Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

20/2/11

Χίλιοι δύο τρόποι να ακυρωθεί η πράξη εφαρμογής του σχεδίου του νοτίου τμήματος του Άργους

Διαβούλευση για την εφαρμογή του σχεδίου στο Νότιο τμήμα της πόλης του Άργους πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αργολίδας παρουσία της δημοτικής αρχής, μελετητών και θιγόμενων από την πράξη εφαρμογής.


Κατά την διάρκεια της διαβούλευσης προσδιορίστηκαν τα προβλήματα και οι δυνατότητες που υπάρχουν για την επίλυση ορισμένων από αυτά. Ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών ζήτησε από τους παρευρισκόμενους, με αφορμή την έγκριση του Σχεδίου από το ΣΧΟΠ, να υπάρξει μια ευρεία συζήτηση, έτσι ώστε να αποτιμηθεί η μέχρι σήμερα πορεία του και να προσδιοριστούν οι πιθανές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν προκείμενου να αποφύγουν οι θιγόμενοι την επιμέρους εφαρμογή του, αφού δεν μπορεί να ξεπεραστεί διαφορετικά η εισφορά σε γη και σε χρήμα, την οποία απέρριπτε προεκλογικά ο κ. Καμπόσος.

Σύμφωνα με τον μελετητή κ. Κορδονούρη κομβικό σημείο στην εφαρμογή του νοτίου τμήματος απετέλεσε η ασθένεια του κ. Μπούρη που έφερε τις εξελίξεις προς τα πίσω, με αποτέλεσμα να πάνε «χαμένα 2-2,5 χρόνια». Το θέμα άρχισε πάλι να κινείται με την υφυπουργοποίηση του κ. Γ. Μανιάτη ο οποίος «έτρεξε» το νότιο τμήμα παράλληλα με το γενικό πολεοδομικό, απαγκιστρώνοντας το σχέδιο πόλης από το νότιο τμήμα, ώστε να πετύχει γρηγορότερα την έγκρισή του, όπως και έγινε.

Πέρα από τις καθυστερήσεις, σύμφωνα με τον μελετητή υπήρξαν και θετικά σημεία, όπως το κέρδος της εμπιστοσύνης των αρχαιολόγων, αφού υπήρξαν πολλά ρυμοτομούμενα τμήματα με αρχαιότητες, αλλά και η ικανοποίηση μεγάλης μερίδας θιγομένων.

Μετά την πρώτη ανάρτηση το καλοκαίρι του 2007 από τους 120 περίπου θιγομένους έμειναν γύρω στους 30. Πρόσφατα μάλιστα πέρασε για δεύτερη φορά το σχέδιο από το ΣΧΟΠ και σύντομα θα πρέπει να γίνει δεύτερη ανάρτηση από τον δήμο. Μετά τις πιθανές ενστάσεις και διορθώσεις και την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει το νότιο τμήμα να ξαναπεράσει από ΣΧΟΠ, ΣτΕ και ΥΠΕΧΩΔΕ, θα ακολουθήσει η πράξη εφαρμογής κ.λπ. οπότε η ολοκλήρωσή του θα γίνει σε 2,5 χρόνια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κορδονούρη.

Φυσικά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος το ΣτΕ να απορρίψει το σχέδιο, οπότε θα χρειαστεί ίσως και τρίτη ανάρτηση τοπικού όμως χαρακτήρα στα σημεία που υπάρχουν προβλήματα, όπως στις οδούς Μερκούρη, Μικράς Ασίας, Υψηλάντου και σε τμήμα της Μιαούλη, όπου το άνοιγμα του δρόμου φτάνει τα 20 μέτρα. Οι μελετητές προσπάθησαν να στενέψουν ακόμα και την Τριπόλεως προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των θιγομένων, χωρίς όμως επιτυχία, αφού είναι δεδομένο το άνοιγμα των κεντρικών οδών. Το ζήτημα είναι που θα βρει ο Δήμος χρήματα για να αποζημιώσει τους θιγόμενους, αφού οι εισφορές «σε χρήμα» των διαμορφούμενων οικοπέδων δεν επαρκούν ούτε κατ` ελάχιστο για αποζημιώσεις.

Την απάντηση στο θέμα αυτό ανέλαβε να την δώσει ο Αγρονόμος, τοπογράφος, Μηχανικός κ. Ρωμαλιάδης, ο οποίος υποστήριξε μετά βεβαιότητας ότι, αφού γίνει η πράξη εφαρμογής, ο κάθε θιγόμενος να προσφύγει στο τριμελές διοικητικό πρωτοδικείο, όπου και 100% (!) θα δικαιωθεί, αφού έχουν περάσει 21 χρόνια!

Στην περίπτωση πάντως που δικαιωθούν οι θιγόμενοι, θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλήμα με τους κοινοχρήστους χώρους και τους χώρους πρασίνου, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναπληρωθούν από το «πράσινο» του ρουμανιού, του βάλτου του Άργους σύμφωνα με τον δήμαρχο Άργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ