Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

19/3/11

Προτεραιότητα στο νερό. Σε καλό δρόμο τα έργα σύμφωνα με τον υφυπουργό περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη

Πιστός στα όσα είχε υποσχεθεί περί συχνής αναφοράς στα ΜΜΕ και στους πολίτες του επιτελούμενου έργου του, ο υφυπουργός περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Γιάννης Μανιάτης παραχώρησε την Κυριακή αναλυτική συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Ν. Κίο


Ο κ. Μανιάτης έκανε εκτενή αναφορά σε βασικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις του τελευταίου διαστήματος: στο έργο του Αναβάλου που μετά από 40 χρόνια, γίνεται πραγματικότητα, στη δημιουργία εργοστασίου πόσιμου νερού στην Αργολίδα, στο πρόγραμμα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, στην έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Άργους, καθώς και στη Πράξη Εφαρμογής του Νοτίου Τμήματος Άργους και την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης του Οικισμού Σπηλιωτάκη, στη χρηματοδότηση των Σχεδίων Χωροταξικής – Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) των Δήμων Κουτσοποδίου, Μιδέας, Ασίνης, Μυκηνών και Λυρκείας και στον Αγωγό Φυσικού Αερίου Πελοποννήσου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2012, στον Προαστιακό της Αργολίδας που η λειτουργία του έχει ανασταλεί προσωρινά, στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) για τις 1.600 οικογένειες της Αργολίδας

στην κατά 43% μείωση της χρέωσης στους ανεμομείκτες που βοηθά αποφασιστικά στη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, στο ακίνητο «Αεροδρόμιο» της ΔΕΠΟΣ στο Πορτοχέλι που έχει διασωθεί από πλειστηριασμούς λόγω χρεών της προηγούμενης διοίκησης, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας του ΟΣΕΠ που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο και στο Πρόγραμμα της Απονιτροποίησης που θα επαναπροκηρυχθεί βελτιωμένο για την Αργολίδα.

Το φυσικό αέριο

Αναλυτικότερα ο υφυπουργός περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στην κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας έως την Μεγαλόπολη Αρκαδίας μέσω του Κωλοσούρτη.

Βασικός σκοπός κατασκευής του Έργου, προϋπολογισμού 128 εκατ. €, είναι η τροφοδοσία του Σταθμού 820 MW της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με Φυσικό Αέριο. Η χάραξη του αγωγού έγινε με κριτήριο τη δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στις ευρύτερες βιοτεχνικές/αστικές περιοχές από τις οποίες διέρχεται (περιοχή Κορίνθου, περιοχή Άργους-Ναυπλίου, περιοχή Τρίπολης, περιοχή Μεγαλόπολης). Σύμφωνα με το επίσημα χρονοδιάγραμμα που έχει κατατεθεί στην ΕΕ, ο αγωγός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2012.

Οι μεγάλοι ωφελημένοι από την κατασκευή αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου θα είναι οι κάτοικοι του Άργους και του Ναυπλίου, αφού η διέλευση του αγωγού από το μέσο της απόστασης ανάμεσα στις δύο πόλεις, επιτρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη η δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί τις βιομηχανίες – βιοτεχνίες και τα νοικοκυριά των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της Αργολίδας. Η κατανάλωση φυσικού αερίου θα μειώσει κατά τουλάχιστον 20% το ενεργειακό κόστος των βιοτεχνιών και των νοικοκυριών του νομού.

Ο Ανάβαλος

Αναφερόμενος στην πορεία των έργων του Αναβάλου, ο κ. Μανιάτης υποστήριξε: «Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας ξεκίνησε να υλοποιείται, κάνοντας πράξη την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο λαό της Αργολίδας.

Τον Απρίλιο του 2010 έγινε το ξεκίνημα με την έναρξη του έργου «Βελτιώσεις Υφισταμένων Δικτύων Αναβάλου Ν. Αργολίδας», προϋπολογισμού 2.300.000 €, το οποίο έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό πάνω από 70%. Το έργο αυτό ήταν το πρώτο από το σύνολο των επιμέρους έργων για τον Ανάβαλο, που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση.

Τον Ιανουάριο του 2011, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, έγινε η ανάθεση των μελετών επέκτασης του έργου στις περιοχές Ερμιονίδας και Επιδαύρου, εκτιμώμενου προϋπολογισμού για την επέκταση στην Ερμιονίδα 10.000.000 € και 8.000.000€ για την επέκταση στο δήμο Επιδαύρου.

Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η τελική υπογραφή της Σύμβασης για το μεγάλο έργο του Ανάβαλου, προϋπολογισμού 14.700.000 € «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας του Νομού Αργολίδας». Έχει προηγηθεί σχετική θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στις 25 Ιανουαρίου 2011.

Για το τέταρτο υποέργο «Αναβάθμιση αντλιοστασίου & φράγματος Αναβάλου Ν. Αργολίδας», προϋπολογισμού 6.850.000 €, με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, στις 25/1/2011, εγκρίθηκαν οι τελικοί όροι δημοπράτησης και σύντομα αναμένεται η προώθηση του σχετικού διαγωνισμού.

Για λόγους μόνο ιστορικής μνήμης, να θυμίσω ότι κατά το διάστημα 2004-2009, διάστημα υλοποίησης του Γ’ ΚΠΣ από την κυβέρνηση της Ν.Δ., από ένα σύνολο 450 εκατ. € που διατέθηκαν για εγγειοβελτιωτικά έργα σε όλη τη χώρα, ο Ανάβαλος και η Αργολίδα δεν πήραν ούτε ένα (1) Ευρώ (!!!)».

Το Εργοστασίου Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού

Αναφερόμενος στις ενέργειες για την κατασκευή εργοστασίου Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού, ο βουλευτής Αργολίδας υποστήριξε ότι: «Προωθούμε τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας πόσιμου νερού που θα εξυπηρετεί τους Δήμους Ναυπλίου και Άργους – Μυκηνών, με τη συνεργασία των αντίστοιχων ΔΕΥΑ, καθώς και της Περιφέρειας.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2011, μετά από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, αποφασίστηκε έως τα τέλη Μαρτίου οι Δήμοι Ναυπλίου και Άργους – Μυκηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να καταθέσουν φάκελο με τις προτάσεις τους για τη δημιουργία Εργοστασίου Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού στην Αργολίδα, από το νερό του Αναβάλου».

Η συζήτηση περιεστράφη μεταξύ άλλων και στον σιδηρόδρομο, ισχυριζόμενος ότι ο προαστιακός στην Αργολίδα επετεύχθη όπως είχε σχεδιαστεί από το ΠΑΣΟΚ αλλά και με την συμβολή της ΝΔ και χαρακτήρισε προσωρινή την διακοπή του χωρίς να δεσμευτεί για στον χρόνο πιθανής επαναλειτουργίας του.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ