Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

22/11/11

Υπέγραψαν στα κρυφά την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις ιχθυοκαλλιέργειες


Θέμα ηθικής τάξεως έθεσε ο δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος, για την υπογραφή εν κρυπτό της κοινής υπουργικής απόφασης, που αφορά στην χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών.
Ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι - σε τοπικό βέβαια επίπεδο - πίστευαν ότι το αρμόδιο υπουργείο και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, βρισκόταν σε συνεννόηση μαζί τους ξαφνικά ανακάλυψαν ότι την ημέρα που δινόταν ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή, ταυτόχρονα, έπεφταν και οι υπογραφές των υπουργών για τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Μάλιστα, φαίνεται ότι κανένας δεν γνώριζε την εξέλιξη αυτή, αφού την Δευτέρα είχαν κληθεί από την ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος, ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής και άλλοι δήμαρχοι που είχαν ασχοληθεί με το θέμα των ιχθυοτροφείων, να πάνε στην Αθήνα και να ενημερώσουν το όργανο, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των ενδιαφερόμενων ΟΤΑ σε Πανελλαδικό επίπεδο πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
Και ενώ έληξε η συνεδρίαση στην ΚΕΔΕ και φαινόταν ότι όλα βαίνουν καλώς, επιστρέφοντας προς το Λυγουριό ο δήμαρχος Επιδαύρου, πληροφορήθηκε τηλεφωνικώς ότι όλη αυτή η συζήτηση έγινε στον …βρόντο, αφού από τις 4/11/2011 έχει υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση.
Όπως δηλώνει ο δήμαρχος κος Γκάτζιος την ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή έτρεξαν όλες οι διαδικασίες για να υπογράψουν οι υπουργοί. Και ενώ υποτίθεται ότι μέλη της ΚΕΔΕ θα συμμετείχαν στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, αυτό δεν συνέβη.
Ο δήμαρχος Επιδαύρου δηλώνει ότι «είναι απαράδεκτη η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Ούτε τον εαυτό τους δεν σεβάστηκαν αυτοί που λένε ότι η Ελλάδα πεθαίνει και θα της δώσουν το φιλί της ζωής. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Καταγγέλλω αυτούς που επινόησαν αυτή τη μεθόδευση».
Και συμπληρώνει ο δήμαρχος: «Μιλάμε για έναν σχεδιασμό που έγινε για να εξυπηρετήσει μόνο τις ιχθυοκαλλιέργειες, αφού η ΚΥΑ αυτή χωροθετεί μόνο για ιχθυοκαλλιέργειες».
Ο κος Γκάτζιος διευκρινίζει, ότι ορθή θα ήταν μια απόφαση που θα προέβλεπε χωροταξικό σχεδιασμό για όλες τις χρήσεις και μέσα σε αυτές να υπήρχαν και οι ιχθυοκαλλιέργειες. Στην ΚΥΑ – συμπληρώνει – δεν φαίνεται πουθενά η Επίδαυρος ή ο Κόρφος.
Να σημειωθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο Επιδαύρου μεταξύ άλλων ζητούσε:   
Να μην χωροθετηθεί καμία ΠΑΥ η ΠΟΑΥ στην περιοχή ζωτικής σημασίας και αναπτυξιακών συμφερόντων του Δήμου μας.
2) Να μη δοθεί στο εξής καμία άδεια για:
α) Νέα εγκατάσταση β) Επέκταση υπάρχουσας εγκατάστασης γ) Μετεγκατάσταση μονάδας δ) Ανανέωση μονάδας
3) Να κηρυχθεί ο Σαρωνικός κόλπος και να χωροθετηθεί σαν «Περιοχή Προστασίας, Ανάδειξης, Ανάπλασης» και να παρθούν μέτρα για τη σταδιακή απορρύπανσή του.
4) Να γίνει αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου.
5) Ο έλεγχος να γίνεται με συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να αφαιρείται η άδεια όσων λειτουργούν κατά παράβαση των όρων αδειοδότησής τους.
6) Να κληθούν τα Τοπικά Συμβούλια του Δήμου μας, όλοι οι φορείς του Δήμου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς των όμορων Δήμων σε συμπαράταξη με τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Επιδαύρου για να αποτραπεί η καταστροφή. Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Επιδαύρου θα πάρει και θα συνδράμει οποιαδήποτε πρωτοβουλία μέσα σε πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας.
Όπως συμπληρώνει άλλωστε ο κος Γκάτζιος δεν ελήφθη υπόψιν ούτε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που υιοθετούσε τα σχετικά ψηφίσματα των δήμων.
 

Παραπλανήθηκε ο Μανιάτης;

Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα και ο υφυπουργός και βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης ο οποίος στην τοποθέτησή του στο ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Επιδαύρου, που έγινε την Παρασκευή 13.05.2011, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου στο Λυγουριό είχε καταθέσει την άποψη ότι όλες οι θάλασσες της Αργολίδας είναι κορεσμένες από τις ήδη υφιστάμενες ιχθυοτροφικές μονάδες και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παραπέρα επέκτασής τους, σημειώνοντας:
Η χώρα μας έχει απόλυτη ανάγκη από την εκπόνηση και υιοθέτηση ενός ειδικού χωροταξικού σχεδίου για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, προκειμένου να σταματήσουμε την σημερινή ασύδοτη, άναρχη και πολλές φορές παράνομη λειτουργία φορέων. Η προφανής και αδιαμφισβήτητη χρησιμότητα του χωροταξικού, οφείλει να λάβει υπόψη της την σαφή σύγκρουση χρήσεων γης – θάλασσας που υφίσταται ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες και τον τουρισμό, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές τουριστικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες, όπως η Επίδαυρος και ευρύτερα η Αργολίδα.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ