Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

17/4/11

Αισθητή η φωνή του Δικτύου για τα σκουπίδια

Ανακύκλωση- Κομποστοποίηση είναι η ολοκληρωμένη λύση και μάλιστα χωρίς διεθνή διαγωνισμό υποστήριξε η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας στο Συμβούλιο της Περιφέρειας της περασμένης Δευτέρας στο Μαλιαροπούλειο Μέγαρο στην Τρίπολη. Το περιφερειακό συμβούλιο ακόμα μια φορά συνεδρίασε για να «λύσει», το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτή την φορά «έκανε ένα μεγάλο άλμα»…αποφασίζοντας για διεθνή διαγωνισμό. Μάλιστα κατά την διάρκεια των ψηφοφοριών, φάνηκε και η ασχετοσύνη του προεδρείου, που ενώ έπρεπε να βάλει τις προτάσεις «εναλλακτικά» και όποια πλειοψηφούσε να περιλαμβάνονταν στην απόφαση, αναλώθηκε σε άσκοπες ψηφοφορίες καταμέτρησης των «υπέρ», «κατά» και των «λευκών».


Τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, Αυτοδιοικητικές Κινήσεις, Οικολογικές Οργανώσεις καθώς και άλλοι Φορείς, Σύλλογοι, Ομάδες και συμπολίτες μας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναπτύξαμε διάφορες τοπικές και περιφερειακές δραστηριότητες σε σχέση με το πρόβλημα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρειά μας. Σχηματίστηκε έτσι σταδιακά ένα άτυπο Δίκτυο μεταξύ αυτών.

Οι θέσεις και οι Προτάσεις του εν λόγω Δικτύου έχουν κατατεθεί κατ΄ επανάληψη στις αρμόδιες αρχές (Περιφέρεια Πελ/σου, Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων /ΦοΔΣΑ νομών, ΟΤΑ κ.λπ.). Επισυνάπτω εδώ τις αναλυτικές και συνοπτικές αυτές θέσεις και Προτάσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε κοινές συναντήσεις των παραπάνω τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου.

Η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφορικά με το οξύτατο πρόβλημα των σκουπιδιών συνεχίζεται και διευρύνεται και εκτός του παραπάνω Δικτύου, με πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις προς τις αρχές και δράσεις και από άλλους Συλλόγους, κοινωνικούς Φορείς, τοπικά Δίκτυα, αιρετούς κ.ά

Με δεδομένα το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο ισχύει από τις αρχές Δεκεμβρίου του παρελθόντος έτους, και την ανακοίνωση από τις αρχές του χρόνου εκ μέρους του εκλεγμένου περιφερειάρχη κ. Τατούλη, ότι επίκειται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει την υλοποίηση έργων και δράσεων για την επίλυση του προβλήματος, με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, στα πλαίσια του προαναφερόμενου Δικτύου ανέλαβαν την πρωτοβουλία και υπέβαλλαν προς τον περιφερειάρχη αιτήσεις για την πραγματοποίηση τον Φεβρουάριο 5 Ημερίδων (μίας ανά νομό/περιφερειακή ενότητα) δημόσιας Διαβούλευσης, με θέμα «Διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – αναθεωρημένο /επικαιροποιημένο ΠΕΣΔΑ».

Στην πρωτοβουλία τους αυτή ο κ. Περιφερειάρχης δεν απάντησε και φυσικά ημερίδες εκ μέρους της Περιφέρειας δεν πραγματοποιήθηκαν, παρά μόνο συζητήσεις με τους δημάρχους τις οποίες τις ονόμασε κατά την συνεδρίαση του συμβουλίου ο κ. Τατούλης «διαβουλεύσεις». Από την πλευρά των Αυτοδιοικητικών Κινήσεων και των Οικολογικών Οργανώσεων διευκρινίστικε ότι η Πρότασή τους για την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος είναι η «Εναλλακτική Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων» και γι αυτό δεν χρειάζονται ούτε διεθνείς οργανισμοί, ούτε εργοστάσια, αφού υπάρχουν ήδη 3 μονάδες ανακύκλωσης στην περιφέρεια και οι οποίες θα μπορούσαν από «αύριο» να τροφοδοτούνται με υλικά από τους δήμους.


Συνέντευξη τύπου έξω από την αίθουσα συνεδρίασης έδωσαν οι:

Βασίλης Γιόκαρης- Μαντινειακή Συμπολιτεία, Στέλιος Σταματάκης -Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας και ο Έρικ Νόικραντς -ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης,με τοποθετήσεις τους οι : Βασίλης Γιόκαρης Μαντινειακή Συμπολιτεία, Στέλιος Σταματάκης Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας, Τάσος Παπαζαχαρίας Μαντινειακή Συμπολιτεία και Μπάμπης Αντωνιάδης Ναύπλιο-Άλλη Πρόταση, αναδείξανε τα αδιέξοδα που δημιουργούν με τις αποφάσεις χωρίς «αντικείμενο».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ