Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

24/3/11

Περιμένω τις βροχές να γεμίσει το πηγάδι ….ή ΦΑΠ;

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου


Ο παππούς επέστρεφε από την βόλτα ενημέρωσης, όπως έλεγε την βόλτα στο περίπτερο για να αγοράσει τις εφημερίδες του. Βρήκε τον εγγονό του στην υπόγα να ασχολείται με τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και την ηλεκτρονική του αλληλογραφία.

-Παππού λένε κανένα καινούργιο νέο οι φυλλάδες ;

-Τι να πούνε οι υπολογιστές την έκαναν την ζημιά, δεν είδες με αυτόν τον μάστορα που έστειλε ένα μήνυμα για την χρεωκοπία της χώρας

-Ναι το διάβασα ενάμιση εκατομμύριο μηνύματα και πιθανολογείται ότι 20 δισεκατομμύρια ευρώ σηκώθηκαν από τις τράπεζες

-Περιμένω τις βροχές να γεμίσει το πηγάδι…. ή ΦΑΠ;

Ο Πέτρος ήξερε όταν ο παππούς έλεγε κάποια παροιμία ή κάτι από τα δικά του τα παράλογα από πίσω κρυβόταν μια ιστορία.

-Παππού να σου φτιάξω ένα σκέτο να μου πεις και την ιστορία.

Άλλο που δεν ήθελε και ο παππούς.

-Λοιπόν Πετράν ο έλληνας διατρέχει τρεις θανάσιμου κινδύνους το γνωστό ΦΑΠ,

-Δηλαδή παππού;

-Φθόνος Απληστία Πανικός, όταν και μόνο το ένα μπει μέσα στο μυαλό του παύει να λειτουργεί λογικά και αρχίζει το Φαπ και Φαπ. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και την ώρα του πανικού μπορεί να σε κατευθύνουν όπου θέλουν. Το κακό με τον πανικό είναι ότι μπορεί να σου τον προκαλέσουν και ο Φθόνος και η Απληστία. Λοιπόν άκου και την ιστορία. Στο ορεινό Χωριό ήταν δυο φίλοι ο Νίκος και ο Παναγιώτης και οι δυο γεωργοί και καλοί δουλευταράδες . Η δουλειά τους είχε ένα κύκλο εργασιών ,τις ελιές τους τα κηπευτικά τους , τα ξύλα τα κάρβουνα. Ζούσαν αρμονικά με την φύση και ευχαριστημένοι και ευτυχισμένοι. Ο Νίκος του άρεσαν και τα γράμματα μαζί με το δάσκαλο του χωριού έφτιαξαν πολιτιστικό σύλλογο και βιβλιοθήκη. Ένα απομεσήμερο στα σύνορα των χωραφιών τους καθώς ξεκουράζονταν και έτρωγαν μια μπουκιά ψωμί φτάνει στο χωματόδρομο μια αστραφτερή κούρσα. Πετάγονται μέσα από την κούρσα δυο κουστουμαρισμένοι με χαρτιά και φακέλους στο χέρι. Σαν ιεραπόστολοι χριστιανικής αίρεσης που είναι έτοιμοι να σου προσφέρουν τον παράδεισο με το σχετικό αντίτιμο.

-Καλημέρα ( τους λένε)

-Γεια σας είμαστε από την Ε.Γ.Ε εταιρεία γεωργικών επενδύσεων.

-Και τι θέλετε από εμάς ( Ρώτησε ο Παναγιώτης)

-Να σας προτείνουμε ειδικά προγράμματα για την δουλειά σας , για να λύσετε το πρόβλημα με το νερό, να αυξήσετε την παραγωγή να πλουτίσετε.

-Μα δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, περιμένουμε τις βροχές γεμίζουν τα πηγάδια και οι στέρνες μας, μια χαρά τα καταφέρνουμε. Είπε ο Νίκος.

-Ναι αλλά αν είχατε εύκολη πρόσβαση σε νερό θα μπορούσατε να επεκτείνετε τις καλλιέργειες σας. Ορίστε και μερικά έντυπα για ολοκληρωμένες λύσεις που αφορούν το τόπο σας.

-Ευχαριστώ πολύ.

-Ο Νίκος πήρε τα έντυπα και έφυγε για το σπίτι του. Το απόγευμα είχε συνάντηση με τον δάσκαλο είχαν την ιδέα να ανοίξουν ένα συνεταιριστικό κατάστημα με βιολογικά προϊόντα στην πόλη. Ο Παναγιώτης κάθισε στο χωράφι άκουσε την κατήχηση των οικονομικών ιεραποστόλων. Την άλλη μέρα ο Παναγιώτης παρκάρει το αγροτικό του έξω από το γυάλινο κτήριο της μεγάλης εταιρείας ανάμεσα στις αστραφτερές κούρσες των «ιεραποστόλων» και όλες είχαν στο πλάι το σήμα της «αίρεσης» ΕΓΕ -ΕΓΕ. Στον Παναγιώτη είχε αρχίσει να λειτουργεί το Α η απληστία και δεν έβλεπε καλά θόλωσε ο νους του.

-Κύριε μου η μόνη σύγχρονη λύση είναι η ανάπτυξη των γεωτρήσεων , πηγαίνοντας βαθιά μέσα στην γη θα βρούμε κάποιο κοίτασμα.

-Ξέρετε εμείς γεμίζουμε τα πηγάδια μας κυρίως με το βρόχινο νερό, έχουμε και στέρνες για να το μαζεύουμε και από τα κεραμίδια ακόμα.

-Αυτά ανήκουν στο παρελθόν αντί να περιμένεις το νερό πας και το βρίσκεις όσο βαθιά και να είναι.

-Μα είναι πολύ βαθιά δεν θα είναι και μεγάλο το κόστος ;

-Μην ανησυχείτε καθόλου υπάρχουν ειδικά δάνεια και με επιδότηση και με αρχή της πρώτης δόσης μετά από ένα χρόνο.

-Αυτό ακούγεται αρκετά ενδιαφέρον

-Επειδή έχουμε ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για την περιοχή σας ορίστε και μια οικονομική μελέτη , αν σας ενδιαφέρει μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα.

Ο Παναγιώτης πήρε ένα ντοσιέ με πλήρη μελέτη για την γη του, και ένα προσχέδιο για το «χαλαρό» δάνειο που έπρεπε να κάνει…..

-Νίκο το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να κάνω την γεώτρηση. Είπε στον φίλο του.

-Καλά ρε Παναγιώτη δεν βλέπεις ότι είναι πολύ μεγάλο το δάνειο και το κόστος κατασκευής και πόσο βαθιά θα πρέπει να πάει η γεώτρηση, από τους παλιούς δεν έχουν ακούσει για κανένα ποτάμι στην περιοχή μας. Εγώ θα περιμένω …..

-Εσύ να περιμένεις ότι θέλεις και όσο θέλεις , πρέπει να πάμε μπροστά

-Την άλλη μέρα, ο Παναγιώτης φορώντας το καλό του κουστούμι ξεκίνησε για την πόλη Λίγο πριν φύγει τον είδε ο μπάρμπα Μήτσος. Έτσι όπως τον είδε ντυμένο καθημερινή μέρα σκέφτηκε ότι κακό έγινε μπορεί γιατί το καλό κουστούμι το φορούσαν σε γάμους, κηδείες και γιορτές

-Έχουμε τίποτα δυσάρεστο ρε Παναή

-Όχι μπάρμπα Μήτσο , στην Δέλτα Τράπεζα πάω για δάνειο

-Να προσέχεις με δαύτους υπογράφεις ένα σωρό ψιλά γράμματα που δεν διαβάζεις και υπογράφεις την καταδίκη σου . Του είπε προφητικά .

-Μπάρμπα Μήτσο θα χτυπήσω γεώτρηση δεν θα ζω με την αγωνία του νερού.

-Ο Παναγιώτης πήγε στην τράπεζα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας , υπόγραψε ένα σωρό χαρτιά , παντού χαμόγελα, το μόνο που ρώτησε ήταν πότε ξεκινά η πρώτη η δόση, αφού τον διαβεβαίωσαν ότι ήταν μετά από ένα χρόνο έβαλε και την τελευταία υπογραφή.

-Την άλλη μέρα η εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες στην γη του Παναγιώτη, μετά από μια πολύ μεγάλη και δαπανηρή γεώτρηση βρήκαν το πολυπόθητο νερό. Κέρναγε στο καφενείο από το πρωί μέχρι το βράδυ ο Παναγιώτης.

-Νίκο εγώ σου το έλεγα είναι μεγάλη ευκαιρία. Ξεκίνα τώρα ….

-Μπα θα περιμένω όπως ξέρω, τις βροχές και με ότι νερό μαζεύω θα κανονίζω τις καλλιέργειες μου .

-Λοιπόν που λες ο Παναγιώτης πήγε πολύ καλά στην αρχή, πήρε και άλλα δυο δάνεια ένα για να επεκτείνει και τις καλλιέργειες του και ένα για να φτιάξει αποθήκες. Μετά άρχισε στο Ορεινό χωριό να κάνει παρέλαση το Φ ο φθόνος, γιατί ο Παναγιώτης και όχι εμείς, τι παραπάνω έχει αυτός από εμάς . Ο ένας μετά τον άλλο σαν τις αίγες πήγαν για σφαγή στο μαντρί της ΕΓΕ.

-Και το Π του πανικού πότε άρχισε παππού ….

-Το Π του πανικού άρχισε όταν έκαναν σουρωτήρι την γη τους όλοι σε ένα μπήκε η θάλασσα μέσα και οι γεωτρήσεις χάλασαν βγήκαν άχρηστες. Μπορεί να μην έτρεχε νερό αλλά άρχισαν να τρέχουν οι δόσεις και άρχισε το πανηγύρι του Π. Οι αποθήκες όλων ήταν γεμάτες με προϊόντα τα οποία δεν μπορούσαν να πουλήσουν σε τόσο μεγάλες ποσότητες και άρχισαν να πέφτουν οι τιμές. Οι μεγαλέμποροι έμαθαν την κατάσταση και πίεζαν για όλο και χαμηλότερες τιμές, οι τράπεζες ήθελαν πίσω τα λεφτά τους.

-Και με τον Νίκο τι έγινε;

-Αυτός προετοίμαζε το χωράφι του και περίμενε τις βροχές για να γεμίσουν οι στέρνες και τα πηγάδια. Άνοιξε τελικά μόνος του το μαγαζί με βιολογικά προϊόντα στην πόλη, κατόρθωσε και κράτησε το μυαλό του και την ζωή του σε ισορροπία.

-Κατάλαβες τώρα αν δεν μάθεις να σέβεσαι την φύση τις πραγματικές σου ανάγκες και αφήσεις το ΦΑΠ να δουλέψει μέσα σου μόνο ΦΑΠες θα φας στο τέλος.

*Τα ονόματα τραπεζών εταιρειών είναι εντελώς φανταστικά αλλά έχουν σχέση με την πραγματικότητα που μας περιβάλλει, η ατάκα περιμένω τις βροχές να γεμίσει το πηγάδι ήταν η απάντηση του Χρήστου στο ψητοπωλείο στην καλησπέρα -καληνύχτα της Τρίτης το βράδυ.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ