Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

20/5/12

Γιατί δεν συμμετέχει η Πελοπόννησος;


Δεν περιλαμβάνεται σαν επιλέξιμη περιφέρεια στην Προκήρυξη για την ενίσχυση επιχειρήσεων, η Πελοπόννησος. Σύμφωνα με το υπουργείο, κατά τη διαβούλευση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου προέκυψε ότι δεν επιθυμεί ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέσω επιχορήγησης αλλά ένα πρόγραμμα το οποίο θα διατεθεί για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της περιφέρειας μέσω εξειδικευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου με τη μορφή είτε δανείων χαμηλού επιτοκίου  προς τις επιχειρήσεις, είτε εγγυήσεων επιχειρηματικών δανείων.

Τα παραπάνω απαντά το υπουργείο στην παρέμβαση για τα αναπτυξιακά Προγράμματα στην Πελοπόννησο που έκανε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αργολίδας Χαρίλαος Μαυράκης.

Απαντά συγκεκριμένα το υπουργείο στην ερώτηση του κου Μαυράκη με την οποία ζητούνται εξηγήσεις γιατί δεν περιλαμβάνεται στην ανακοινωθείσα  Προδημοσίευση Προκήρυξης για την ενίσχυση επιχειρήσεων, στην οποία δεν περιλαμβάνεται σαν επιλέξιμη περιφέρεια η Περιφέρεια Πελοποννήσου:

«Η παρούσα προδημοσίευση αφορά την προκήρυξη δράσης, από το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την ενίσχυση Επιχειρήσεων  που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού – Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο σχεδιασμός, oι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής καθώς και τα στοιχεία των προϋπολογισμών που διατίθενται είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τις Περιφέρειες, με σκοπό να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες τους και να αναδειχτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Συνεπώς η Περιφερειακή στόχευση και διάσταση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της. Κατά τη διαβούλευση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου προέκυψε ότι δεν επιθυμεί ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέσω επιχορήγησης αλλά ένα πρόγραμμα το οποίο θα διατεθεί για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της περιφέρειας μέσω εξειδικευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου με τη μορφή είτε δανείων χαμηλού επιτοκίου  προς τις επιχειρήσεις, είτε εγγυήσεων επιχειρηματικών δανείων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λοιπόν απαιτεί διακριτό σχεδιασμό από τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση για την υλοποίηση του,  στο πλαίσιο αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, έχει δεσμευτεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια ποσό δημόσιας δαπάνης 22,5 εκ. ευρώ».

Όπως σημειώνει ο συνδιασμός του κου Μαυράκη: «Ο αποκλεισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το συγκεκριμένο πρόγραμμα τη στιγμή που έχουν δεσμευτεί 22,5 εκ. € γεννά απορίες, την ίδια στιγμή που συμμετέχουν όλες οι άλλες Περιφέρειες.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης, καλούμε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου και τους Περιφερειακούς Συμβούλους  να αναλάβουν δράση, ώστε οι επιχειρήσεις της Περιφέρειά μας και της Αργολίδας να εκμεταλλευτούν όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία.

Aναφορικά με την ανακοινωθείσα πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων και χαμηλότοκου δανεισμού, αναμένουμε να εξειδικευτεί με συγκεκριμένα μέτρα το συντομότερο».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ