Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

13/10/11

Φθονόμετρο υπάρχει;

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Με τα κιάλια οι ψαράδες του Θαλασσινού Χωριού παρατηρούσαν τον καπετάν Γιάννη να έρχεται από τα βαθιά με τον «Ποσειδώνα» το μεγάλο καΐκι του.

-Έτσι όπως τον βλέπω να έρχεται πρέπει να είναι πάλι γεμάτος με ψάρια ( είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ψαράδων).

-Δεν μπορεί εμείς να μην σταυρώνουμε λέπι και αυτός να γεμίζει ψάρια τα δίχτυα του κάτι παράνομο κάνει ( είπε ο γραμματέας ενώ έπαιζε νευρικά σαν μπεγλέρι το κινητό στα χέρια του).

-Κοιτάξτε κοιτάξτε πάλι αλλάζει ρότα ( Φώναξε ένας άλλος λες και έβλεπε τον δολοφόνο έτοιμο να χτυπήσει με το μαχαίρι ).

Πράγματι το καΐκι του καπετάν Γιάννη πήγε προς το παλιό λιμανάκι. Εκεί σε λίγο φάνηκε και ένα φορτηγό ψυγείο.

-Ρε κοιτάτε κάσες - κάσες ξεφορτώνει τα ψάρια  και εμείς τα βλέπουμε με τα κιάλια. Θα του κάνουμε καταγγελία στο λιμεναρχείο.

-Σίγουρα κάτι παράνομο κάνει για αυτό είχε χαθεί τον προηγούμενο μήνα τρείς μέρες.

Ο καπετάν  Γιάννης δεν ήταν γέννημα θρέμμα του χωριού. Στην Αθήνα ζούσε με την οικογένεια του αλλά τον ξερίζωσε ο μεγάλος σεισμός του 99. Το Θαλλασινό χωριό το επισκεπτόταν μικρός για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Ο πατέρας του αγάπησε τον τόπο και αγόρασε ένα σπίτι για να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του μετά την σύνταξη. Αυτό το εξοχικό σπίτι αποδείχθηκε και η σωτηρία τους όταν ο σεισμός κατέστρεψε το δικό τους. Εδώ εγκαταστάθηκαν και ξαναρίζωσαν. Το Θαλασσινό χωριό στις αρχές του εικοστού αιώνα ήταν ένα απλό παραδοσιακό χωριό , οι δουλειές των κατοίκων ήταν στα χωράφια και στην θάλασσα. Με την άνοδο του τουρισμού μετά την δεκαετία του εβδομήντα γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη και οικονομική πρόοδο. Ο τουρισμός και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αντικατέστησαν τα χωράφια αλλά η θάλασσα έμεινε σαν κερδοφόρα απασχόληση. Ήταν τόσα πολλά τα εστιατόρια και οι ψαροταβέρνες που έφερναν και από άλλους τόπους ψάρια. Εδώ κοντά στον πατέρα του έμαθε ο καπετάν Γιάννης την τέχνη του ψαρέματος. Επιβεβαίωσε και την παροιμία μάθε τέχνη και άστηνε και άμα πεινάσεις πιάστηνε. Στην Αθήνα είχε ένα μικρό σούπερ μάρκετ το πήρε και αυτό ο σεισμός, αλλά ευτυχώς το είχε ασφαλίσει και για περίπτωση σεισμού.  Με την αποζημίωση από την ασφαλιστική πήρε το καΐκι του. Από το σπίτι μόνο κάτι ρούχα έσωσαν. Ο πατέρας του πέθανε το 98 και δεν έζησε την καταστροφή του παίδιού του. Το καΐκι του βάφτισε Ποσειδώνα, σαν μια επίκληση να τα έχει καλά με τον αρχαίο θεό γιατί γλίτωσε την ζωή του από τον σεισμό και από την άλλη να τα βρουν  στα θαλασσινά ταξίδια. 

Εξελίχθηκε σε ένα πολύ καλό επαγγελματία ψαρά, το σκάφος του ήταν εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Στην αρχή οι ντόπιοι ψαράδες τον δέχθηκαν με αδιάφορα και ίδιος δεν έκανε και πολύ παρέα μαζί τους.  Τον ελεύθερο χρόνο του τον διέθετε στην οικογένεια του και στην λογοτεχνία. Οι ψαράδες άρχισαν να τον λοξοκοιτάζουν όταν άρχισε να βγάζει περισσότερα ψάρια από αυτούς. Προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι υπάρχουν πια νέα μηχανήματα και τεχνικές ψαρέματος , αυτοί έπρεπε να προσαρμοστούν στην εξέλιξη της θάλασσας και όχι η θάλασσα σε αυτούς. Τον ειρωνεύτηκαν και τον περιφρόνησαν ,ήρθε ο μπακάλης να τους μάθει ψάρεμα!!  Ο καπετάν Γιάννης δεν ήταν κανένας φαντασμένος να κοκορεύεται για τις ψαριές του , το ψωμί του να βγάζει ήθελε και να μην προκαλεί κανέναν. Όταν φτιάχτηκε νέο λιμάνι για να αποφεύγει τα μάτια των άλλων προτιμούσε να πηγαίνει στο παλιό λιμάνι και ας ήταν μεγαλύτερος ο κόπος.  Σαν παλιός έμπορος που ήταν απέφυγε τον συνεταιρισμό και τους μεσάζοντες και πουλούσε απ ευθείας τα ψάρια του ο ίδιος και αύξησε σημαντικά τα κέρδη του.

Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται δύσκολα στις σχέσεις του με τους άλλους ψαράδες όταν ξαφνικά λιγόστεψαν τα ψάρια. Κάτι η παράνομη αλιεία κάτι οι αυστηροί κανονισμοί του λιμενικού δύσκολα έβγαινε το μεροκάματο. Ο καπετάν Γιάννης το έψαξε το θέμα και κατέληξε ότι έπρεπε να αλλάξει δίχτυα για να μπορέσει να βελτιώσει την ψαριά του. Ρώτησε στο λιμενικό τους κανονισμούς, πήρε και το ρίσκο ενός δανείου 25.000 ευρώ και αγόρασε καινούργια δίχτυα, για αυτό έλλειπε τις τρεις ημέρες. Ήταν ο μοναδικός που γύριζε ξανά αυτές τις δύσκολες μέρες γεμάτος με το καΐκι . Οι άλλοι άπραγοι δεν είχαν δουλειά να κάνουν τον έβλεπαν που γύριζε γεμάτος, καθόταν το καΐκι κάτω από το βάρος της καλής ψαριάς και ένοιωθαν ότι τους έκλεβε τα ψάρια. Μπορεί να μην έβλεπαν καλά από το νέο λιμάνι στο παλιό αλλά αφού καθυστερούσε το φορτηγό ψυγείο  πάλι γεμάτος θα ήταν.

-Ήρθε ο ξένος ο μπακάλης και τον κάναμε μάγκα ψαρά.

-Να τον καταγγείλουμε δεν γίνεται αυτός θα μας καταστρέψει!!!0

-Δεν μπορεί κάτι βρώμικο κάνει.

-Φέρτε τα χαρτιά να στείλουμε στο Λιμενικό καταγγελία.

Ο λιμενάρχης κοίταγε και ξανακοίταγε την καταγγελία για παράνομη αλιεία και άλλα πολλά. Δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς ήταν επίσημη από τον σύλλογο ψαράδων Θαλασσοχωρίου. Τον ήξερε τον καπετάν Γιάννη πιο τυπικός ψαράς δεν υπήρχε αλλά έπρεπε να πάει γιατί μετά θα ήταν δύσκολη η δική του θέση.

Με τα κιάλια τα μέλη του σωματείου καθισμένοι σαν αρχαίοι ρωμαίοι περίμεναν την εκτέλεση του μονομάχου όταν έφθασε για έλεγχο το Λιμενικό.

-Καπεταν Γιάννη πρέπει να κατέβω να σου κάνω έλεγχο.

-Έγινε τίποτα κυρ Λιμενάρχα ;

-Εσύ να μου πεις . Έπιασες τίποτα ;

-Έ όλο και κάτι πιάνω.

-Οι άλλοι δεν πιάνουν  τίποτα και έστειλαν επίσημη καταγγελία από το σύλλογο σας.

-Α μάλιστα τώρα κατάλαβα.

-Μόνο αυτές τις κάσες έχεις πιάσει;

-Όχι ( ο καπετάν Γιάννης παίρνει ένα απολογητικό ύφος ) είναι και άλλες τρείς φορές τόσα στο αμπάρι.

-Καλά δεν κουράζεσαι να φορτώνεις και να ξεφορτώνεις;

-Δεν θέλω να φαίνονται για να μην τους προκαλώ.

-Κύριες λιμενάρχη δεν βρέθηκε ίχνος δυναμίτη ή εκρηκτικών είπε ένας λιμενικός που ήδη επιθεωρούσε το καΐκι με την βοήθεια ειδικού λυκόσκυλου.

-Καπετάν Γιάννη πρέπει να ελέγξουμε και τα δίχτυα σου ( είπε ο λιμενάρχης ) και κρατώντας ο ίδιος το ειδικό διχτυόμετρο μέτρησε τις διαστάσεις και την διαγώνιο που έκαναν τα παραλληλόγραμμα των διχτυών) Εντάξει καπετάν Γιάννη είσαι νόμιμος να με συμπαθάς αλλά έπρεπε να κάνω και εγώ την δουλειά μου.

Δεν μου λες τα καινούργια δίχτυα είναι το μυστικό;

-Κοίτα κυρ Λιμενάρχα , εγώ την αγαπάω την δουλειά μου, πήρα ένα δάνειο και το έριξα στην θάλασσα και από ότι φαίνεται θα μου τα γυρίσει πίσω η θάλασσα. Το ξέρουν και οι άλλοι ( και έδειξε προς το νέο λιμάνι) αλλά δεν θέλουν να πάνε την δουλειά τους μπροστά. Θέλουν να βγάζουν τα ίδια ψάρια με τα ίδια δίχτυα. Άλλαξαν τα ψάρια πρέπει να αλλάξει και το ψάρεμα τους, του είπα αλλά είπαν ότι ήταν βλακείες του μπακάλη!!!  

-Αφεντικό να αρχίσουμε να φορτώνουμε; ( Φώναξε ένα από τα δυο παιδιά που δούλευαν στο φορτηγό ψυγείο.)

-Εντάξει κάντε την δουλειά σας είπε ο λιμενάρχης .

-Κυρ Λιμενάρχη να σε ρωτήσω κάτι ;

-Ρώτα ότι θέλεις καπετάν Γιάννη.

-Θέλω να σε ρωτήσω αν το Λιμενικό έχει ένα ειδικό όργανο.

-Ρώτα με και θα σου πω.

-Φθονόμετρο έχει;

-Όχι ( του είπε ο λιμενάρχης αφού συνήλθε από τα γέλια ) Και ξέρεις γιατί;

-Όχι δεν ξέρω ;

-Γιατί δεν έχει μέτρημα και τελειωμό του Έλληνα ο φθόνος….. ( σήκωσε τα κιάλια του και κοίταξε στο νέο λιμάνι , σήκωσε το χέρι του και χαιρέτησε για να τον δουν και να ξέρουν ότι πήγε, η εκτέλεση του μονομάχου αναβλήθηκε.)

-Ρεεε ο Λιμενάρχης φεύγει και το ψυγείο γεμίζει ψάρια, δεν του έκανε τίποτα , πάει η δουλειά μας, καταστρεφόμαστε!! ( Είπε ο γραμματέας του συλλόγου ψαράδων.)

-Τα χει κάνει πλακάκια με τον Λιμενάρχη μόνο έτσι εξηγείται το θέμα. Και μας χαιρετάει για να δούμε ότι τάχα έκανε έλεγχο, κουβάλησαν και το ειδικό λυκόσκυλο για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια. Σιγά μην τους αφήσω να μας φάνε την δουλειά πιάσε τα χαρτιά αναφορά και για τον Λιμενάρχη στο υπουργείο θα κάνουμε!!!( Είπε ο πρόεδρος.) …..

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ