Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

25/5/12

Περπάτησαν το “Μονοπάτι Αργείων Ηρώων”


Την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 διοργανώθηκε με επιτυχία από τον Χιονοδρομικό Ορειβατικό Όμιλο Άργους η παρθενική διάσχιση του μονοπατιού των «Αργείων Ηρώων». Ένα κυκλικό μονοπάτι με αφετηρία και τερματισμό το Αρχαίο Θέατρο του Άργους που ενώνει μοναδικά μνημεία της πόλης.
Γύρω στις 9π.μ. σαρανταοκτώ (48) άτομα , με εύρος ηλικιών 3½  έως και περίπου 60ετών, έδωσαν το παρόν στην πύλη του Αρχαίου Θεάτρου του Άργους (κτίστηκε στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ., είναι χωρητικότητας 20.000 ατόμων και σκαλισμένο σε φυσικό βράχο) πανέτοιμα για περπάτημα.
Συγκροτήθηκε η ομάδα και ξεκίνησε να ανηφορίζει για να συναντήσει τα σκαλάκια του Αϊ Γιώργη (εκκλησάκι που είχε επισκεφθεί και ο μεγάλος μας συγγραφέας Ν. Καζαντζάκης κάνοντας μνεία στον ναό της Αφροδίτης που υπήρχε εκεί στην αρχαιότητα).
 Μετά τα σκαλάκια ακολουθεί η δεξαμενή του Άργους απ’ όπου ξεκινάει πια το χωμάτινο μονοπάτι, περνώντας πάνω από το Νυμφαίο Κριτήριο και με μια ελαφρά ανοδική κλίση φτάνει στο εκκλησάκι του Αϊ Γιωργάκου. Εκεί έγινε και η πρώτη στάση για το απαραίτητο νεράκι, μια ανάσα και μια φωτογραφία. Ύστερα, και αφού η κλίση είχε μεγαλώσει αρκετά, η ομάδα ανηφόρισε δυναμικά και διέσχισε Β.Δ. το δεντροφυτεμένο πευκόδασος του λόφου.
Λίγο πιο ψηλά το μονοπάτι διασταυρώνετε με αυτό που ενώνει τον Αϊ Γιώργη με την Αγία Μαρίνα, μοναστήρι του 1859, στο οποίο υπάρχει απ’ έξω μια βρύση για ανεφοδιασμό πριν το κάστρο (το Κάστρο Λάρισα 289μέτρα υψόμετρο, που στα πελασγικά σημαίνει «Ακρόπολις», έχει οικοδομηθεί κατά τους προϊστορικούς χρόνους με κυκλώπεια τείχη να ξεχωρίζουν κάτω από αυτά των κλασσικών χρόνων, των ρωμαϊκών, των ενετικών και των φράγκικων). Εκεί η ομάδα θα συναντήσει δυτικά του εσωτερικού τείχους του κάστρου την λαξευμένη στήλη όπου αναγράφονται οι Αργείοι  Ήρωες, από την οποία πήρε το όνομά του το μονοπάτι, και θα κάνει στάση για φωτογραφίες στο μοναδικό μνημείο.
Η ανηφόρα έχει τελειώσει και συνεχίζεται το περπάτημα πίσω από τα τείχη, ανάμεσα στην ανθισμένη ρίγανη και μέσα απ΄ τον ελαιώνα που οδηγεί στον κοκκινόβραχο (ένα μεγάλο, κάθετο βράχο με επιβλητική κόκκινη όψη, από την κορυφή του οποίου αυτοκτόνησε γύρω στα 1900 ο δάσκαλος Δαρωνάς – μια τραγική ιστορία που χάνεται στο βάθος των χρόνων…).
Ο δυνατός ήλιος έχει πια αντικαταστήσει την ευνοϊκή συννεφιά, που είχε σύμμαχο η ομάδα στην αρχή του μονοπατιού, τώρα όμως το περπάτημα γίνεται μέσα απ’ το πευκοδάσος που οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης ή Πορτοκαλούσας (ιστορικό μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1700, ενώ κατά την αρχαιότητα υπήρχε εκεί το ιερό της Ακραίας Ήρας, και το 1906 περίπου καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος της μονής από βαρελότα το Πάσχα). Φτάνοντας εκεί  χαρακτηριστική και καλοδεχούμενη υπήρξε η φιλοξενία των καλοσυνάτων μοναχών-που πρόσφεραν ένα κουτί λουκούμια, ότι έπρεπε για να ανακτηθούν οι χαμένες δυνάμεις- ευκαιρία για λίγη ξεκούραση και δροσερό νερό από την βρύση.
Ύστερα κατεβαίνοντας τα σκαλάκια του μοναστηριού η ομάδα συναντάει το μονοπάτι που οδηγεί στο περίφημο σπήλαιο της πόλης (οι αρχαίοι Αργείοι πιθανόν διοργάνωναν στα βράχια του το αγώνισμα της «Ασπίδος» κατά τα Μεγάλα Ηραία ενώ η παράδοση θέλει το σπήλαιο να επικοινωνεί με τις δεξαμενές του κάστρου  Λάρισα. Επίσης η οροφή στην είσοδο του σπηλαίου είναι διακοσμημένη με αγιογραφίες του 16ου-17ου αιώνα οι οποίες δεν έχουν ερευνηθεί και ταυτοποιηθεί). Το μονοπάτι συνεχίζεται παράλληλα με τον μεγάλο βράχο, διασχίζει τους τεράστιους αθάνατους, περνώντας από το εικονοστάσι της Αγίας Μαρίνας ξαναμπαίνει στο πευκοδάσος όπου συναντά το αρχικό μονοπάτι του Άη Γιωργάκου και κατευθύνεται πλέον μέσα από σκαλισμένη στον βράχο διαδρομή στο Νυμφαίο Κριτήριο (από αυτό το σημείο περνούσε το Αδριάνειο υδραγωγείο, το οποίο έφερνε νερό από την περιοχή της Στυμφαλίας). Τα κυκλώπεια τείχη, η σκαλισμένη στον βράχο ανάγλυφη μορφή του «Ιππέα» και το υδραγωγείο ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την κυκλική πορεία του μονοπατιού. Το Αρχαίο Θέατρο προσφέρει σιωπηλό και μεγαλόπρεπο τα σκαλιά του για κατέβει θριαμβευτικά η ομάδα έχοντας στα πόδια της την πόλη του Άργους και να τελειώσει την πορεία της, πλουσιότερη σε εικόνες και γνώση.
Πορεία 3,5 ωρών με υψομετρική διαφορά 250 μέτρα και συνολική απόσταση 4,8 χιλιόμετρα.
Ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Όμιλος Άργους ευχαριστεί όλους για την συμμετοχή τους και ελπίζει την επόμενη φορά να έρθουν ακόμα περισσότερα άτομα.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ