Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/2/12

Το πλαίσιο των έργων και των προτάσεων της Περιφέρειας για την Αργολίδα


Καθυστερήσεις αλλά και μεγάλος αριθμός έργων αποτελούν το πρώτο δείγμα της Περιφερειακής διοίκησης στην Αργολίδα. Ο θεσμός αυτός ουσιαστικά ανέλαβε μέρος των ειδικοτήτων της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και σε δύσκολους οικονομικά καιρούς προσπαθεί να δώσει το δικό του στίγμα στον Νομό και στην Περιφέρεια.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με θέμα «απολογισμός περιφέρειας έτος 2011» ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος μεταξύ άλλων υποστήριξε:
«Έκλεισε ένας χρόνος από την στιγμή που αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τον Καλλικράτη αυτή τη νέα προσέγγιση του Κράτους για τους πολίτες.
Είναι αλήθεια ότι σίγουρα το πρώτο έτος της θητείας μας ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος. Από τη μια είχαμε να εφαρμόσουμε μια νέα εντελώς διαφορετική εκδοχή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και από την άλλη να ξεριζώσουμε τις παθογένειες της διοίκησης ενός μικρότερου και σαφέστατα αλλοτριωμένου και προβληματικού θεσμού αυτού της Νομαρχίας.
Η Π.Ε. είναι ένα διοικητικό υποσύνολο της Περιφέρειας με συγκεκριμένα και σαφώς οριοθετημένα σημεία πολιτικής και διοικητικής αυτονομίας που προσδιορίζουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να μας διοικεί.
Στην Αργολίδα παραλάβαμε μια υπηρεσία με 19 διευθύνσεις δείγμα της πεπαλαιωμένης πολιτικής αντίληψης να έχουμε όσους δυνατό περισσότερους προϊσταμένους και διευθυντές και λιγότερους υπαλλήλους στην υπηρεσία του πολίτη. Είναι βέβαια αλήθεια ότι στην Αργολίδα παραλάβαμε μια οργανωμένη υπηρεσία σύγχρονη και με εξαιρετικού επιπέδου Επιστημονικό δυναμικό με πολύ μικρές σε συγκεκριμένες ειδικότητες ελλείψεις.
Αντιλαμβάνεσθε όμως ότι το πέρασμα από 19 διευθύνσεις σε 6 διευθύνσεις και 2 αυτοτελή τμήματα ήταν σίγουρα κάτι πολύ δύσκολο και σίγουρα όχι χωρίς τριβές μεταξύ των υπαλλήλων .
Πιστεύω ακράδαντα ότι μετά από το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας μας είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο λειτουργίας κάτι που φυσικά οφείλεται στην σκληρή δουλειά όλων μας. Σήμερα μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι το μόνο που απαιτείται για την καλύτερη λειτουργία μας , είναι ένας νέος σύγχρονος οργανισμός στον οποίο θα προβλέπονται λύσεις για όλες τις διοικητικές δυσλειτουργίες που διαπιστώσαμε τον πρώτο χρόνο.
Παράλληλα με την προσπάθεια εφαρμογής του νέου διοικητικού σχήματος προχωρήσαμε – ακολουθώντας και τις απαιτήσεις των καιρών- σε ένα ουσιαστικό συμμάζεμα των λειτουργικών δαπανών της Π.Ε. Αργολίδας αφού ήταν προφανές ότι σε αυτό τον τομέα υπήρχε άμεση ανάγκη εξορθολογισμού και μείωσης των δαπανών.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι πετύχαμε μειώσεις στα ενοίκια που πλέον φτάνουν στο 35 % αφού μειώσαμε και συνεχίζουμε να μειώνουμε τόσο τον αριθμό των κτιρίων που χρησιμοποιούμε όσο και τα ενοίκια που πληρώνουμε. Μειώσαμε τις δαπάνες για την γραφική ύλη κατά περίπου 30 % δημιουργώντας έναν μόνο κωδικό για την αγορά τους. Μειώσαμε κατά 40 % περίπου τα ταχυδρομικά έξοδα αγοράζοντας προπληρωμένους φακέλους τους οποίους χρεώσαμε στις διευθύνσεις. Μειώσαμε 80 % τις δαπάνες συντήρησης των αυτοκινήτων και των μηχανημάτων. Θεωρώ βέβαιο ότι το κόστος λειτουργίας μας θα μειωθεί αισθητά αν καταφέρουμε στα επόμενα δύο χρόνια να ολοκληρώσουμε την κατασκευή με Σ.Δ.Ι.Τ. ενός σύγχρονου, λειτουργικού , πράσινου διοικητηρίου σε ιδιόκτητη έκταση που διαθέτουμε. Ήδη εγώ και οι υπηρεσίες της Π.Ε. Αργολίδας δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζω σύντομα να μπορώ να παρουσιάσω στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα αποτελέσματα της προετοιμασίας και των ενεργειών που έχουμε κάνει με τον κύριο Περιφερειάρχη.
Η άλλη πλευρά της προσπάθειάς μας τον πρώτο χρόνο εστιάζεται στα έργα και τις υποδομές που προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε είτε χρησιμοποιώντας το ΕΣΠΑ είτε το τεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο με χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ και τους ίδιους πόρους μας.
Σε αυτή την προσπάθειά μας δεν μπορώ να πω ότι δεν είχαμε καθυστερήσεις . Η έλλειψη ώριμων μελετών και ήδη ενταγμένων έργων μας ανάγκασε να δουλέψουμε σκληρά για να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τα παρακάτω έργα:
Βελτίωση Ε.Ο. Ναυπλίου – Άργους προϋπολογισμού 1.120.000,00 ευρώ. Βελτίωση ισόπεδου κόμβου στη συμβολή Ε.Ο. Κορίνθου - Άργους με επ. οδό Καρυάς προϋπολογισμού 960.000,00 ευρώ. Βελτίωση ισόπεδου κόμβου Περιφ. Οδού Άργους με Επ. οδό Νέας Κίου προϋπολογισμού 1.672.800,00ευρώ. Βελτίωση οδικού άξονα Λευκάκια – Δρέπανο (3,055 χλμ) προϋπολογισμού 4.260.000,00 ευρώ».





Ξαναδημοπρατούνται έργα της Νομαρχίας

Τα προβλήματα που είχαν προκύψει απ τα έργα που είχε δημοπρατήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οδήγησαν την Περιφέρεια στην επαναδημοπράτηση τους. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χειβιδόπουλος «επαναδημοπρατείται το έργο Αρκαδικό – Χάνι (προϋπολογισμού 7.200.000,00 ευρώ) και παραδίδεται το έργο Χάνι – Κ.Υ. Λυγουριού (τα μόνα ενταγμένα από την ΝΑ Αργολίδας έργα στο ΕΣΠΑ)
Ταυτόχρονα προσπαθούμε να εντάξουμε το έργο Ε.Ο. – Εκκλησιαστικά στο Τομεακό του Υπ. Υποδομών μειώνοντας το προϋπολογισθέν κόστος ενώ ολοκληρώνεται η μελέτη (η μοναδική που παραλάβαμε σε εξέλιξη) Αγ. Ελεούσα – Αρκαδικό και θεωρούμε εξαιρετικά πιθανό να προλάβουμε να εντάξουμε και το έργο αυτό στο ΕΣΠΑ.
Με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί ένας οδικός άξονας ραχοκοκαλιά για την ΠΕ Αργολίδας που θα ξεκινά από την Ε.Ο. Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και θα καταλήγει σε πρώτη φάση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ενώνοντας το σύνολο σχεδόν των Αρχαιοτήτων της Αργολίδας.
Στα πλαίσια των μελετών του Ανατολικού Οδικού Άξονα της Πελοποννήσου πρόκειται να μελετήσουμε την βελτίωση και νέα χάραξη του δρόμου Ισθμός – Επίδαυρος – Κρανίδι – Πορτοχέλι ενώ στις μελέτες που θα δοθούν από το Τεχνικό μας Πρόγραμμα θα μελετήσουμε την σύνδεση του Άργους και της Δυτικής Αργολίδας με την Ε.Ο. Κορίνθου – Καλαμάτας (από τα Εκκλησιαστικά) προκειμένου να ολοκληρωθεί πλήρως το οδικό δίκτυο ραχοκοκαλιά της ΠΕ Αργολίδας
Παράλληλα αναλάβαμε την ευθύνη επίβλεψης του έργου Δίκτυα Αναβάλλου που εκτελεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο με την ουσιαστική συμβολή των υπηρεσιών μας (που βοηθούν στη διόρθωση της προβληματικής μελέτης) πλέον βρίσκεται σε καλό δρόμο εκτέλεσης των εργασιών. Ταυτόχρονα περιμένουμε την έναρξη των εργασιών του έργου Βελτίωση Φράγματος Αναβάλλου το οποίο επίσης θα επιβλέψουμε.
Παράλληλα σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία βοηθούμε ουσιαστικά την προσπάθεια ένταξης στο ΕΣΠΑ έργων αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στην Αργολίδα και σε συνεργασία με τους δήμους την ένταξη έργων αναβάθμισης των υποδομών παιδείας στην Αργολίδα».

Αφαλάτωση και Φράγματα
Σε καλό δρόμο και σε συνεργασία με τους Δήμους Άργους και Ναυπλίου η υποβολή πρότασης για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού στον Ανάβαλο (ΕΠΠΕΡΑΑ) με στόχο την προστασία κατ’ αρχή των πηγών της Λέρνης αλλά και την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης του Αργολικού Πεδίου όπως υποστηρίζει η Περιφέρεια αλλά και της Κυνουρίας.
Προχωρήσαν επίσης σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της Μελέτης για το Φράγμα της Τζερτζελιάς με στόχο να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ ή στη νέα προγραμματική περίοδο επιλύοντας οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης της Ερμιονίδας και των Ιρίων
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, «όλα αυτά που κάναμε σχεδιάσαμε ή προσδοκούμε να είναι όλα ενταγμένα σε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό που εντάσσεται στον συνολικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που καταρτίζουμε.
Στον τομέα του τουρισμού βρίσκονται σε εξέλιξη και αναπτύσσονται στην Π. Ε. Αργολίδας επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργούν καθημερινά χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αντίθεση με το συνολικό εργασιακό κλίμα στην χώρα.
Στον τομέα της Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Παραγωγής αλλά και της Οικοτεχνίας, τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζεται μια σημαντική στροφή του νέου σε ηλικία πληθυσμού με αποτέλεσμα να έχουμε ξανά μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εντατικοποίησης των καλλιεργειών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας στην εποχή της κρίσης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο προσανατολισμός
Το τρίπτυχο «ΗΛΙΟΣ, ΗΛΙΟΣ, ΗΛΙΟΣ» προφανώς αποτελεί την βασική πρώτη ύλη για την επανεκκίνηση της οικονομίας στην ΠΕ Αργολίδας.
Εμείς από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την διοίκηση προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε την δυνατότητα του κάθε επενδυτή να αναπτύξει την δραστηριότητά του μέσα σε χρόνους που δεν θέτουν σε κίνδυνο την επένδυση. Θεωρώ ότι παρά τις συγχύσεις που προκαλούν οι αλληλεπικαλύψεις με φορείς του κράτους (δασικές υπηρεσίες) ή των ΟΤΑ (πολεοδομίες) έχουμε πλέον καταφέρει να έχουμε φιλικές υπηρεσίες προς τους επενδυτές χωρίς αυτό να σημαίνει εκπτώσεις σε βασικές αρχές και νόμους για την προστασία του Περιβάλλοντος και των κατοίκων από πιθανές παθογενείς επιπτώσεις.
Σε αυτές τις ήδη διαμορφωμένες συνθήκες η Π.Ε. Αργολίδας θα διαμορφώσει το δικό της ιδιαίτερο μοντέλο ανάπτυξης ως ένα ενεργητικό υποσύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου που θα πορευτεί στο μέλλον με σχέδιο, καινοτομία και πολλή δουλειά από όλους μας προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα ιδανικό περιβάλλον διαβίωσης για τους Πελοποννήσιους πολίτες».







ΜΙΧΑΛΑΚΗ  SOS
 και τα δύο επόμενα σε γκρίζο φόντο, ένθετα ή στο πλάι

Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 έχουμε ήδη δημοπρατηθεί τα έργα:
Τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα Π.Ε. Αργολίδας 450.000 ευρώ. Αποκατάσταση Αντλιοστασίου Α5 Ν. Τίρυνθας κλπ 55.000 ευρώ. Συντήρηση Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αργολίδας 250.000 ευρώ. Συντήρηση Ηλεκτροφωτισμού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αργολίδας 73.800 ευρώ.
Βελτιώσεις – Ασφαλτοστρώσεις Οδικού Δικτύου (Επ. Άργους) 996.657 ευρώ. Βελτιώσεις – Ασφαλτοστρώσεις υπ. Αριθμ. 17 επ. οδού (Τμήμα Πυργέλα, Λάλουκακλπ) 350.000 ευρώ.
Βελτιώσεις – Ασφαλτοστρώσεις υπ. Αριθμ. 9 επ. οδού (Τμήμα Θερμησία όρια Νομού) 263.830 ευρώ.
Επούλωση Λάκκων 2011 24.600 ευρώ. Ηλεκτροφωτισμός Κόμβων οδ. Δικτύου ΠΕ Αργολίδας 129.428 ευρώ.
Επισκευές κτιρίων 10.000 ευρώ.
Εργασίες καθαρισμού τεχνικών αποστραγγιστικών τάφρων κλπ ΠΕ Αργολίδας 24.600 ευρώ. Εργασίες καθαρισμού επαρχιακού και εθνικού δικτύου ΠΕ Αργολίδας 24.600 ευρώ.
Συνολικά έργα: 2.652.515 ευρώ.


Χρήματα για μελέτες
Ταυτόχρονα προχωρά η Περιφέρεια στην ανάθεση μελετών για την ένταξη και άλλων έργων στο ΕΣΠΑ ή στην επόμενη Προγραμματική περίοδο, όπως:
Εδαφολογική Μελέτη για εκτίμηση προσαρμογής εναλλακτικών καλλιεργειών ΠΕ Αργολίδας 25.000 ευρώ
Πρόγραμμα μελέτης υποκειμένων εσπεριδοειδών ανθεκτικών στην ίωση «Τριστέτσα» 25.000 ευρώ.
Μελέτη Αποστράγγισης Χαμηλής Ζώνης Αργολικού Πεδίου 65.000 ευρώ
Μελέτη Βελτίωσης οδού Άργους – Ναυπλίου 150.000 ευρώ
Μελέτη οδικής σύνδεσης Άργους με επαρχ. Οδό Αρχ/κών Χώρων 60.000 ευρώ
Μελέτη Ανάδειξης – αξιοποίησης Παραλιακής Ζώνης Ναυπλίου – Κιβερίου 200.000 ευρώ
Μελέτη Οριοθέτησης Χείμαρου Ξηριά ΠΕ Αργολίδας 200.000 ευρώ
Μελέτη αντιμετώπισης διάβρωσης ακτών ΠΕ Αργολίδας 100.000 ευρώ
Σύνολο Μελέτες :825.000 ευρώ

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ