Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

19/9/11

Πόρτο Χέλι και το Ναύπλιο, πόλεις θύλακες για την ανάπτυξη της Περιφέρειας


Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται σε θέματα διαχείρισης και των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει πολλές προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε στο συμβούλιο της Δευτέρας ότι το όφελος της Περιφέρειας Πελοποννήσου τα επόμενα δύο χρόνια από οι πόρους του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί, θα ανέλθει σε σε 250 εκατομμύρια ευρώ.
Εντωμεταξύ, σε συσκέψεις του περιφερειάρχη με παράγοντες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Πελοποννήσου, επιχειρήθηκε να τεθούν από κοινού οι άξονες προτεραιοτήτων, αλλά και να καταγραφεί η πρόοδος στα έργα που έχουν ενταχθεί ή είναι υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Ως πρώτος άξονας ανάπτυξης τέθηκε το άρτιο οδικό δίκτυο που πρέπει να αποκτήσει η Πελοπόννησος, καθώς και η ανάγκη για την υποστήριξη και βελτίωση του ενδομεσσηνιακού δικτύου που υστερεί σε μεγάλο βαθμό. Αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και στον ανατολικό άξονα Κόρινθος- Επίδαυρος- Λυγουριό- Ναύπλιο- Αερόπολη- Στούπα- Καρδαμύλη και στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του.
Δεύτερος άξονας που τέθηκε από τον κ. Τατούλη στην πορεία ενδυνάμωσης της ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι αυτός της αγροτικής οικονομίας καθώς και η ανάγκη στροφής της τοπικής οικονομίας στον παραγωγικό πρωτόγεννη τομέα, ενισχύοντας με κίνητρα τους αγρότες. Η αποστολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην δημιουργία μιας ισχυρής αγροτικής οικονομίας, ακολουθεί δύο κατευθύνσεις: αφενός την ενδυνάμωση της αγροτικής οικονομίας που θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση του εγχώριου προϊόντος 2,5% και αφετέρου την ίδρυση 18 έως 20 σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων με στόχο την αύξηση του ακαθάριστου προϊόντος κατά 4,5%.
Ως τρίτο άξονα της στρατηγικής αυτής ο Περιφερειάρχης έθεσε την Περιβαλλοντική πολιτική. "Διεκδικούμε από το ΥΠΕΚΑ την αρμοδιότητα διαχείρισης του προγράμματος ΥΠΕΡΑ για την περαιτέρω αποκέντρωση του", σημείωσε ο κος Τσέτουλης ο όποιος περιέγραψε ως ένα έργο που εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο και μπορεί η Περιφέρεια να αναλάβει, την διαχείριση της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού κόλπου.
Τέταρτο άξονα έθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου την ηλεκτρονική δημοκρατία, μέσα από τη συγκρότηση συγκεκριμένου προγραμματισμού που να βασίζεται στις νέες τεχνολογίες έτσι ώστε η Πελοπόννησος να γίνει η πρώτη ψηφιακή Περιφέρεια.
Πέμπτος άξονας είναι σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η Τουριστική πολιτική. "Η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας θα βασίζεται σε μεγάλους στόχους και το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης. Ξεκαθάρισε, ότι «Πόλεις θύλακες για την ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι η Καλαμάτα, η Μονεμβασιά, το Πόρτο Χέλι και το Ναύπλιο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και στη δημιουργία νέων κωδικών που θα δώσουν τη δυνατότητα στην Πελοπόννησο να αναπτύξει μιας κοινωνικής πολιτικής αλληλεγγύης και συνοχής αλλά και μιας συγκροτημένης πολιτικής βασισμένης στην πρόνοια.
Τέλος, ο κ. Τατούλης κατέληξε ότι έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια και είναι σε τελική ευθεία η κατασκευή  του νέου Διοικητηρίου της Περιφέρειας μέσω ΣΔΙΤ.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ