Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

31/7/11

Κινδυνεύει να βυθιστεί το σαπιοκάραβο. Αγωνιώδεις προσπάθειες για την απομάκρυνσή του Τόμκο, πριν καταλήξει στον βυθό του λιμανιού του Ναυπλίου

Απρόβλεπτες οικολογικές και τουριστικές συνέπειες απειλούν το Ναύπλιο από την παραμονή του σαπιοκάραβου, που βρίσκεται δεμένο στην πλέον κεντρική θέση του λιμανιού, εδώ και 5 μήνες.
Όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο του Λιμενάρχη Ναυπλίου κου Σπύρου Μαρίνου προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα ο «α», εγκυμονεί ο κίνδυνος ναυαγίου μέσα στο λιμάνι του Ναυπλίου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο έγγραφο του Λιμενάρχη από τις 28-06-2011:

α) το Ναύπλιο είναι από τις πιο ιστορικές και συχνά επισκέψιμες τουριστικά πόλεις της Ελλάδος με υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης τουρισμού

β) Η θαλάσσια τουριστική κίνηση (κρουαζιερόπλοια, θαλαμηγά, επιβατηγά τουριστικά και επαγγελματικά τουριστικά σκάφη) είναι πλέον η σημαντικότερη πηγή εσόδων αποτελώντας σήμερα "οικονομική ανάσα" για τους επαγγελματίες της πόλης (18 κατάπλοι κρουαζιεροπλοίων έως σήμερα - επίκεινται 50 προγραμματισμένα έως το τέλος Οκτωβρίου - και 284 κατάπλοι θαλαμηγών - τουριστικών σκαφών με έως τώρα αποβιβαζόμενους επιβάτες - τουρίστες 18.876)

γ) Ο χώρος του κρηπιδώματος που καταλαμβάνει το Φ/Γ ΤΟΜΚΟ στο λιμάνι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 15 θαλαμηγά σκάφη ή ακόμη να διευκολύνει την είσοδο και παραμονή εντός λιμένος μεγάλων κρουαζιερόπλοιων τα οποία - όπως συμβαίνει σήμερα - παραμένουν στο αγκυροβόλιο και μεταφέρουν τους τουρίστες με λάντζες, γεγονός και χρονοβόρο αλλά και λόγω καιρού αρκετές φορές, επισφαλές. Η αλγεινή εικόνα που εισπράττουν οι τουρίστες με την αποβίβαση τους δίπλα ακριβώς από το Φ/Γ πλοίο επιφέρει συχνά τα παράπονα και τις αποδοκιμασίες τα οποία τελικά καταλήγουν από τους φορές και τις Αρχές της πόλης στην Υπηρεσία μας. (επισυνάπτονται φωτογραφίες),

δ) Η Υπηρεσία μας για την φύλαξη φορτίου και πλοίου απασχολεί 6 άτομα τα οποία αποσπώνται αναλόγως από τις θέσεις τους (υπηρεσία γραφείου, ασφάλεια κ,λ.π.) δημιουργώντας κενό και σοβαρή δυσλειτουργία της.

ε) Η παρατεταμένη ακινησία του το καθιστά εστία ρύπανσης και παρότι γίνονται έλεγχοι ανά εβδομάδα στο κύτος για την εισροή υδάτων υπάρχει άμεσος κίνδυνος πρόκλησης ναυαγίου εντός του λιμένα γεγονός που θα επιφέρει σοβαρότατες συνέπειες τόσο στην εύρυθμη λειτουργία του λιμένος όσο και στο υδάτινο περιβάλλον.

Μετά τα παραπάνω ευκόλως γίνεται αντιληπτό ότι η παραμονή του πλοίου στο λιμάνι είναι μείζον τοπικό θέμα και υφίσταται ανάγκη άμεσης λύσης καθότι ευρισκόμαστε ήδη στην περίοδο θέρους και η πόλη δέχεται πλήθος επισκεπτών. Επιπροσθέτως αναφέρουμε ότι μεγάλο μέρος της χερσαίας ζώνης του λιμένα χρησιμοποιείται για την στάθμευση IX οχημάτων, λεωφορείων, τουριστών - επισκεπτών (μη θαλάσσιος τουρισμός) οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με το θέαμα του σκουριασμένου - παλαιού πλοίου κάνοντας συνεχή επικριτικά σχόλια».



Επιστολή



Με αφορμή προηγούμενο δημοσίευμα του «Αναγνώστη» σχετικό με την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Ναύπλιο από την παραμονή στο λιμάνι του σαπιοκάραβου, ο Λιμενάρχης κος Μαρίνος έστειλε στην εφημερίδα μας την παρακάτω επιστολή:

«Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος της έγκριτης εφημερίδας σας σχετικά με την παραμονή του Φ/Γ πλοίου ΤΟΜΚΟ σημαίας Βολιβίας στο λιμάνι Ναυπλίου σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το πλοίο παραμένει στο λιμάνι Ναυπλίου από την 09/02/2011 αφού κατασχέθηκε από το Λιμεναρχείο Ύδρας καθότι διαπιστώθηκε η μεταφορά τσιγάρων τα οποία φέρεται να είναι προϊόν λαθρεμπορίας. Την ίδια ημέρα μετά από σχετικές διαδικασίες ανατέθηκε η φύλαξη του στον τότε Λιμενάρχη Ναυπλίου. Επίσης γνωρίζουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα από την 09/02/2011 έως σήμερα στην ίδια περιοχή (Δικαστική - Τελωνειακή αρμοδιότητα Πειραιά) έχουν ακινητοποιηθεί, ελεγχθεί και έχουν οδηγηθεί στο λιμάνι Πειραιά παρόμοια πλοία για την ίδια δραστηριότητα.

Έκτοτε η Υπηρεσία μας αποστέλλει έγγραφα σε κάθε εμπλεκόμενο προκειμένου επισπευτεί η εκφόρτωση του πλοίου και ακολούθως υπάρξει άμεση διαδικασία εκποίησης και απομάκρυνσης του.

Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι με το αριθ. 2114.3/09/11/28-06-2011 έγγραφο μας προς τους αρμόδιους αναφέραμε στο σύνολο της την υφιστάμενη κατάσταση, τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι Ναυπλίου.

Εκτός των προαναφερομένων ενεργειών σας γνωρίζουμε ότι:

α) ο υπογράφων ανέλαβα τα καθήκοντα Λιμενάρχη Ναυπλίου προσφάτως

β) θα πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητη η ευαισθησία και το ενδιαφέρον εμού προσωπικά - και λόγω εντοπιότητας - αλλά και του προσωπικού του Λιμεναρχείου Ναυπλίου, καθόσον προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις εντυπώσεις των τουριστών - επισκεπτών εξυπηρετώντας τους και εκτός των πλαισίων επαγγελματικής δραστηριότητας μας

γ) επισκέφθηκα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου και μέλος της Λιμενικής Επιτροπής τον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά και τον Ανακριτή που χειρίζεται ποινικά την υπόθεση και αναφέραμε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη παραμονή του πλοίου στο λιμάνι, υποβάλλοντας του εκ νέου γραπτό αίτημα προκειμένου επισπευτούν οι όποιες ενέργειες.

Από τα παραπάνω αναφερόμενα και τα εκτεθέντα στο μνημονευθέν έγγραφο της Υπηρεσίας μας προκύπτει πιστεύω το ενδιαφέρον και η συνεχής προσπάθεια μας προκειμένου γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμοδίους και επιλυθεί το μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει ή που θα πρέπει να προλάβουμε, πριν αυτό γίνει πολύ σοβαρότερο και ενδεχομένως με απρόβλεπτες συνέπειες (οικολογικές και τουριστικές) για την πόλη μας. Υπενθυμίζοντας ότι είμαι στην διάθεση σας για οιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλώ για την ενημέρωση σας».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ