Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

1/12/11

Ο μάλακας και το τελάρο…..

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Κυριακή πρωί πρωί φτάνει στο αεροδρόμιο ο Τζόναθαν. Με τα χέρια ανοιχτά φτερά στην αίθουσα αφίξεων έπνιξε στην αγκαλιά του τον ξαφνιασμένο πατέρα του. Ο Τζώρτζ ήταν τυπικός Λονδρέζος ακαδημαϊκός , με το κουστούμι ,την καπαρντίνα και τις ομοιόμορφα στοιβαγμένες ανά μέγεθος βαλίτσες του. Ποτέ στο σπίτι τους δεν ήταν μαθημένοι σε τέτοιες διαχυτικότητες. Ξαφνιάστηκε από το θερμό αγκάλιασμα του γιου του αλλά πιο πολύ ξαφνιάστηκε από την ατημέλητη εμφάνιση του.

-Τζόναθαν μετά από ένα χρόνο στην Ελλάδα πιο πολύ μοιάζεις με Έλληνα παρά με Άγγλο. ( Ο Τζώρτζ παρατήρησε ότι είχε αλλάξει και η περπατησιά του. Από την αυστηρή εναλλαγή βημάτων που στήριζαν τον άκαμπτο λονδρέζικο λαιμό και κεφαλή είχε υιοθετήσει ένα βαρύ μεσογειακό βάδισμα και ο κορμός και η κεφαλή ακολουθούσαν με ισορροπητικές τάσεις. )

-Προσπαθώ πατέρα. Τι μεγαλύτερη τιμή ένας Άγγλος καθηγητής πανεπιστημίου στην έδρα της ελληνικής λογοτεχνίας να έχει γιό Έλληνα.

Ο πατέρας του δεν απάντησε συνέχισε το ακλόνητο εναλλασσόμενο βηματισμό μέχρι το αυτοκίνητο.

Ο Τζόναθαν μέχρι τα 27 του χρόνια έζησε στο Λονδίνο. Μεγάλωσε σε ένα αυστηρά δομημένο οικογενειακό περιβάλλον έτσι όπως όριζε η προτεσταντική ηθική της αστικής του οικογένειας. Ακολούθησε σπουδές νευροψυχολογίας με λαμπρές επιδόσεις. Προβλέπονταν για αυτόν μια λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα. Δυστυχώς όμως το κάδρο με την πανεπιστημιακή τήβεννο του καθηγητή δεν θα κοσμεί το οικογενειακό σαλόνι. Πολιτογραφήθηκε ερωτικός μετανάστης όταν γνώρισε την Μαρία , ελληνίδα μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Ήρθε σε μεγάλη ρήξη με την οικογένεια του ιδιαίτερα με την μητέρα του όταν βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος. Ουσιαστικά ο Τζόναθαν δεν πίστευε ούτε σε θεούς ούτε σε δαίμονες, αλλά ήταν απαράβατος όρος του πατέρα της Μαρίας.

-Να πάρεις όποιο αρσενικό θέλεις ,από οποιαδήποτε φυλή, αλλά Χριστούγεννα και Πάσχα θα κάνουμε μαζί ορθόδοξα.

 Για την αγάπη της Μαρίας βούτηξε και στην ελληνορθόδοξη κολυμπήθρα της Αγίας Σοφίας  του Λονδίνου. Η τελετή του άρεσε πολύ, ένοιωσε κάτι να φτερουγίζει μέσα του όταν άκουσε το ελληνικό του όνομα Ιωάννης. Για τυπικούς και νομικούς λόγους κράτησε το Τζόναθαν στα χαρτιά του. Στην Ελλάδα τον φώναζαν Γιάννη. Νουνός ήταν ο πεθερός του.

-Τώρα ρε μάγκα θα είσαι δυο φορές γιος μου (του είπε και τον αγκάλιασε με ένα βαθύ πατρικό αγκάλιασμα και ένα φιλί στο μέτωπο σαν σφραγίδα ότι πήρε την ελληνικότητα που απαιτούσε η οικογένεια.)

 Το γλέντι του γάμου έγινε στο Ealing  μια περιοχή δυτικά του Λονδίνου , σε μια ελληνοκυπριακή ταβέρνα. Η μάνα του κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό όταν τον είδε να καίει την γραβάτα του και να χορεύει το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας ενώ γύρω έσπαζαν ποτήρια και μπουκάλια. Κάθε όπα και μια σφυριά στο κεφάλι της.

 Στην Ελλάδα πρώτος έκανε επίσκεψη ο πατέρας του, όπως τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα κάνουν ανίχνευση του εδάφους για να ακολουθήσει ίσως αργότερα και η χολωμένη γυναίκα του .  Λάτρευε την ελληνική λογοτεχνία ο Τζωρτζ αλλά ούτε στην τελευταία σκέψη του δεν υπήρχε η παραμικρή  υποψία ότι ο γιός του θα ερχόταν για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.



Επιβιβάστηκαν  στο αμάξι του Τζόναθαν και ξεκίνησαν από το χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου για τον Άργος μέσω εθνικής οδού.  Ο Τζωρτζ άλλαξε όλα τα χρώματα του κόκκινου στα μάγουλα του όταν ο Τζόναθαν αναγκάστηκε λόγω ενός άλλου απρόσεχτου οδηγού να φρενάρει απότομα .

-Να μαλάκα ( Και του απλώνει μια μούντζα ο Τζόναθαν. Τα μάτια του πατέρα του κόντεψαν να πεταχτούν έξω, ο λαιμός του έκανε ένα απότομα πέταγμα μπροστά. Τα βλέφαρα έμειναν ακίνητα ανοικτά κοιτώντας τον άλλο οδηγό να κινεί την γροθιά του με παλινδρομικές κινήσεις μπροστά από το στήθος του και αμέσως μετά οι παλάμες του να ενώνονται στην μέση μπροστά στο στέρνο και ικετευτικά να ζητάνε συγνώμη) Άντε ρε πέρνα. ( Του φώναξε ο Τζόναθαν .)

 -Να σε ρωτήσω κάτι Τζόναθαν ( Και τα βλέφαρα ανοιγόκλεισαν από την επιτακτική ανάγκη για υγρασία)

-Ναι μπαμπά!!! ( Τέλειωσε και το αγαπητέ πατέρα που τον προσφωνούσε παλιά.)

-Τον  ήξερες τον κύριο που τον μούντζωσες και τον προσφώνησε μάλακα. Είναι πολύ γνωστό όνομα στην Ελλάδα αυτό όπως το Γιάννης;          

-Τι πράγμα ;

-Να στο αεροπλάνο υπήρχαν πολλοί έλληνες επιβάτες, ξέρεις τα νέα ελληνικά δεν τα καταλαβαίνω πολύ καλά ιδιαίτερα όταν μιλάνε γρήγορα. Αλλά ξεχώρισα ότι πολύ συχνά προσφωνούσε ο ένα τον άλλο μάλακα. ( Παραλίγο να φύγει το τιμόνι τα χέρια του Τζόναθαν καθώς ξέσπασε σε δυνατά γέλια ).

-Μπαμπά ο τόνος είναι στο λά , μαλάκα και στα αγγλικά σημαίνει  asshole , jerk όπως θέλεις πάρ το.

 -Α !!!! ( Ακούστηκε από τον πατέρα του και εγκλωβίστηκε στην λονδρέζικη  αυχενική  του ακαμψία.)

Όταν έφθασαν Άργος άλλη μια  έκπληξη περίμενε  τον πατέρα του Τζόναθαν. Ο γιος του παρατάει το αυτοκίνητο του στην μέση του δρόμου. Προφανώς κάπου εκεί κοντά ήταν το σπίτι του. Κατεβαίνει στο δρόμο. Από το πλάι ενός τοίχου τραβάει δυο τελάρα. Με άνεση μετά στον κενό χώρο σταθμεύει το αυτοκίνητο του. Ο Τζωρτζ κουνά δεξιά αριστερά το κεφάλι του για να συνέλθει αλλά δεν πρόλαβε να πει τίποτα γιατί με δυο συνθηματικά κορναρίσματα βγήκε όλη η οικογένεια να υποδεχτεί τον άγγλο συμπέθερο.

Ακολούθησε ένα λουκούλλειο γεύμα και με το πιες κι άλλο ένα συμπέθερε έγιναν  έξι τα ποτήρια του ούζου που κατέβασε ο αμάθητος στο αλκοόλ καθηγητής. Με την δικαιολογία της ταλαιπωρίας της ημέρας ζήτησε να πάει για ξεκούραση . Ξύπνησε αργά το απόγευμα. Οι εκπλήξεις από τον γιό του συνεχίζονταν, τον είδε να πίνει καφέ κάτω από την μεγάλη κληματαριά που τους φιλοξένησε το μεσημέρι και να παίζει στο χέρι του ένα λευκό κομπολόι. Σαν βουδιστής μοναχός που έψαχνε ανάμεσα σε δυο τακ τον ήχο για το νόημα της ζωής.

-Από κόκαλο καμήλας οι χάντρες. ( Του είπε ο Τζόναθαν όταν πρόσεξε το βλέμμα του πατέρα του πάνω στο κομπολόι , του έδωσε μια καρέκλα να καθίσει)

-Να σε ρωτήσω κάτι Τζόναθαν ;

-Ότι θες μπαμπά ( Του είπε ο Τζόναθαν και τον χτύπησε τρυφερά στον ώμο.)

-Πριν ,όταν φθάσαμε δηλαδή. Κατέβηκες στην μέση του δρόμου μετέφερες στην άκρη κάτι τελάρα .

-Ναι τα βάζουμε για να μην παρκάρει κανένας ξένος στον τοίχο μας.

-Πληρώνεις κάποιο φόρο στο δήμο για να έχεις αυτό το χώρο;

-Πατέρα εδώ είναι ελληνική γειτονιά δεν είναι Λονδίνο. Είναι άγραφος νόμος κανείς γείτονας δεν παρκάρει στον τοίχο του γείτονα του ούτε του κλείνει την έξοδο του σπιτιού του.

-Μα είναι νόμιμο αυτό;

-Είναι νόμος της γειτονιάς!!!

-Και γιατί βάζετε τελάρα τότε.

-Γιατί τα αμάξια γίνανε πολλά και τα τελάρα ορίζουν το χώρο μου , μην έρθει και παρκάρει κανείς άλλος από άλλη γειτονιά. Αν προσέξεις τα τελάρα είναι διαφορετικά . Κάθε γείτονας έχει τα δικά του. Μπορεί να είναι και μια παρόρμηση από τον κατώτερο εγκέφαλο όπως τα ζώα που μαρκάρουν τον ζωτικό τους χώρο. Και αν έρθει κανένας ξένος να παρκάρει και είναι έξω γείτονας υπερασπίζεται την θέση μου και τον διώχνει. Κανείς δεν τολμάει να πειράξει τα τελάρα μας ούτε εμείς βέβαια των άλλων.

-Πατέρα η μητέρα στο τηλέφωνο ( του είπε η νύφη του φέρνοντας το τηλέφωνο ). Θέλετε κάτι να πιείτε;

-Φτιάξε του έναν ελληνικό ( απάντησε ο Τζόναθαν. Ο  τυπικός ευγενικός τρόπος της νύφης του επανέφερε την αγγλική αυστηρότητα στο πρόσωπο του Τζώρτζ) .

-Ναι αγαπητή μου είναι θαυμάσια η διαμονή μου και ο καιρός υπέροχος. Όλα μια χαρά . ( Μιλούσε στην γυναίκα του στο Λονδίνο.)

-Μάνα χάνεις φώναξε ο Τζόναθαν. ( Ο Τζωρτζ έβαλε ανοιχτή επικοινωνία για να δώσει μια γέφυρα επικοινωνίας στην χολωμένη  μάνα και τον πεισματάρη γιό.)

-Και με την οικονομική κρίση πως τα πάνε θα επιβιώσουν  οι Έλληνες;

-Αυτός ο λαός αγαπητή μου είναι ο τελευταίος που θα χαθεί από την Ευρώπη.

-Γεια σου Τζωρτζ και ούτε μια μέρα δεν είσαι ακόμα Ελλάδα. ( Φώναξε ο Τζόναθαν).

-Τι εννοείς αγαπητέ μου;  

-Αγαπητή μου σε αυτόν τον λαό υπάρχει ακόμα ισχυρό εθιμικό δίκαιο ισχυρότερο από το κρατικό έχουν ακόμα στοιχεία κοινότητας ….επικοινωνούν μεταξύ τους λίγο παράξενα αλλά επι-κοινωνούν.

-Και πως το κατάλαβες σε δυο ώρες αγαπητέ Τζωρτζ; ( Η χροιά της φωνής της έσταζε πικρό λεμόνι.)

-Ο μάλακας και το τελάρο ήταν το πρώτα στοιχεία .  ( Ο  Τζόναθαν  λύθηκε στα γέλια και αγκάλισε τον πατέρα του.)

-Άλλος ένας Έλληνας μανούλα, τρέξε γιατί θα στον κλέψει καμιά ελληνίδα.

-Θέλεις να μιλήσεις στον Τζόναθαν ;

-Κάποια άλλη στιγμή που θα είναι πιο κατάλληλη ……και πιο σοβαρή … να προσέχεις!!!

Ο πεθερός του Τζόναθαν  έβαζε ένα δίσκο στον πικ απ που είχαν στην αυλή. Είχε ακούσει  όλη την κουβέντα . Από τα ηχεία ακούστηκε το τραγούδι του Άκη Πάνου με την φωνή του Γιώργου Νταλάρα. Πεθερός γαμπρός αντάλλαξαν ένα  συνωμοτικό βλέμμα. Ο άγγλος καθηγητής προσπαθούσε να καταλάβει σε τι γλώσσα ήταν γραμμένο το τραγούδι. «  Μαθημε στις κακουχι / άιντε φτου κι απ' την αρχή/ τις κουβε και πειθαρχι αδιορθω αναρχι/Δεν προσκυ ποτέ κανε/λένε όχι λέω ναι / στην κρεμα έχω ανε/με κηδε και ζωντανε……

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ