Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

19/9/11

Ξεκίνησε επιτέλους ο διεθνής διαγωνισμός για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου


Υπό το βάρος των δηλώσεων του Δημάρχου Άργους- Μυκηνών η περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε επιτέλους σε Διεθνή Διαγωνισμό για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Προκαταρκτική Προκήρυξης.  Την περασμένη  Πέμπτη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην Τρίπολη, όπου υπό το βάρος των δηλώσεων Καμπόσου πως θα προχώρηση μόνο του το Άργος στην κατασκευή εργοστασίου Διαχείρισης απορριμμάτων, μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα αποκτήσει ολοκληρωμένη διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέσα από διεθνή διαγωνισμό ανοιχτό σε όλες τις περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες» υπενθυμίζοντας ότι υλοποιείται πλέον η προεκλογική του δέσμευση, που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Δράσης της Νέας Πελοποννήσου και κάνει λόγο, πέρα της διενέργειας Διεθνούς Διαγωνισμού, για όρους που αποτελούν καινοτομία και διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα του αποτελέσματος στην υλοποίηση του έργου από την φάση των προδιαγραφών μέχρι την παράδοση του.
Για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, έγιναν τέσσερα βήματα. «Πρώτον, έγινε ευρύτατη διαβούλευση με όλες τις δομές της Περιφέρειας με ανοιχτές διαδικασίες. Δεύτερον, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη διυπουργική επιτροπή, εγκρίθηκε το δικό μας σχέδιο, το οποίο εφαρμόζεται αυστηρά σε συνέπεια με ότι έχει εξαγγελθεί και μάλιστα αποτελεί και πρότυπο και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Τρίτον, η Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά από διαρκείς επαφές με την τις αρμόδιες υπηρεσίες Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε και επέλυσε όλα τα τεχνικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν σε έναν τόσο σύνθετο διεθνή διαγωνισμό. Τέταρτον, από την 1η Ιουλίου 2011 η Αιρετή Περιφέρεια απέκτησε τα απαραίτητα εργαλεία για την διεξαγωγή του διαγωνισμού που μέχρι τότε ήταν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή την ευθύνη υλοποίησης του ΕΣΠΑ και την ευθύνη για τις  τεχνικές υπηρεσίες.»
Η πρόταση πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλες τις τεχνολογίες, τις καινοτομίες και να παράγει τους ελάχιστους δυνατούς ρύπους, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να προβλεφθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά το κόστος. Πρέπει να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον των πολιτών και των φορέων μεγιστοποιώντας το κοινωνικό όφελος. Τέλος, πρέπει το υπόλειμμα της διαχείρισης να είναι το μικρότερο δυνατό σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Ολοκληρώνοντας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης  είναι «ότι από τη στιγμή που θα επιλεγεί ο ανάδοχος θα αναλάβει από την πρώτη στιγμή και την ευθύνη προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων».
Ερωτηματικό όμως παραμένει το που θα εγκατασταθεί το εργοστάσιο διαχείρισης και αν έχουν εξασφαλιστεί οι χωροταξικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Το πρόβλημα φυσικά, ανεξαρτήτως ποιος θα είναι ο ανάδοχος παραμένει για την διαχείριση των αμπαλαρισμένων σκουπιδιών, αφού ήδη ο σκουπιδότοπος των Διδύμων έχει κορεστεί και σύμφωνα με την μέχρι σήμερα εμπειρία, η αδειοδότηση ενός εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων και η κατασκευή του αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 χρόνια. Πολλοί μάλιστα σχολίασαν ως πολιτικά και περιβαλλοντικά άκρως ανεπαρκή την δήλωση του περιφερειάρχη για την ευθύνη προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού όσο και αν μετατεθεί το πρόβλημα στο ιδιώτη, η μια ενδεχομένως μη περιβαλλοντικά επιτρεπτή διαχείριση των σκουπιδιών θα επιβαρύνει την ζωή όλων μας.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ