Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

25/11/10

Η δερματολόγος… και τα καλλυντικά!!!

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Μόλις τέλειωσαν οι χαρές και τα πανηγύρια από την τελετή ορκωμοσίας η Κατερίνα ξεκίνησε τις προσπάθειες στην αγορά εργασίας. Ήρθε αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα. Όταν ήταν πρωτοετής στην σχολή λογοθεραπείας δεν υπήρχε άνεργος λογοθεραπευτής. Τελειώνοντας αυτή το τέταρτο έτος ήδη υπήρχαν πάρα πολλοί. Στην Ελλάδα υπήρχαν δυο σχολές και ήταν πάρα πολλοί αυτοί που έρχονταν από το εξωτερικό . Το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί πριν μια δεκαετία με τους καθηγητές φυσικής αγωγής.

-Τι έγινε Κατερινάκι έκανες τίποτα με την δουλειά; ( Την ρώτησε η γιαγιά της που είχε μια άνεση να κουβεντιάζει μαζί της και τα δύσκολα)

-Γιαγιά τα δύσκολα τελικά αρχίζουν μετά το πτυχίο. Πήρα σε ένα κέντρο ειδικών θεραπειών και μου ζήτησαν να δουλέψω δυο μήνες δωρεάν για να αποκτήσω εμπειρία και μετά να κρίνουν αν μπορώ να δουλέψω στο χώρο τους.

-Και γιατί δεν το σκέφτεσαι;

-Γιαγιά ρώτησα και άλλους συμφοιτητές μου και μου είπαν ότι τέτοια κέντρα επιβιώνουν με τέτοιες πρακτικές. Παίρνουν νέους θεραπευτές για δύο μήνες οι οποίοι δουλεύουν ατελείωτες ώρες και όταν συμπληρώσουν τους δυο μήνες άμισθης εργασίας του δίνουν μια βεβαίωση παρακολούθησης και τους ανακοινώνουν ότι θα τους ειδοποιήσουν, ενώ ήδη έχουν κανονίσει άλλα δίμηνα με άλλους νέους θεραπευτές.

-Μα γίνονται τέτοια πράγματα; Οι γονείς που πάνε τα παιδιά τους εκεί δεν αντιδρούν

-Όχι γιατί δεν ξέρουν τι γίνεται .

-Αλλού ρώτησες ;

-Ναι μου πρότειναν πλήρη ωράριο με 492 ευρώ σε επιδοτούμενο πρόγραμμα χωρίς ασφάλεια.

-Μην τον βάζει κάτω συνέχισε να το παλεύεις και κάτι θα βρεθεί.

Η Κατερίνα συνέχισε το ψάξιμο. Αλλά σε λίγο είχε και ένα άλλο πρόβλημα να αντιμετωπίσει στο δέρμα της άρχισαν να εμφανίζονταν κάποιες μικρές πλάκες, που ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες στην αφή και της προκαλούσαν έντονη φαγούρα.

Πήγε στον οικογενειακό γιατρό και της είπε ότι οι μικρές πλάκες ήταν νευροδερματίδα και σχετίζεται με το άγχος που έχει. Της έδωσε μια αγωγή αλλά ούτε τα σημάδια έφυγαν ούτε δουλειά βρήκε και το άγχος μεγάλωνε. Μάλιστα ένα τέτοιο σημάδι παρουσιάστηκε και στο πρόσωπο της και ανησύχησε περισσότερο.

Ο παππούς είχε ένα φίλο φαρμακοποιό στην επαρχία που έφτιαχνε μόνος του φάρμακα, πολύς κόσμος είχε δει καλό από αυτόν. Μαζί με τον παππού και την γιαγιά της πήγαν στο εξοχικό τους, επισκέφθηκαν και φίλο του παππού τον φαρμακοποιό.

-Νίκο αυτό είναι αποτέλεσμα άγχους και όχι κάποιας άλλης κατάστασης. Θα σου φτιάξω μια αλοιφή αλλά δεν δεις κάποια διαφορά καλό θα ήταν να συμβουλευτείς μια πολύ καλή δερματολόγο την ξέρω πολύ καλά από το πανεπιστήμιο είναι καθηγήτρια. ( Είπε ο φαρμακοποιός και έδωσε μια κάρτα στον παππού της Κατερίνας)

Η αλοιφή του φαρμακοποιού μείωνε την φαγούρα στο δέρμα αλλά δεν μειώθηκαν οι πλάκες που εμφανίζονταν.

-Κατερίνα μου νομίζω ότι πρέπει να κλείσεις ραντεβού με την καθηγήτρια δερματολογίας που μας πρότεινε ο φίλος μου.(Της είπε ο παππούς)

Η Κατερίνα έκλεισε αμέσως ραντεβού με την καθηγήτρια δερματολογίας. Το ιατρείο της ήταν στο Κολονάκι. Βρήκε την πόρτα του ιατρείου ανοιχτή, δεν υπήρχε γραμματέας ούτε κόσμος να περιμένει στην αίθουσα αναμονής.

-Κατερίνα κλείσε και έλα μέσα ( άκουσε μια φωνή προφανώς της γιατρού)

Έκλεισε την πόρτα πίσω της και μπήκε μέσα και βρήκε την ηλικιωμένη καθηγήτρια δερματολογίας να στέκεται πίσω από το γραφείο, κοιτούσε μια φωτογραφία, το δωμάτιο δεν ήταν και πολύ καλά φωτισμένο.

Η γιατρός πήρε το ιστορικό και άρχισε να την εξετάζει.

-Λοιπόν Κατερίνα ( ένα κόμπος σαν κρυφός λυγμός πήγε να βγει από το λαιμό της γιατρού) είσαι πολύ νέα για να γεμίζεις την ζωή σου με άγχος, νευροδεματίτιδα είναι και θα φύγεις όταν ξαναβρείς την χαρά που θέλει η νιότη σου, να χαίρεσαι την κάθε μέρα σαν να είναι τελευταία σου αυτό είναι το μυστικό. Να το ξεζουμίζεις το πορτοκάλι που σου προσφέρει κάθε μέρα μέχρι την τελευταία σταγόνα.

-Ξέρετε είμαι λίγο αγχωμένη γιατί ψάχνω για δουλειά και δεν βρίσκω αλλά και αυτά τα σημάδια που άρχισαν να εμφανίζονται στο πρόσωπο με κάνουν να αγχώνομαι ακόμα και πιο πολύ.

-Τι δουλειά είπαμε ότι κάνεις;

-Λογοθεραπεύτρια είμαι.

-Ε καλά δεν είσαι και τηλεπαρουσιάστρια για να ανησυχείς και τόσο πολύ, περίμενε ένα λεπτό.

Η γιατρός πήγε στα μέσα δωμάτια και έφερε ένα βαλιτσάκι με καλλυντικά.

-Αυτά είναι οικολογικά καλλυντικά, κάτσε ένα λεπτό να σε βάψω.

Η γιατρός με επιδεξιότητα αισθητικού της έφτιαξε το πρόσωπο με τα καλλυντικά , στην Κατερίνα φάνηκε ότι από τα μάτια της γιατρού κύλησαν κάποια δάκρυα, είχε λίγο σαστίσει με την συμπεριφορά της γιατρού.

-Να βλέπεις τώρα δεν φαίνεται τίποτα, αν εσύ χαλαρώσεις θα φύγουν και αυτά, αρκεί που είσαι νέα υγιής και ζωντανή όλα θα φτιάξουν στην ζωή σου. Να μην αφήνεις ούτε μια σταγόνα από τον χυμό της ζωής να πάει χαμένη.

-Θα μου γράψετε κάποια συνταγή;

-Όχι θα σου χαρίσω το βαλιτσάκι με τα καλλυντικά!!!! Γειά σου.

-Ρε φίλε την εξέτασε, ούτε φάρμακα της έγραψε ούτε λεφτά πήρε , την έβαψε και της χάρισε οικολογικά καλλυντικά για να σκεπάζει τα σημάδια στο πρόσωπο. Μπορεί να είναι καθηγήτρια αλλά δεν μου φάνηκε στα καλά της. ( Ο παππούς μιλούσε με τον φίλο του τον φαρμακοποιό για να μάθει για την καθηγήτρια )

Σε λίγο ξαναχτύπησε το τηλέφωνο και ο παππούς μίλησε με τον φίλο του τον φαρμακοποιό. Κλείνοντας το τηλέφωνο πήγε να βρει την εγγονή στο δωμάτιο της, μελετούσε τα αγαπημένα βιβλία ψυχολογίας. Τελευταία είχε στραφεί στην μελέτη της Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας τόσο για την δουλειά όσο και αναζητώντας μια λύση στα δικά της προβλήματα.

-Κατερινάκι μου με πήρε τηλέφωνο ο φίλος μου ο φαρμακοποιός …(κόμπιασε λίγο ο παππούς) και ….

-Και τι σου είπε παππού ; Να συνεχίζω την θεραπεία με τα οικολογικά καλλυντικά; ( Είπε με ειρωνικό τόνο η Κατερίνα)

-Άκου Κατερινάκι όταν σε έβαφε η γιατρός δεν έβαφε εσένα αλλά την κόρης της. Την λέγανε και εκείνη Κατερίνα ήταν και αυτή 23 χρονών και χάθηκε από καλπάζουσα μορφή καρκίνου.

Η Κατερίνα ξαφνιάστηκε της έπεσε το βιβλίο από τα χέρια . Το ξαναπήρε στα χέρια της ήταν ένα βιβλίο του Irvin Yalom

-Άκου αυτό παππού «παρόλο που η σωματική διάσταση του θανάτου μπορεί να σε καταστρέψει η ιδέα του θανάτου μπορεί να μας λυτρώσει».

Αν και 23 χρονών η Κατερίνα κατάλαβε από αυτή την σύμπτωση αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι μέχρι την τελευταία τους ανάσα. Με μιας χαλάρωσε μέσα της, σε μια εβδομάδα έφυγαν όλα τα σημάδια και στο επόμενο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών που πήγε βρήκε αμέσως δουλειά και με καλούς όρους. Στην συνέντευξη που πήγε για γούρι χρησιμοποίησε τα καλλυντικά που της χάρισε η γιατρός!!!

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ