Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που Θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας, συγκροτήθηκε από πολίτες, εκπροσώπους Συλλόγων, δημοτικών παρατάξεων και δημάρχους των θιγόμενων περιοχών, αλλά και βουλευτές και πολιτευτές.
Τα μέλη της Επιτροπής κατήγγειλαν τους οχτώ Υπουργούς που υπέγραψαν την ΚΥΑ του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών», για σοβαρές πολιτικές και ποινικές παραβάσεις, αφού σε συνεδρίασή τους, που φαίνεται να διεκπεραιώθηκε σε «χρόνο μηδέν» αργά το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου, βεβαίωσαν ότι έλαβαν υπόψη ανύπαρκτη, αλλά υποχρεωτικά προαπαιτούμενη «γνώμη», του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Η Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες όλα τα σχετικά στοιχεία θα υποβληθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα υπό μορφή Μηνυτήριας Αναφοράς κατά των οχτώ Υπουργών.
Η προσέλευση των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων υπήρξε εντυπωσιακή. Οι περισσότεροι υπέγραψαν το αίτημα της Επιτροπής για άμεση απόσυρση της παράνομης και αντισυνταγματικής ΚΥΑ του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών», όπως την χαρακτήρισαν. Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Ασκούνη, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της ΚΕΔΕ στον αγώνα της Επιτροπής και ενημέρωσε ότι η Ένωση θα καλύψει τα δικαστικά έξοδα για την απαιτούμενη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εντωμεταξύ, με ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος θέτει το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών. Με θέμα «παράτυπη θεσμοθέτηση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα», ο κος Τρεμόπουλος σημειώνει: «Με μια εσπευσμένη διαδικασία στις αρχές Νοεμβρίου [1], η απελθούσα κυβέρνηση, με ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), προχώρησε στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες [2]. Σύμφωνα με ανακοίνωση 10 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων [3], το συγκεκριμένο Ειδικό Πλαίσιο θεσμοθετεί απαράδεκτες ρυθμίσεις που επικεντρώνουν στη συντήρηση και νομιμοποίηση της άκρως προβληματικής υφιστάμενης κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο σήμερα και επιμένει στη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών σε θέσεις ακατάλληλες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, δε λαμβάνονται υπόψη οι συγκρούσεις χρήσεων του θαλάσσιου χώρου από την ελεύθερη αλιεία και τον τουρισμό, όπως και οι επιπτώσεις από τη δραστηριότητα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Το Ειδικό Πλαίσιο είχε τεθεί σε ανοικτή διαβούλευση, κατά την οποία διατυπώθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς υπήρχαν σημαντικά κενά επιστημονικής τεκμηρίωσης στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που βασίστηκε σε μελέτη που εκπονήθηκε κατ’ εντολή του Συλλόγου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών. Η ΚΥΑ που τελικώς εκδόθηκε δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διαβούλευση, αλλά ούτε και τις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ), που αποτελεί το θεσμοθετημένο συλλογικό όργανο για αυτά τα ζητήματα. Οι προτάσεις του ΕΣΧΣΑΑ στόχευαν σε ουσιαστικό έλεγχο και παρακολούθηση του τομέα καθώς και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος [4].
Ερωτάται η Επιτροπή:
Θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις της ΚΥΑ είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;
Συμφωνεί ότι παράτυπα αγνοήθηκε η γνωμοδότηση του ΕΣΧΣΑΑ;
Αν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου