Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

18/9/11

Σαρώνει τις καλλιέργειες η τριστέτσα

Εξαιρετικά αρνητικές είναι οι επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών εσπεριδοειδών στην Αργολίδα από τις εκριζώσεις δέντρων, λόγω της τριστέτσα, ενώ το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει κάποια μέτρα προστασίας τους.
Μάλιστα σε ερώτησή του ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός θέτει το πρόβλημα υπ΄ όψιν του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει σε παραγωγούς εσπεριδοειδών και το σοβαρό κίνδυνο για τις καλλιέργειες από την εμφάνιση του ιού της Τριστέτσας.

Όπως τονίζει: Ύστερα από σχετικές δειγματοληψίες που έχουν καταδείξει την εμφάνιση του ιού της Τριστέτσας, έχουν ξεκινήσει εκριζώσεις σε κτήματα με εσπεριδοειδή στην Αργολίδα (Αγία Τριάδα και Πουλακίδα) και σε άλλες περιοχές της χώρας (Λακωνία, Κρήτη, Άρτα). Μάλιστα, ο ιός εντοπίστηκε και σε φυτώρια ανά τη χώρα(Λακωνία) που τροφοδοτούν τις καλλιέργειες με δενδρύλλια, καθώς και σε φυτώρια που παράγουν το καλλωπιστικό εσπεριδοειδές «calamodin» (Χαλκιδική, Αττική, Πρέβεζα) γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη αντιμετώπισης από το αρμόδιο Υπουργείο του σοβαρού προβλήματος με συστηματική και ολοκληρωμένη προσέγγιση για να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες για τα εσπεριδοειδή όχι μόνο της Αργολίδας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Επισημαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών εσπεριδοειδών στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης. Επισημαίνεται ότι για κάθε δένδρο που προσβάλλεται, πρέπει να εκριζωθούν όλα τα δένδρα σε ακτίνα 15 μέτρων από το μολυσμένο, που μπορεί αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εκριζωθούν δεκάδες δένδρα για κάθε 1 μολυσμένο, ενώ η εφάπαξ αποζημίωση των 20.54 ευρώ ανά δένδρο δεν αρκεί για να καλύψει την μεγάλη ζημιά που υφίστανται οι παραγωγοί, παρά μόνο τα έξοδα εκρίζωσης, καθώς, εκτός της ειδικής φροντίδας που απαιτείται για την απολύμανση του προσβεβλημένου χώρου, τα νέα δένδρα που θα φυτευτούν χρειάζονται σχεδόν μία δεκαετία για να προσεγγίσουν το μέσο όρο παραγωγής.

Κατόπιν αυτών, με ορατό τον κίνδυνο επέκτασης της μόλυνσης και ολοκληρωτικής καταστροφής των καλλιεργειών εσπεριδοειδών που αποτελούν μία από τις κύριες καλλιέργειες της Αργολίδας αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, αλλά και με προφανείς τις συνέπειες στο εισόδημα των παραγωγών.

Οι ερωτήσεις που τίθενται στον υπουργό είναι:

Σε ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα προβεί και με ποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την συστηματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν ανακύψει στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών από τον ιό της Τριστέτσας.

Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα αποζημιώσει κατά τρόπο επαρκή τις καταστροφικές συνέπειες στο εισόδημα των παραγωγών, καθώς το προβλεπόμενο σήμερα ποσό των 20,54 ευρώ εφάπαξ ανά δένδρο δεν καλύπτει τη μεγάλη ζημιά, παρά μόνο τα έξοδα εκρίζωσης.

Τι σκοπεύει να κάνει σχετικά με την παραγωγή υγιούς  και πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού για τα εσπεριδοειδή αφού για αυτή την ώρα η  σχετική διαδικασία είναι ανύπαρκτη με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αναζητούν λύσεις από άλλες χώρες  που στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι και το υλικό αυτό σε πολλές περιπτώσεις είναι μολυσμένο.

Αν σκοπεύει να συγκαλέσει άμεσα ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των αρμοδίων φορέων, υπηρεσιακών παραγόντων και  επιστημόνων για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ