Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

10/12/10

Εδώ είναι η στάση Κολιάτσου ;…

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου



Με βήμα βαρύ και σκοτεινό βλέμμα μπήκε ο μπάρμπα Γιάννης στο ΚΑΠΗ το νέο του στέκι γιατί τώρα με την κρίση τα οικονομικά του δεν ήταν για καφενείο. Στα γεράματα την έκανε την κουταμάρα του , πήρε πιστωτική κάρτα και μπήκε μέσα. Για να ξεχρεώσει την κάρτα άφησε τέσσερα νοίκια απλήρωτα για την μικρή γκαρσονιέρα που έμενε. Εδώ στο ΚΑΠΗ εύρισκε σχεδόν δωρεάν καφέ και δωρεάν την εφημερίδα.

-Πως πάει μπάρμπα Γιάννη ( Τον ρώτησε ο Κώστας ο υπεύθυνος του ΚΑΠΗ και του πρόσφερε και μια εφημερίδα)

-Πιάσαμε πάτο αλλά φαίνεται ότι παίρνει και παρακάτω….

-Καλά εσύ δεν έχεις και υποχρεώσεις ….συνταξιούχος μόνος νόμιζα ότι θα τα έφερνες βόλτα.

-Και σε μένα που είμαι η τελευταία τρύπα της φλογέρας κάνανε περικοπές. Στριμώξανε τα πράγματα Κώστα. Έκανα και εγώ τις κουταμάρες μου…

-Πάρε εφημερίδα να διαβάσεις και σου φτιάχνω και το καφεδάκι σου ….

-Αν δεν ήταν και το ΚΑΠΗ ούτε καφέ δεν θα πίναμε Κώστα…

Ο Κώστας του έφερε τον καφέ αλλά ο μπάρμπα Γιάννης δεν του έδωσε σημασία είχε βυθιστεί στην ανάγνωση της εφημερίδας και δεν καταλάβαινε τίποτα γύρω του. Όταν τέλειωσε την ανάγνωση του άρθρου παίρνοντας τον καφέ του για την πρώτη ρουφηξιά , ο Κώστας πρόσεξε ότι είχε ένα βλέμμα ανακούφισης σα να βρήκε κάποια λύση στα προβλήματα του . Με δυο βιαστικές ρουφηξιές ήπιε τον υπόλοιπο καφέ και κατευθύνθηκε προς τον Κώστα.

-Κώστα να σου ζητήσω μια χάρη;

-Άμα γίνεται μπάρμπα Γιάννη και βέβαια.

-Να εκεί πίσω που είναι η αποθηκούλα είναι άδεια, έλεγα να φέρω δυο κασόνια με τα πράγματα μου.

-Γιατί δεν τα χρειάζεσαι ;

-Λέω να πάω μερικούς μήνες διακοπές , να ταξιδέψω….στο εξεωτερικό ….

-Μα καλά εσύ πριν από λίγο δεν μου είπες ότι τα πράγματα είναι στριμωγμένα και ότι δεν μπορείς τα φέρεις βόλτα.

-Η φτώχεια θέλει κόλπα και καλοπέραση Κώστα μου, αύριο θα σου φέρω τα κασόνια μου εντάξει;;

Οι φαντάροι που έκαναν βραδινό περίπολο στο στρατόπεδο στην Θήβα πέρασαν μεγάλη τρομάρα όταν είδαν έναν άντρα ντυμένο στα λευκά

-Αλτ , αλτ σταμάτα ρε . φώναξε θυμωμένος ο λοχίας.

Πλησιάζοντας κοντά στον βραδινό εισβολέα με έκπληξη διαπιστώσανε ότι επρόκειτο για ένα ηλικιωμένο άνδρα που φορούσε παλαιομοδίτικα μακριά λευκά εσώρουχα.

-Παππού τι κάνεις εδώ;

-Δεν είναι εδώ η στάση Κολιάτσου;

Με την απάντηση του παππού μπερδεύτηκαν ακόμα περισσότερο.

-Πώς σε λένε;

-Γιάννη ….Κολιάτσου….Γιάννης Κολιάτσου… Γιάννης Κολιάτσου …..

Με στρατιωτικό όχημα τον οδήγησαν στο ψυχιατρείο, έγινε κανονική εισαγωγή στο νοσοκομείο μόνο που δεν μπορούσαν να συμπληρώσουν σωστά τα στοιχεία του, έγινε γνωστός σαν Γιάννης Κολιάτσου για τους έξι μήνες που έμεινε στο ψυχιατρείο.

Τον αντιμετώπιζαν σαν άτομο με στοιχεία άνοιας και αμνησίας, ενημερώσανε και την αστυνομία αλλά δεν είχε δηλωθεί καμία εξαφάνιση γέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς. Αλλά και όσες εξαφανίσεις είχαν δηλωθεί πανελλαδικά καμία δεν ταίριαζε με τα χαρακτηριστικά του μπάρμπα Γιάννη.

Ο γιατρός του είχε αρκετές αμφιβολίες για τον μπάρμπα Γιάννη τον Κολιάτσο αλλά δεν μπορούσε να κάνει και κάτι διαφορετικό λόγω έλλειψης στοιχείων. Φάρμακα δεν του χορήγησε αλλά δεν άλλαξε και κάτι στην κατάσταση του ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο.

Ο γιατρός τον παρατηρούσε προσεκτικά τον μπάρμπα Γιάννη, ήταν τακτικός επισκέπτης της βιβλιοθήκης μελετούσε για ώρες κρατούσε και σημειώσεις , διάβαζε με πάθος εφημερίδες σε ένα φάκελο κρατούσε και αποκόμματα εφημερίδων. Ο θάλαμος που τον έβαλαν ήταν ο πιο οργανωμένος και πιο καθαρός, η παρουσία του μπάρμπα Γιάννη φαίνεται ότι κινητοποίησε τους υπόλοιπους για αυτοοργάνωση. Η θετική συμπεριφορά του και η πολύ καλή λειτουργικότητα προβλημάτιζαν ακόμα περισσότερο τον γιατρό.

Αφού συμπληρώθηκαν έξι μήνες στο ψυχιατρείο την τελευταία μέρα του έκτου μήνα ο μπάρμπα Γιάννη πήγε στα γραφεία των γιατρών .

-Γιατρέ να μπω;

-Ναι Κολιάτσο μπες

-Γιάννη Μελάνογλου με λένε και είμαι από το Άργος, εκεί μένω .

-Μπα τι έγινε βρήκες την μνήμη σου ξαφνικά ( του είπε ο γιατρός με ένα ύφος που σήμαινε ότι το περίμενε κάτι τέτοιο ) μήπως σε ειδοποίησαν να πάς να πάρεις το όσκαρ πρώτου ρόλου; Καλά και πως σε βρήκανε στην Θήβα;

-Ήξερα πολύ καλά το στρατόπεδο εκεί έκανα όλη την θητεία μου δεν έχουν αλλάξει και πολύ οι τόποι από τότε.

-Και πήγες να ξανακαταταγείς;

-Δώσε μου δυο λεπτά να σου εξηγήσω.

-Ακούω …

-Πριν έξι μήνες είχα ένα μπλέξιμο οικονομικό, έκανα την βλακεία και έβγαλα πιστωτική κάρτα. Έφτασα να χρωστάω τέσσερα νοίκια 1.200 ευρώ με την σύνταξη 580 ήταν αδύνατο να τα βγάλω πέρα. Ο ιδιοκτήτης της γκαρσονιέρας και με το δίκιο του ήθελε τα νοίκια του. Ήμουνα σε απόγνωση αλλά βρήκα την λύση στο ΚΑΠΗ.

-Τι έμεινες έξι μήνες και εκεί;

- Όχι, ήμουν σε απελπισία πήγα εκεί για να πιω ένα καφέ να μιλήσω με κάποιο άνθρωπο , εκεί ο Κώστας ο υπεύθυνος του ΚΑΠΗ μου έφερε την εφημερίδα. Διάβασα ότι στην Αμερική λόγω οικονομικής κρίσης κάποιοι άνθρωποι κάνουν ήπιες παραβατικές πράξεις σπάνε μια τζαμαρία και μπαίνουν φυλακή για ένα δυο μήνες για να έχουν ένα κομμάτι ψωμί να φάνε και ένα κρεβάτι για να κοιμηθούνε. Έτσι μου ήρθε και η ιδέα, η φυλακή δεν μου άρεσε σαν προσωρινή λύση και προτίμησα την λύση του ψυχιατρείου και της αμνησίας .

-Και πως βρέθηκες στην Θήβα και το Ναύπλιο έχει στρατόπεδο γιατί δεν πήγες εκεί.
-Κοίτα γιατρέ να επιβιώσω ήθελα όχι να στιγματιστώ σαν ψυχικά διαταραγμένος , αν έμπαινα βράδυ με τα λευκά μακριά σώβρακα στον στρατόπεδο του Ναυπλίου την άλλη μέρα θα το ήξερε όλος ο νομός και δεν θα μπορούσα να κυκλοφορήσω ξανά στην πόλη μου .

Σε όλους είπα ότι θα πάω για ένα μεγάλο διάστημα διακοπές, με το ΚΤΕΛ έφτασα στην Θήβα, πήγα στο στρατόπεδο και από την πίσω μεριά από τα χωράφια μπήκα το βράδυ, Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Τα πράγματα μου τα έχω αφήσει στην αποθηκούλα του ΚΑΠΗ , μπήκαν έξι μηνιάτικα από την σύνταξη έξω τα 1200 που χρωστάω θα έχω και καβάτζα 2.280 , μίλησα και με τον παλιό μου σπιτονοικοκύρη να του γυρίσω τα νοίκια και θα μου νοικιάσει και μια άλλη γκαρσονιέρα στην ίδια πολυκατοικία. Ούτε γάτα ούτε ζημιά όπως σου είπα .

-Μπάρμπα Γιάννη Μελάνογλου είπες ότι σε λένε ;

-Κανονικά θα έπρεπε να σε λένε Σουπιάνογλου, έριξες μελάνι και σχεδόν μας στράβωσες όλους.

Ο γιατρός είχε ένα συγκαταβατικό ύφος, κατάλαβε ότι αυτός ο άνθρωπος με πανέξυπνο τρόπο προτίμησε την τεχνητή αμνησία και τον εγκλεισμό του στο ψυχιατρείο για να σώσει την αξιοπρέπεια του και τα κατάφερε.

-Πάμε να σου ετοιμάσω τα χαρτιά να φύγεις αύριο.

Καμαρωτός μπήκε την άλλη μέρα στο ΚΑΠΗ ο μπάρμπα Γιάννης για να πάρει τα πράγματα του.

-Μπάρμπα Γιάννη τι είδες στα ταξίδια που έκανες;

-Πολύ τρέλα κυκλοφορεί στον κόσμο Κώστα μου!!! Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και το έχει ρίξει στην τρελή !!! Η κρίση τους έχει χτυπήσει στο κεφάλι κοντεύουμε να πάθουμε συλλογική αμνησία όλοι.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ