Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

23/2/12

Εικόνες τις κρίσης 5. Πιστοσύνη ή πίστωση

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
-Πατέρα φτιάξε ένα καφέ και έρχομαι κάτω.

Ο Θανάσης σχεδόν κάθε Δευτέρα έπινε τον δεύτερο καφέ της ημέρας στο σπίτι των γονιών του. Έμεναν πάνω κάτω, αλλά πολλές φορές βρίσκονταν μόνο για αυτόν τον καφέ στο γύρισμα της εβδομάδας.  Είναι σημεία των εποχών μας να έχουμε τις μέγιστες δυνατότητες οι άνθρωποι για επικοινωνία,  για μεταφορά μηνυμάτων  και η άμεση ανθρώπινη επικοινωνία να έχει σχεδόν χαθεί.

Ο αχνιστός καφές τον περίμενε πάνω στο συρόμενο τραπέζι, το σκαμπό του στην θέση του, η μάνα να ετοιμάζει τα ζυμωτάρια ( χειροποίητες πίτες με τυρί) και ο πατέρας καθισμένος στην πολυθρόνα του. Από την ανοιχτή τηλεόραση έπαιρνε την πρώτη καθημερινή δόση τηλεοπτικού τρόμου. Ακολουθούν και τα δελτία ειδήσεων την δομή ιατρικής συνταγής , πρωί μεσημέρι βράδυ. Και αν κανένας ξεχαστεί υπάρχουν δελτία σε επανάληψη για τις μεταμεσονύχτιες ώρες.

-Να μην δείτε παιδάκι μου αυτά που ζήσαμε και είδαμε εμείς στην κατοχή .

-Λες μάνα οι γερμανοί να ξανάρχονται;

-Δεν ξανάρχονται ήρθαν, αλλά κάνουμε ότι δεν το καταλαβαίνουμε.

-Πάνε εκείνα δεν ξαναγίνονται , μπόρα είναι θα περάσει (είπε ο πατέρας του ο Νίκος) .

Ο κυρ Νίκος είχε περάσει πολλές και δυνατές μπόρες στην ζωή του αλλά κατόρθωσε και επιβίωσε, αυτό το συνεχές και διαρκές πέρασμα από καταιγίδες σε αυτόν ενίσχυσε την αισιοδοξία στην γυναίκα του Μαρία την αγωνία.

-Είναι έτοιμα τα ζυμωτάρια;

-Κάτσε μέχρι να πιείς τον καφέ σου θα σου έχω έτοιμο ένα. Και να ήξερες τι θυμήθηκα  τώρα;(Γέμιζε ένα ζυμωτάρι με τυρί, μιλούσε και το βλέμμα της ακίνητο σε κάποια εικόνα από το παρελθόν.) Μεγάλη η πείνα στην κατοχή, ήμασταν τυχεροί αν είχαμε ένα καρβέλι ψωμί έστω και από καλαμποκάλευρο. Ξέρεις τι κάναμε για να νομίζουμε ότι δεν τρώμε μόνο ψωμί; Χωρίζαμε την κόρα από την ψίχα του ψωμιού και τα κρατάγαμε το ένα κομμάτι στο ένα χέρι και το άλλο στο άλλο. Μια μπουκιά ψίχα που την είχαμε για ψωμί και ένα κομμάτι κόρα που το μυαλό μας το είχαμε για τυρί. Έτσι νομίζοντας χορταίναμε.

-Φαίνεται ότι εκείνη την εποχή εσείς ανακαλύψατε τον κατά φαντασία χορτασμένο για να επιβιώσετε….

-Πάρε το ζυμωτάρι σου και μην κοροϊδεύεις τέτοιες καταστάσεις.

-Στην δουλεία σου τι γίνεται ; (Ρώτησε ο κυρ Νίκος.)

-Δυσκολεύεται ο κόσμος αλλά πιο πολύ είναι η ψυχολογική πίεση που δέχεται.

Εκείνη την στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο του Θανάση. Δεν πρόλαβε να πάρει την πρώτη μπουκιά από το ζυμωτάρι. Απάντησε με μια έκφραση παιδικής δυσαρέσκειας στο πρόσωπο του, κοιτώντας την αδάγκωτη πίτα.

-Παρακαλώ;

-Είστε ο κύριος Θάνος Τάδε.

-Μάλιστα, ο ίδιος.

-Καλημέρα κύριε Θάνο σας τηλεφωνώ από την Εθνοσωτήριο Τράπεζα , είστε κάτοχος της κάρτας Βίζα Μίζα;

-Δεν θυμάμαι και δεν μπορώ να το ελέγξω αυτή την στιγμή, εσείς δεν μπορείτε να το βρείτε από το ηλεκτρονικό σας αρχείο;  ( Οι σιελογόνοι του αδένες είχαν διεγερθεί από το μυρωδάτο ζυμωτάρι, του έριχνε κλεφτές ματιές και προσπαθούσε να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το τηλέφωνο)

-Ναι είστε κάτοχος τη Βιζα – Μίζα.

-Ξέρετε δεν έχω πολύ χρόνο στην διάθεση μου, ( η μάνα του έβγαζε και δεύτερη πίτα  από το τηγάνι και οι μυρωδιές του είχαν κηρύξει εγκεφαλικό πόλεμο), για ένα πράγμα είμαι σίγουρος ότι δεν  έχω καμία οφειλή σε καμία πιστωτική κάρτα.( Η μάνα του αναστέναξε με ανακούφιση.)  Βρίσκετε να σας χρωστάω τίποτα;

-Όχι δεν χρωστάτε τίποτα αλλά πήρα να σας ενημερώσω ότι η τράπεζα θα διακόψει την συνεργασία μαζί σας για την συγκεκριμένη κάρτα;

-Για ποιο λόγο θα το κάνει αυτό ; ( Στα μάτια του άρχισε να ζωγραφίζεται θυμός , οι σιελογόνοι αδένες έπαψαν να του υπενθυμίζουν το γευστικό μεζεδάκι. Φαίνεται ότι τα εγκεφαλικά κέντρα του θυμού είναι ισχυρότερα αυτών της γεύσης.)

-Η τράπεζα θα αναγκαστεί να διακόψει την συνεργασία μαζί σας γιατί εδώ και πολύ καιρό δεν έχετε κάνει καμία αγορά με την συγκεκριμένη κάρτα.

-Τι πράγμα; ( Πετάγεται απάνω , κουνιέται το συρόμενο τραπεζάκι, χύνεται καφές πάνω στο αφάγωτο ζυμωτάρι.)

-Επειδή εδώ και πολύ καιρό δεν έχετε κάνει αγορές με την κάρτα σας η τράπεζα θα την ακυρώσει.

-Δεν είστε καλά μου φαίνεται, για την πιστωτική κάρτα εσείς με καλέσατε από κάποιο τμήμα της τράπεζας για να μου την προσφέρεται. Μάλιστα μου κάνατε τον  πρώτο χρόνο δώρο  την συνδρομή και από τότε εγώ πληρώνω κάθε χρόνο την συνδρομή μου.

-Μα δεν είναι το θέμα η συνδρομή σας αλλά το γεγονός ότι δεν κάνετε αγορές!!!

- Με συγχωρείτε κυρία μου αλλά λέει πουθενά η κάρτα ότι είναι υποχρεωτικό να κάνω αγορές . Πληρώνω την συνδρομή μου και θα την χρησιμοποιήσω όποτε εγώ θέλω και αν θέλω. Δηλαδή σε λίγο θα με καλέσει ο ΟΤΕ και θα μου πει δεν κάνω μεγάλο αριθμό κλήσεων από το δίκτυο του και θα μου κόψει την παροχή ή η ΔΕΗ αν δεν καταναλώνω τις κιλοβατώρες που θέλει θα μου κόβει το ρεύμα.

-Κύριε δεν γνωρίζω για άλλες υπηρεσίες εγώ μόνο για την τράπεζα γνωρίζω και οφείλω να σας ενημερώσω!!!

-Τολμήστε να κάνετε το παραμικρό και θα σας πάω στον Συνήγορο του Πολίτη.

Έκλεισε θυμωμένος το τηλέφωνο και τότε αντιλήφθηκε ότι είχε καταστρέψει το ζυμωτάρι του .

-Να πάρει με τις τράπεζες τους…

-Χρωστάς πουθενά παιδάκι μου ; (Ρώτησε ο κυρ Νίκος.)

-Όχι αλλά αυτοί θέλουν να χρωστάω. Ξέρεις τι είναι οι πιστωτικές κάρτες , είναι ο  πλαστικός δράκουλας. Κάθε δράκουλας θέλει  απαραίτητα το αίμα για να επιβιώσει και το δικό τους αίμα είναι το χρέος και αυτοί θέλουν κατανάλωση για την κατανάλωση  για να χρωστάμε. Όταν έβγαλα με πολύ δυσκολία την πρώτη μου πιστωτική κάρτα αρχές του 90 μόνο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων δεν μου ζητήσανε.

-Γιατί δεν δίνανε σε κομμουνιστές κάρτες; (!!!) ( Είπε με ένα γλυκό ειρωνικό ύφος ο πατέρας του, ενώ με διακριτικό τρόπο τράβηξε το ζυμωτάρι και το τύλιξε με μια χαρτοπετσέτα για να απορροφήσει τα υγρά του καφέ.)



-Πατέρα δεν είναι για αστεία, φταίμε και εμείς αλλά φταίνε και αυτοί με την ευκολία με την οποία έδιναν το πλαστικό χρήμα. Από το 2000 και μετά σε παρακάλαγαν να πάρεις πιστωτική κάρτα. Και εντάξει τις έδωσαν , που ακούστηκε να σου ζητάνε να καταναλώνεις  για να έχεις το δικαίωμα κατοχής πιστωτικής κάρτας ενώ πληρώνεις ετήσια συνδρομή. Και τις κάρτες εγώ τις έχω για μια ώρα ανάγκης .

-Εσείς οι νέοι Θανάση έχετε τις πιστωτικές γιατί δεν έχετε φίλους ;

-Μα τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;

-Ξέρεις πόσες δυσκολίες πέρασα για να σας μεγαλώσω , δεν ξέρεις , ή νομίζεις  ότι το μαγαζί είχε πάντα δουλειά. Τύχαινε να μην έχω δουλειά και να μου τύχαινε και καμιά στραβή ε δεν πήγα σε καμιά τράπεζα για κάρτες και τέτοια. Είχα τα μούτρα και ζητούσα από πέντε καλούς φίλους και  ααα- τοκα. Και εκείνοι όταν ήταν σε δύσκολή θέση το ίδιο έκαναν και ο λόγος μας συμβόλαιο. Εμείς είχαμε πιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Εσείς βολευτήκατε με την πρόσκαιρη πίστωση  την οποία στο τέλος κάποτε θα την πληρώνατε.

Ο Θανάσης είχε τώρα πάρει το ίδιο βλέμμα με την μάνα του, όταν αναπολούσε τις εικόνες της γερμανικής κατοχής. Είχε απόλυτο δίκιο ο πατέρας του, όταν άρχισε να πιθηκίζει δυτικότροπα το νεοελληνικό κράτος χάθηκε η πιστοσύνη και η κοινότητα των Ελλήνων. Ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση με την καταναλωτική επίθεση μικροαστικοποίησης των πάντων, ο καθένας ποσοτικοποίησε την ζωή του, αποξενώθηκε από τις ρίζες του, έχασε το ιστορικό του σώμα, την ταξική του συνείδηση.  Αναζητώντας όλο και περισσότερα καταναλωτικά αγαθά για να κρύψουμε  τα ουσιαστικά κενά η ζωή μας μπήξε στις λεωφόρους του δήθεν και του στυλ ζωής. Καταναλώναμε για να ζήσουμε,  ζούσαμε για να καταναλώνουμε. Τώρα με το ΔΝΤ και όλα τα άλλα οικονομικά μέτρα απλά τέλειωσε η πίστωση και τρομοκρατημένοι ανακαλύψαμε ότι δεν έχουμε πιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Είναι μεγάλο το κενό της πιστοσύνης και δεν έχουμε άλλη πίστωση να το καλύψουμε με χρεωμένα ψευτοστολίδια. Τον επανέφερε στην πραγματικότητα η έντονη φωνή της μάνας του.

-Τι κάνεις εκεί καημένε; Δεν σου είπε ο γιατρός να προσέχεις.

-Και με λίγο  καφέ από πάνω είναι τέλεια τα  ζυμωτάρια σου. (Ο κυρ Νίκος είχε πάρει ήδη μια μεγάλη μπουκιά από την πίτα που βούτηξε με διακριτικό τρόπο .)

Ο Θανάσης χαλάρωσε έβαλε τα γέλια με την σκανταλιά του πατέρα του. Η κυρά Μαρία του σέρβιρε την επόμενη και κοίταξε δήθεν θυμωμένα τον κυρ Νίκο.

-Τέτοια κάνεις και τώρα στα γεράματα θα χάσω την πιστοσύνη μου σε σένα!!!



*Η ιστορία έχει φανταστικά στοιχεία , αλλά την πυροδότησες τηλεφώνημα από τραπεζική υπηρεσία. Με ενημέρωσαν ότι θα διακόψουν την πιστωτική κάρτα στην οποία δεν χρωστώ αλλά πληρώνω συνδρομή γιατί δεν έχω κάνει αγορές για κάποιο διάστημα.

**Η λέξη πιστοσύνη υπάρχει και είναι ελληνικότατη σελ 191 τόμος 9 λεξικό Πάπυρος.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ