Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

18/10/11

Σε τεντωμένο σκοινί η ασφάλεια στα σωφρονιστικά καταστήματα


Σε τεντωμένη κλωστή κρέμεται η ασφάλεια στα σωφρονιστικά καταστήματα. Την Κυριακή μάλιστα, λίγο έλειψε να χαθεί ο έλεγχος, όταν έγινε επίθεση από 40 άτομα στις φυλακές του Ναυπλίου. Η κατάσταση είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνη. Η αναποφασιστικότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης να λύσει επιτέλους τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το  προσωπικό των σωφρονιστικών καταστημάτων είναι τραγική.
Εντύπωση ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν δημοσιοποιήθηκε ούτε καταγράφηκε από την αστυνομία, παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια των φρουρών να μην υπάρξουν τραγικές συνέπειες.
Πάντως, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας με επανειλημμένα υπομνήματα προς τα αρμόδια Υπουργεία έχει τονίσει το οξύτατο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού το οποίο, πριν τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το συνταξιοδοτικό και το μισθολόγιο, έφτανε το 35% επί των οργανικών θέσεων, 49% στο νοσηλευτικό προσωπικό και τον κλάδο ΤΕ Υγείας, 26% στον κλάδο ΔΕ Νοσηλευτικής, 35% στον κλάδο ΠΕ Σωφρονιστικού, 30% στον κλάδο ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού και 38% στον κλάδο ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού.
Το πρόβλημα επετάθη ακόμη περισσότερο εξαιτίας των ως άνω νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς δημιουργήθηκε, όπως και σε όλο σχεδόν το δημόσιο τομέα, κύμα φυγής των υπαλλήλων προς συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα τα κενά σε προβλεπόμενες οργανικές θέσεις να φτάνουν το 50%, με τον κλάδο ΔΕ Φύλαξης να παρουσιάζει κενά 38% ως προς τις οργανικές θέσεις και 55% ως προς τις καλυμμένες θέσεις. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αυτές οργανικές θέσεις είναι αμετάβλητες τα τελευταία 20 χρόνια και είχαν προβλεφθεί για την κράτηση 8-9.000 κρατουμένων, ενώ σήμερα οι κρατούμενοι φτάνουν τους 12.500.
Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης με αντίστοιχη ανακοίνωσή της τονίζει τα κενά σε προσωπικό που φτάνουν στην τάξη του 60%, τις περικοπές στους προϋπολογισμούς (που έχουν ως χαρακτηριστικό αποτέλεσμα το ότι για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 δεν επαρκούν τα κονδύλια για τη θέρμανση των καταστημάτων κράτησης, τα φάρμακα των ασθενών κρατούμενων και τη νυχτερινή εργασία των υπαλλήλων), τις μειώσεις των μισθών τους που ξεπερνούν το 40% ενώ την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν οι ίδιοι για την αγορά του οπλισμού, της εκπαίδευσης, των στολών, των αλεξίσφαιρων γιλέκων και ασυρμάτων, καθώς και για τα οφειλόμενα νυκτερινής εργασίας όχι μόνο για το 2011, αλλά και για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2008 και το Δεκέμβριο 2009.
Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Μ. Παπαϊωάννου και Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσή, ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός.
Όπως τονίζει ο βουλευτής, παρά το γεγονός ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν υπεράριθμους κρατουμένους, λόγω μείωσης του κονδυλίου νυχτερινής και εξαιρέσιμης εργασίας, δεν τηρούνται πλέον τα σχέδια ασφαλείας φρούρησης των φυλακών κατά τις νυχτερινές βάρδιες και αργίες.
Κατόπιν αυτών και με δεδομένο πως τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι έχουμε επανειλημμένα αναδείξει στο Κοινοβούλιο τα σημαντικότατα αυτά  προβλήματα που αναφέρονται παραπάνω
Και ρωτάει τους υπουργούς:
Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί και σε ποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα την αντιμετώπιση των σημαντικότατων προβλημάτων που αναφέρονται παραπάνω.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ