Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

5/8/11

Μαζί με την οικοδομή γκρεμίστηκε και το εμπόριο


Έκκληση στην Κυβέρνηση να προβεί σε  πειθαναγκαστικές ενέργειες για την συνέχιση της δανειοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η πλήρης «καθίζηση» της αγοράς και το στέγνωμα ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών, κάνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, εστάλη με επιστολή που έστειλε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς και στους αναπληρωτές Υπουργούς, με θέμα: “ Kαταστροφικές συνέπειες στην αγορά από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας”.
Οι έμποροι επισημαίνουν ότι από την ύφεση έχει επηρεαστεί και ο κλάδος της οικοδομικής δραστηριότητας, ο οποίος είναι αλληλένδετος με το εμπόριο.
Σημειώνουν ότι στην Περιφέρεια μας ο κλάδος της οικοδομής μέσα σε διάστημα 7 ετών σημείωσε δραματική πτώση.
Πιο συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο τον Ιανουάριο του 2004 είχαν εκδοθεί 404 οικοδομικές άδειες ενώ τον Ιανουάριο του 2011 μόλις 139. Παρατηρείται δηλαδή πτώση της τάξης του 66%. Στην Δυτική Ελλάδα από τις 322 άδειες τον Ιανουάριο του 2004  φτάνουμε στις 108 άδειες τον αντίστοιχο μήνα του 2011,σημειώνοντας πτώση 66%. Τέλος στα Ιόνια νησιά από τις 174 τον Ιανουάριο του 2004, έχουμε τον αντίστοιχο μήνα του 2011 52 , πτώση της τάξης του 70%.
Τα στοιχεία αυτά της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύουν ξεκάθαρα την σοβαρότητα του προβλήματος και γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι η τεράστια πτώση του κλάδου της οικοδομής έχει οδηγήσει  δεκάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από αυτήν στον αφανισμό και χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν.
Και τονίζει στην επιστολή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων: Το κλείσιμο της στρόφιγγας δανειοδότησης εκ μέρους των Τραπεζών είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους ‘παγώματος’ της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς παλαιότερα το 80% των οικοδομών ολοκληρωνόταν με δάνειο. Θα τονίσουμε για πολλοστή φορά ότι η τακτική αυτή των Τραπεζών παρότι ενισχύθηκαν με κρατικές επιχορηγήσεις είναι λανθασμένη και διογκώνει το πρόβλημα.
Το γενικότερο πάγωμα της αγοράς , η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Περιφέρειας καθώς και ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο, οδηγούν την οικοδομική δραστηριότητα σε ακόμα πιο φθίνουσα πορεία.
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, αναγνωρίζει την δυσκολία των καταστάσεων και επιμένει:
- Στην προώθηση ενός ουσιαστικού προγράμματος για την Περιφέρεια μας, το οποίο να έχει στόχο την ανάπτυξη. Παράλληλα με τις συζητήσεις για το δημόσιο χρέος, πρέπει να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα και οι ενέργειες που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο.
- Στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος ώστε να είναι δίκαιο, σταθερό, απαλλαγμένο από πολιτικές που έχουν στόχο και μόνο την είσπραξη φόρων από αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι φορτωμένη με δυσβάστακτους φόρους που λειτουργούν άκρως κατασταλτικά στην ανάπτυξη της. Δεν μπορεί να νεκρώνουν τόσα επαγγέλματα που κινούνται γύρω από αυτήν την δραστηριότητα, μόνο και μόνο για εισπρακτικούς σκοπούς.
- Τέλος η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής                      Ελλάδας, εμμένει στο πολύ ουσιαστικό ζήτημα της πραγματικής οικονομίας εκ   
μέρους των Τραπεζών.  Καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί σε  πειθαναγκαστικές   ενέργειες για την συνέχιση της δανειοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η πλήρης ‘καθίζηση’ της αγοράς και το στέγνωμα ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών. 

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ