Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

29/10/11

Το α-χρήματο χρήμα

Του Βασίλη Καπετάνιου
Στην κοινωνία του δάσους έγινε μεγάλη αναστάτωση όταν με μεγάλα σιδερένια οχήματα οι Λύκοι , περικύκλωσαν τα εργοστάσια παραγωγής. Η ομάδα των Λύκων ήταν η φοβερή ομάδα καταστολής του δάσους , δουλικοί υπηρέτες των αφεντάδων  Σκορπιών.

Ένα μεγάλος ηλεκτρονικός φράχτης  πανό τοποθετήθηκε στην είσοδο της βιομηχανικής ζώνης για να το διαβάζουν από μακριά και να μην πλησιάζουν. Με μεγάλα κόκκινα γράμματα έγραφε:

-Λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης όλα τα εργοστάσια θα παραμείνουν κλειστά. Εντός είκοσι ημερών το συμβούλιο των σκορπιών θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις νέες συμβάσεις που θα υπογράψετε.

Στο βάθος του δρόμου έξω από το δάσος ένα σύννεφο καπνού φανέρωνε την διαδρομή των φορτηγών που κουβαλούσαν τα χρηματοκιβώτια των εργοστασίων.

Σε όλες τις κοινότητες του δάσους έπεσε πανικός και δυστυχία, λαγοί , χελώνες, σκύλοι, γάτες όλοι βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη χωρίς δραχμή στην τσέπη τους. Όλα τα μαγαζιά έκλεισαν , οι αγορές ερήμωσαν , ο φόβος τους έκλεισε στα σπίτια.

Ο Ρόνι το νεαρό λυκόσκυλο ήταν πολύ θυμωμένο όταν είδε την μάνα του να δακρύζει πάνω από την άδεια κατσαρόλα.

-Δεν θα πληρώσω εγώ τα λάθη άλλων , να βγούμε έξω να διαμαρτυρηθούμε .

-Με άδειο στομάχι δεν πέτυχε καμία επανάσταση γιέ μου.

Εκείνη την στιγμή μπήκε ο πατέρας του κρατώντας μερικά λασπιασμένα κόκκαλα

–Καλά που είχα κρύψει και αυτά για ώρα ανάγκης.  Γιατί γαυγίζεις έτσι έντονα εσύ;

-Κόκκαλο δεν έχουμε να γλύψουμε επανάσταση θέλει να κάνει !!!

-Δεν με παρατάτε όλοι σας ( και με ένα θυμωμένο γαύγισμα έφυγε προς το μεγάλο βουνό. Από μια αδιευκρίνιστη παρόρμηση πήγαινε προς την κορυφή του βουνό.

Λίγο πριν την κορυφή τον περίμενε μια έκπληξη σε μια σπηλιά αλυσοδεμένο ένα γέρικο λυκόσκυλο.

-Πως σε λένε μικρέ; (Ρώτησε ο παππούς σκύλος) .

-Ρόνυ του Δάσους όπως τον μακαρίτη τον παππού μου τον αντάρτη, τον έφαγαν  στην φυλακή οι Λύκοι.

-Ναι τον έχω ακουστά (του είπε τρέμοντας ο παππούς και ένα δάκρυ κύλησε από το μάτια  του).

-Παππού να σε λύσω ;

-Πως με είπες;

-Παππού,  αλλά σε πειράζει να σε φωνάζω με το  όνομα σου .Ποιό είναι ;

-Παππού να με λες,  είναι καλύτερα.

-Να σου σπάσω τις αλυσίδες;

-Όχι τώρα γιατί σε λίγο θα περάσουν οι Λύκοι για έλεγχο και μπορεί να βρεις τον μπελά σου. Εξορία φυλακή με έχουν ρίξει εδώ.  Τι σε έφερε εδώ πάνω;

-Η Κρίση, οι Σκορπιοί έκλεισαν όλα τα εργοστάσια για να μας αναγκάσουν με την πείνα υπογράψουμε ότι συμβάσεις αυτοί θέλουν.

-Ρόνι η κρίση είναι μια ευκαιρία για να αυξήσουν και άλλο τα κέρδη τους οι κροίσοι. Ήταν αναμενόμενο να συμβεί αυτό. Τα έλεγα πριν από πολλά χρόνια αλλά κανείς δεν με άκουγε τότε. Η διαρκής συσσώρευση κεφαλαίου και η δύναμή του τόκου θα δεις ότι θα έχουν μεγάλα οφέλη από την τεχνητή καταστροφή που θα προκαλέσουν για να επιβιώσουν. Αλλά τότε όλοι ευημερούσαν με δανεικά!

-Παππού δεν υπάρχει λύση;

-Υπάρχει και είναι μόνο μια το α-χρήματο χρήμα.

Τα λόγια του παππού ήταν σαν μια δέσμη φωτός πέρασαν  από το μυαλό του οργισμένου Ρόνι και του φώτισε την απάντηση που έψαχνε. Ήθελε να ρωτήσει πολλά αλλά ακούστηκαν ήχοι από αυτοκίνητα που ανέβαιναν.

-Φύγε σε λίγο θα έρθουν.

Στο δρόμο βρήκε ένα μικρό λαγό να τρώει βιαστικά τα καρότα του.

-Να σου κεράσω ένα σκύλε; ( Του είπε.)

-Όχι ευχαριστώ .

-Καλά θα τα αφήσω τα υπόλοιπα εδώ στον κορμό να τα βρει κανένας. ( Κατάλαβε με τα μάτια την απορία του σκύλου.) Φιλαράκο έχουν βάλει διόδια στην είσοδο της κοινότητας πρέπει να παραδώσω τα μισά στην κρατική αποθήκη. Εγώ χόρτασα ας φάει και κανένας άλλος δεν θα τα δώσω για να τα συσσωρεύσουν στις αποθήκες του οι Σκορπιοί.

 -Αυτό είναι λαγέ αν αποτρέψεις την συσσώρευση κεφαλαίου θα κινηθεί παραγωγικά η κοινωνία!!!

-Σκύλε μήπως έφαγες παράξενα μανιτάρια ;

-Έλα μαζί μου και θα δεις θα σε φιλοξενήσω για ένα μήνα στην κοινότητα μας.

Με δυνατά γαυγίσματα και τον γρήγορο λαγό να μεταφέρει το μήνυμα σε όλη την κοινότητα ο Ρόνι προκάλεσε γενική συνέλευση των σκύλων .

-Σκύλοι υπάρχει λύση για την καταστροφή που αφεθήκαμε να μας βάλουν.

-Και ποια είναι η λύση.

-Το α-χρήματο χρήμα.

--Δηλαδή;

-Θα τυπώσουμε δικό μας χρήμα , απλό χαρτί ζωγραφιστό για να διευκολύνουμε τις συναλλαγές μεταξύ μας. Χρήμα το οποίο δεν θα έχει σύνδεση με κανένα ισχυρό νόμισμα ούτε με χρυσό  και δεν θα μπορεί να αποταμιευτεί.

-Ρε πας με τα καλά σου ή σου πείραξε η πείνα το κεφάλι;

-Μια χαρά πάω . Όποιος στο τέλος του μήνα έχει πάνω του χαρτονομίσματα αυτά θα χάνουν δυο τις εκατό από την αξία τους. Αντί για τόκο θα έχουμε υποτόκο.

-Μπορούμε να τα καταφέρουμε  (είπε με ενθουσιασμό ο λαγός, αλλά του κόπηκε η φόρα από τα αρνητικά γρυλίσματα των σκύλων) .

-Μόνη λύση είναι να εγκαταλείψουμε τις ατομικές καταθέσεις και να ξαναβρούμε την Κοινότητα ( ακούστηκε μια μπάσα φωνή , ενώ ακουγόταν μια αλυσίδα που σερνόταν σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανίστηκε ο παππούς σκύλος σε όλους κόπηκε το γαύγισμα και το γρύλισμα ).

-Πατέρα ζεις ;( Φώναξε ο πατέρας του Ρόνι)

-Γιατί πότε με έθαψες και δεν το θυμάμαι!!!

-Ο αντάρτης δεν πέθανε στην φυλακή όπως μας είπαν,

Αφού συνήλθε ο παππούς από τις αγκαλιές και τα φιλιά πήρε ξανά τον λόγο.

-Ο εγγονός μου έδωσε την δύναμη να σπάσω τις αλυσίδες για να ξεφύγω από εκεί που εσείς με στείλατε όταν σας είπα να οργανώσουμε την κοινότητα σε βάσεις κοινοτισμού.  Να ελέγχουμε εμείς και τα μέσα και την διαδικασία παραγωγής. Να όμως που η πραγματικότητα με δικαίωσε.  Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην Κοινότητα να λειτουργήσει.

Οι σκύλοι είχαν φθάσει στον πάτο δεν είχαν και τίποτα να χάσουν . Τύπωσαν 1000 μονάδες χρήματος κοκαλίν.  Όλοι χρησιμοποιούσαν το α-χρήματο χρήμα και κανείς δεν ήθελε να το κρατά ή να το αποταμιεύει. Χρησιμοποιούσαν τις ζωγραφιές για να κάνουν τις συναλλαγές τους και αμέσως προσπαθούσαν να το διοχετεύσουν αμέσως σε υπηρεσίες και προϊόντα  ακόμα και προκαταβολικά για τον επόμενο μήνα. Το χρήμα είχε μόνο διευκολυντική αξία στις συναλλαγές. Και το πιο αξιόλογο αφού η κοινότητα μπήκε στην διαδικασία της παραγωγής ενώ είχαν κόψει 1000 μονάδες νόμισμα κοκαλίν είχαν παράγει με τις συνεχή ροή του υπότοκου χρήματος  10.000 μονάδες. Το χρήμα που δεν μπορούσε να αποταμιευτεί ούτε να συσσωρευτεί κινητοποίησε την παραγωγικότητα της κοινότητας. Κανένας δεν ήθελε να κάνει καταθέσεις υπότοκου χρήματος. Το μόνο συμφέρον  του ήταν να επιστρέψει το ζωγραφιστό χρήμα στην παραγωγικότητα της κοινότητας.

Στην συνέλευση του μήνα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μεγαλύτερο θόρυβο από τα παλαμάκια έκαναν τα ενθουσιώδη χοροπηδητά του λαγού. Κανείς δεν του γρύλισε αυτή την φορά. 

Ετοιμαζόταν να πάει στην δική του κοινότητα να εφαρμόσει την νέα αντίληψη για την οικονομία και την κοινωνία, την επιστροφή στην Κοινότητα.

Φίλησε το πόδι του σοφού παππού αντάρτη και χύθηκε στο δάσος. Δεν πρόλαβε να βγει από την κοινότητα των Σκύλων και τον έπιασαν άγριοι Λύκοι. Τον πέταξαν στους δικούς τους.

-Ρε λαγοί βρήκαν την λύση οι Σκύλοι το αχρήματο χρ….

-Ρε άσε τα παραμύθια βρήκαμε δουλειά όλοι και σωθήκαμε και με καλά μεροκάματα όλοι δουλεύουμε στο τείχος.

-Ποιο τείχος;

-Να κοίτα .

Τότε ο λαγός πρόσεξε ότι όλα τα ζώα του δάσους εκτός από τους Σκύλους είχαν ξεκινήσει να φτιάχνουν ένα μεγάλο τοίχος για να αποκλείσουν την Κοινότητα των Σκύλων .

-Ρε τι κάνετε εκεί αυτοί έγιναν ξανά Κοινότητα και πρόκοψαν,

-Λαγέ άσε τις βλακείες αυτοί γέμισαν λύσσα και πρέπει να σώσουμε το δάσος,  το τείχος μας λύνει όλα τα προβλήματα.

-Τι κάνετε  εκεί ρεεε , οι σκύλοι βρήκαν την λύση

-Ας την χαίρονται!!! ( Ήταν τα τελευταία λόγια που θυμάται  πριν του περάσουν τον ζουρλομανδύα ).

  *Αφορμή για την σημερινή ιστορία του δάσους ήταν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβα από τον  Χρήστο των κινηματογραφικών παραγωγών στις 17/10/11. Ήταν το «Το πείραμα του Wοrlg» ένα πολύ ενδιαφέρον οικονομικό πείραμα το 1932 που αν το μελετήσουμε μπορεί να αλλάξει την άποψη μας για τον χρήμα, την παραγωγή και την διαδικασία συναλλαγής….. αρκεί να βρούμε την Κοινότητα …..ξανά….  

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ