού, πολιτικού και ΜΜΕ συστήματος δημιουργήθηκαν συνθήκες δουλικές, χωρίς καμία λογική κριτικής έστω τοποθέτησης και ελέγχου.

Για όλους αυτούς λόγους και για πολλούς ακόμη θεωρούμε την ΠΟΤΑ, όπως και τα αντίστοιχα σχέδια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ξένα και αντίπαλα για την αριστερή λογική μας για τον τρόπο ανάπτυξης ενός τόπου, του τόπου μας. Έχουμε χαρακτηρίσει την ΠΟΤΑ ως το «παράδειγμα» για να προχωρήσει η «νέα τουριστική ανάπτυξη». Παράδειγμα που βρίσκει την γενίκευσή του στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο, για τα οποία ευτυχώς συμφωνούμε ότι είναι καταστροφικά και επικίνδυνα και αρκούντως νεοφιλελεύθερα.

Όμως από ότι φαίνεται δεν μπορούμε (;;) να συνεννοηθούμε για τα αυτονόητα εδώ στη Μεσσηνία, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας που οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΝ και των Οικολόγων αντιπαλεύουν αντίστοιχα σχέδια.

Εμείς προτείνουμε εδώ και τώρα:

1. να ζητήσουμε την διακοπή των εργασιών με βάση την απόφαση του Σ.τ.Ε.,

2. να δοθούν τα 146 εκ. € που κινδυνεύουν να χαθούν από το Γ’ ΚΠΣ στην πυρόπληκτη Μεσσηνία για την ανάπτυξή της,

3. να εγκριθεί άμεσα η περιοχή NATOURA, να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης με βάση την έτοιμη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ και όχι της Νομαρχίας,

4. να συντάξει άμεσα η Πολιτεία διαχειριστική μελέτη για τους υδατικούς πόρους και η χρήση των να εξετασθεί από μηδενική βάση,

5. να μην επιτρέψουμε την εκτέλεση έργων στην ακτή που θα την καταστρέψουν και θα την «ιδιωτικοποιήσουν»,

6. να ανακληθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση σε βάρος ιδιωτικών ιδιοκτησιών και να επιστραφούν ιδιοκτησίες που αποκτήθηκαν με τον εκβιασμό της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης,

7. να μην γίνουν τα εγκληματικά γήπεδα γκολφ, να αναθεωρηθούν οι εγκρίσεις με μείωση της δόμησης, περιορισμό των ορόφων και του ύψους, με υποχρεωτική πολεοδόμηση της περιοχής (καταργήθηκε το 2003 με Νόμο της Βάσως Παπανδρέου).

Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι, σεβόμενοι τον εαυτό μας, τις αρχές μας και τον τόπο μας να διαχωρίσουμε τη θέση και τη στάση μας, στο θέμα αυτό, από αυτή της ηγετικής ομάδας του τοπικού ΣΥΝ. Για το έλλειμμα προγραμματικής συμφωνίας, για το πλήγμα στην ενότητα, την αξιοπιστία και φερεγγυότητα των αριστερών της Μεσσηνίας, αλλά και για τη διατάραξη των σχέσεών μας δεν θα ευθυνόμαστε εμείς. Ελπίζουμε δε ο σύντροφος Αλέξης Τσίπρας κατά την κάθοδό του στη Μεσσηνία να πάρει θέση και να μην αγνοήσει το πρόβλημα».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ