Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

24/6/12

Ιστορίες του Χαμπή της Ανδριανούς. Ένα ποδήλατο ΣΑΝΤΑΛΑ

H απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Δευτέρα πρωί, το δροσερό αεράκι του Ιουνίου  αντιστέκεται στο καλοκαίρι, ο Μήτσος το «ρεμπέτικο»  καναρίνι έχει πιάσει τα όργανα νωρίς, ο παππούς βγαίνει στο μπαλκόνι κρατώντας στον μεγάλο δίσκο όλα τα χρειαζούμενα. Ένα μεγάλο μπρίκι με μυρωδάτο σκέτο ελληνικό καφέ, το γυάλινο τασάκι με τον δικέφαλο της Αεκάρας, δυο μεγάλες κούπες, σπίρτα, καπνός, μηχανάκι για να τυλίγει χαρτί τσιγάρου, ένα μικρό ποτηράκι σαν δαχτυλήθρα ραψίματος με το ουϊσκάκι της καρδιοπροστασίας και το μικρό στρογγυλό ραδιοφωνάκι. Η γιατρός μετά το τελευταίο επεισόδιο της καρδιά του , είχε απαγορέψει ρητά ποτό και τσιγάρο. Αυτός όμως κοντά στα ενενήντα δεν ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει τις συνήθειες που τον κράτησαν ακμαίο στην ζωή μέχρι τώρα. Είχε τις δικές του απαντήσεις για τα ιατρικά θέματα.

-Μου είπες να μην πίνω κονιάκ , για ουίσκι δεν μου είπες τίποτα , όσο για τον καπνό κάνεις μεγάλο λάθος. Με όλο τον σεβασμό στις γνώσεις σου γιατρέ μου, εγώ τον καπνό τον πλένω και μετά τον στεγνώνω, όχι μόνο δεν έχει βλαβερές ουσίες αλλά αποκτά και καλύτερη , δροσιστική γεύση.

Στρίβοντας το κουμπί στο αναλογικό του ραδιόφωνο έψαχνε τον αγαπημένο του ραδιοφωνικό σταθμό, άκουσε τα πασουμάκια της γυναίκας του στο μπαλκόνι την οποία είδε να κρατά με  έναν μάλλον επιθετικό τρόπο το ποτιστήρι της.

-Τι το θέλεις το δεύτερο φλιτζάνι , δυο- δυο θα τους πίνεις τώρα τους καφέδες, δεν ακούς τι σου είπε η γιατρός; ( Και κουνούσε ασυνείδητα αλλά σαν προειδοποίηση τιμωρίας το γεμάτο ποτιστήρι).

-Λέω μην ανέβει ο Πετράν για καφέ να έχω όλα τα χρειαζούμενα.

-Παππού στρίψε ένα τσιγαράκι και ανεβαίνω .(Ακούστηκε η φωνή του εγγονού του από τον κάτω όροφο.)

-Όσο μεγαλώνει ο εγγονός σου παίρνει όλα τα χούγια, ούτε ο γιός σου δεν σου έμοιασε έτσι.

-Εκείνον τον μοσχοανάθρεψες εσύ , δικηγόρε του…

-Αμάν χριστιανέ μου δεν πήγε καλά το κόμμα σου και έχεις όρεξη για καυγάδες πρωί -πρωί. (Η γιαγιά ξεκίνησε να ποτίζει τα λουλούδια της.)

Ο Πετράν απολάμβανε την πρώτη ρουφηξιά από το στριφτό τσιγάρο, ο παππούς γέμιζε καφέδες τις κούπες , στο δικό του συμπλήρωσε και την «δαχτυλήθρα» με το ποτό.

-Παππού πως τις είδες τις εκλογές;

-Τα πράγματα πήγαν όπως ήθελε το σύστημα. Τον Μάιο άφησαν τον λαό να θυμώσει, με τον θυμό βέβαια δεν μπορείς να οργανώσεις την πάλη σου ενάντια στο σύστημα αλλά κουράζεσαι και ξεφουσκώνεις . Τον Ιούνιο κυριάρχησε ο φόβος που είναι πιο δυνατός από το θυμό και ξανά τα ίδια.

-Τελικά ποιο ήταν το μήνυμα των εκλογών;

-Ένα ποδήλατο Σαντάλα.

-Καινούργια ιστορία;

-Πολύ παλιά από τον προπάππο σου τον Χαμπή. Τούτη την εποχή ακούω κάτι κασέτες που μου είχε χαρίσει με γεγονότα της εποχής του και τούτη η ιστορία ταιριάζει με τις εκλογές.  Το λοιπόν που λες στα Κοκκινοχώρια της Κύπρου, στο Ξυλοφάγου τον περασμένο αιώνα ζούσε ο Νικόλας, Τοφαλής στο παρατσούκλι Παξιόλας στο επίθετο.  Εκείνα τα παλιά χρόνια οι πατάτες στα Κοκκινοχώρια ήταν στις δόξες τους και πολύ καλό εισόδημα για τους ντόπιους.

Οι νέοι της εποχής που βαστούσαν χρήματα αγόραζαν ένα ποδήλατο. Εκείνη την εποχή ήταν μεγάλο πράγμα να είσαι ιδιοκτήτης ποδηλάτου, ήταν το ποδήλατο όπως είναι στις μέρες σας οι μηχανές.  Ο Νικόλας λοιπόν νέος της εποχής εκείνης ήθελε και αυτός ένα ποδήλατο. Και για να κάνει την δουλειά του γιατί ήταν ένα καλό μέσο μεταφοράς για την εποχή αλλά και για να κάνει το κομμάτι του . Φημισμένος μάστορας εκείνη την εποχή για επιδιορθώσεις ποδηλάτων αλλά και για πωλήσεις ήταν ο μάστρο Σάββας στην Λάρνακα. Ήταν καλός μάστορας αλλά και πολύ έξυπνος έμπορος , έφερνε όλες τις καλές μάρκες της εποχής στο μαγαζί του. Ένα πρωινό Δευτέρας φτάνει έξω από το μαγαζί του ο Νικόλας. Μόλις είχε ανοίξει τις πόρτες ο μάστρο Σάββας.  Οι παλιοί έμποροι είχαν παράξενες προκαταλήψεις και γούρια για τις δουλειές τους.  Με τον πρώτο πελάτη που έμπαινε στο μαγαζί έπρεπε να κάνει σεφτέ , να του αφήσει κάτι ο πελάτης, αλλιώς θα πήγαινε χάλια η ημέρα. Αν ήταν και Δευτέρα θα στράβωνε όλη η εβδομάδα. Ο μάστρο Σάββας , έμπειρος άνθρωπος ήξερε να διαβάζει τους ανθρώπους από αυτά που δεν έλεγαν. Είδε στις κόρες των ματιών του Νικόλα δυο ρόδες ποδηλάτου να γυρίζουν και κατάλαβε ότι θα κάνει καλή πώληση.

-Τι θέλεις ; ( Ρωτά με ένα ευγενικό χαμόγελο τον πρωινό του πελάτη.)

-Ένα ποδήλατο μάστρε.

-Ναι αλλά τι μάρκα; Κοίτα εδώ . ( Και του δείχνει ο μάστρο Σάββας μια ατελείωτη σειρά , πρέπει να είχε πάνω από είκοσι μάρκες ποδηλάτων στο μαγαζί. Ο μάστρο Σάββας ήταν απόλυτα σίγουρος για το εμπόρευμα του. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην είχε το ποδήλατο που θα ζήταγε ο Νικόλας.)

-Τι μάρκα θέλεις λοιπόν;

-Ένα ποδήλατο Σαντάλα θέλω.

-Ο μάστρο Σάββας τα έχασε που λες, πρασίνισε κοκκίνισε ξανά πρασίνισε, του ήρθε ζαλάδα σα να του έριξε ένα τσουβάλι πατάτες Ξυλοφαϊτικες στην κελέ ο Τοφαλής.

-Πως το είπες γιέ μου;

-Ένα ποδήλατο Σαντάλα θέλω . ( Του είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Νικόλας και του έκανε την πίεση ηφαίστειο της Σαντορίνης λίγο πριν την μεγάλη έκρηξη.)

-Κάτσε να σου κεράσω ένα καφέ και θα σου βρω το καλύτερο.

-Είπαμε ότι ήταν  πανέξυπνος άνθρωπος. Δευτέρα πρωί δεν ήθελε με τίποτα να χάσει τον πελάτη, έπρεπε να κερδίσει χρόνο.

-Ε Αυξέντη , (φωνάζει στον καφετζή απέναντι) φτιάξε ένα καλό καφέ στο παλικάρι και δώσε του την καλύτερη καρέκλα για να τον απολαύσει.

Μέχρι να πιεί τον καφέ ο νεαρός πελάτης τα χέρια του μάστρο Σάββα πήραν φωτιά. Με το αριστερό χέρι ξεφύλλιζε όλους του καταλόγους που είχε για να βρει την μάρκα Σαντάλα, με το δεξί έπαιρνε τηλέφωνο τον Τσάρλι τον πρωτεξάδελφο του στο Μπρίστολ. Τέλειωσε τους καταλόγους τίποτα, μετά από πολλά χτυπήματα σήκωσε αγουροξυπνημένος λόγο διαφοράς ώρας ο Τσάρλι το τηλέφωνο .

-Τέτοια μάρκα δεν υπάρχει στην Ευρώπη , είναι σίγουρο, το όνομα Σαντάλα σαν ινδικό μου ακούγεται , εκτός αν δεν σου λέει καλά την μάρκα ο πελάτης. (Του είπε ο Τσάρλι, κατέβαζε το ακουστικό όταν εμφανίστηκε ξανά ο Νικόλας.  Ο μάστρο Σάββας ήταν σε κατάσταση απελπισίας .)

-Δεν μου λες παιδάκι μου τι ποδήλατο θέλεις ;

-Ένα ποδήλατο Σαντάλα σου είπα μάστρε.

-Είσαι σίγουρος;

-Ναι .

-Έ τέτοιο ποδήλατο δεν υπάρχει. ( Τώρα ήταν η σειρά του Νικόλα να σαστίσει, την μια κοιτούσε τα δεκάδες ποδήλατα στην σειρά μέσα στο μαγαζί την άλλη τα απελπισμένα μάτια του μάστορα.)

-Πως δεν υπάρχει ; ( Και με ένα μεγάλο ημικύκλιο του χεριού του δείχνει το εμπόρευμα.)

-Που το φτιάχνουν αυτό το ποδήλατο;

-Παντού όπου φτιάχνουν ποδήλατα.

-Άκου γιέ μου μάρκα Σαντάλα δεν υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Πήρα ξημερώματα τον Τσάρλι στο Μπρίστολ   και όταν λέει κάτι ο Τσάρλι έτσι είναι.

Ο Νικόλας έπεσε ξερός από τα γέλια ο μάστρο Σάββας τον κοιτούσε με απορία.

-Μάστρε δεν κατάλαβες καλά, εγώ σου είπα ένα ποδήλατο σαν τα άλλα και εσύ κατάλαβες μια μάρκα Σαντάλα.

Τώρα ήταν η σειρά του μάστρο Σάββα να λυθεί στα γέλια, από μια παρανόηση είχε βρει τον δάσκαλο του.

-Έλα να σου δώσω το καλύτερο και θα σου κάνω και καλή έκπτωση…

-Κατάλαβες Πετράν ποιο είναι το μήνυμα των εκλογών; Ο λαός φοβήθηκε και ψήφισε Σαντάλα. Σιγά σιγά έρχεται με δόσεις αργού θανάτου η οργανωμένη και επιλεγμένη χρεοκοπία. Και όταν βρεθούμε στην άβυσσο οι πολιτικοί που εμείς επιλέξαμε θα δικαιολογηθούν ότι εναγωνίως έψαχναν την μάρκα Σαντάλα που ζήτησε ο λαός. Ξυπόλητοι πεζοπόροι μέσα στα αγκάθια στους εκβιαστές της αγοράς θα βρεθούμε . (Βάρυνε πολύ το βλέμμα του παππού, ευτυχώς σαν από μηχανής θεός εμφανίστηκε η γιαγιά με την λυτρωτική της ατάκα.)

-Αγάπη μου να ετοιμάσω κάτι ιδιαίτερο για το μεσημέρι ή να μαγειρέψω Σαντάλα;

Τα γέλια τους έφεραν ξανά την αισιοδοξία στο μπαλκόνι, το «ρεμπέτικο» καναρίνι ξανά έπιασε τα μπάσα κελαϊδίσματα .



*Η ιστορία έχει στοιχεία από την πραγματικότητα που μας περιβάλλει καθώς και φανταστικά στοιχεία αλλά στηρίχθηκε σε μια ιστορία από τις τόσες του Χαμπή της Ανδριανούς.  Τα παρατσούκλια Ρόκυ και Μπλόντι τα έδωσε ο παππούς Χαμπής στα εγγόνια του, όταν τα αντίκρισε για πρώτη φορά.



**κελέ =κεφάλι και μάστρος = μάστορας  στα κυπριακά

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ