Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/1/12

Δωρεάν πέλετ στο Άργος

Για τα  προσεχή δύο με τρία χρόνια δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική λύση στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από την συνάντηση που είχαν δήμαρχοι της Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Καμπόσος και ο Δημήτρης Καμιζής, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο.
Άμεσα θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέων Δ.Σ. στους υφιστάμενους Νομαρχιακούς ΦοΔΣΑ, γιατί επιβάλλεται αιρετοί να παραδώσουν στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ.

Ο νόμος για τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 15-3-2012 και θα είναι αμιγής με τη συμμετοχή στο Δ.Σ. μόνο εκπροσώπων των Δήμων. Ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων και της εφαρμογής του ΠΕΣΔΑ.

Στη συνάντηση με τον κο Κουρκουλόπουλο συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΠΕΔ Πελοποννήσου την οποία αποτελούσαν οι: Νίκας Παναγιώτης, Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Καλαμάτας, Κα

μπόσος Δημήτριος, Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Άργους –Μυκηνών, Σμυρνιώτης Ιωάννης, Γραμματέας της ΠΕΔ, Δήμαρχος Τρίπολης, Αργειτάκος Σταύρος, Μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ, Δήμαρχος Σπάρτης, Πνευματικός Αλέξανδρος, Δήμαρχος Κορινθίων και Καμιζής Δημήτριος Δήμαρχος Ερμιονίδας.

Όπως τονίστηκε, ο διαγωνισμός της Περιφέρειας στηρίζεται στη νομιμότητα, όμως τα ζητήματα εφαρμογής και επιλογών ανήκουν στο ΦοΔΣΑ, στους Δήμους και στα Δημοτικά Συμβούλια.

Η ΠΕΔ από την πλευρά της, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να γίνουν το συντομότερο δυνατόν οι εκλογές για τους Νομαρχιακούς (μεταβατικούς) ΦοΔΣΑ και σύντομα θα σταλεί η σχετική οδηγία. Μέχρι τότε και για ένα χρόνο θα επαναλειτουργήσει ο παλαιός ΦοΣΔΑ προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην διαχείριση των απορρυμάτων.

Αναφερόμενος στο θέμα της επίσκεψης στον υφυπουργό εσωτερικών, ο Δήμαρχος Άργους –Μυκηνών ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο και μετά από σχετική ερώτηση της μειοψηφίας μεταξύ άλλων ότι ο κ. Κουρκουλόπουλος δεν έδωσε καμιά απάντηση. «Δεν υπάρχει προγραμματισμός, παρά σκόρπια λόγια» υποστήριξε ο κ. Καμπόσος, αφού δεν υπάρχει καν σχέδιο για την αντιμετώπιση των δεματοποιημένων σκουπιδιών, πράγμα που μας επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δ. Καμιζής τονίζοντας πως το κόστος μεταφοράς των δεματοποιημένων σκουπιδιών «σε τρίτες χώρες» (σ.σ. εννοούσε ειρωνικά την Σουηδία) είναι απαγορευτικό για τους δήμους μας». Σύμφωνα μάλιστα με τον δήμαρχο Άργους η μεταφορά από την Ερμιονίδα στην Σουηδία των δεματοποιημένων σκουπιδιών θα ανέλθει στο 1εκ.ευρώ.

Όσον αφορά τον περιβόητο διεθνή διαγωνισμό της Περιφέρειας για τα σκουπίδια, ο κ. Καμπόσος υποστήριξε πως η διαδικασία του διαγωνισμού μας γλιτώνει μεν απ τα πρόστιμα, όμως δεν βλέπει λύση γιατι ο ανάδοχος ενδεχομένως να ζητά όχι μόνο την πρώτη ύλη, τα σκουπίδια, αλλά και επιπλέον χρήματα για την αποκομιδή και επεξεργασία τους.

«Όποιος θέλει τα σκουπίδια μας θα πρέπει να πληρώσει» τόνισε ο δήμαρχος Άργους και συνέχισε, «εμείς ζητάμε να γίνει πρώτα ένα μέρος των σκουπιδιών ανακύκλωση και κομποστοποίηση και ότι μείνει να το μετατρέψουμε σε πέλετ που θα δίνεται, σας καύσιμη ύλη δωρεάν στους δημότες μας». Όπως είναι γνωστό ο δήμος Άργους επιθυμεί να προχωρήσει στην κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης στο πρότυπο της Κορίνθου.

Απ την Πλευρά του ο Δήμαρχος Ερμιονίδας ζήτησε απ΄ την περιφέρεια την άδεια να μεταφερθούν τα πακεταρισμένα σκουπίδια στην Αθήνα, μέχρι να βρεθεί μόνιμη λύση, ενώ ζήτησε και παράταση ενός χρόνου στην λειτουργία των υπαρχόντων χωματερών, όπως συμβαίνει στο Άργος και στο Ναύπλιο. Όσο αφορά την μεταφορά των δεματοποιημένων σκουπιδιών σε άλλη περιφέρεια, η περιφερειακή διοίκηση Πελοποννήσου φέρεται να έχει προτίνει στους Δήμους σχέδιο μεταφοράς στο οποίο θα συμμετέχει η Περιφέρεια με 100.000ευρώ και οι δήμοι με 50.000 πράγμα που βρίσκει αντίθετους όλους τους δήμους.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ