Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/7/12

Πακέτο τα αξιοθέατα στη βουλή


Μπαράζ ερωτήσεων για θέματα που άπτονται του πολιτισμού, του τουρισμού και των αξιοθέατων κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλο.
Οι ερωτήσεις που θα απασχολήσουν το Κοινοβούλιο αφορούν στην εγκατάλειψη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Ξενία» στην Ακροναυπλία και του χώρου της «Παλιάς Πισίνας» στον περιβάλλοντα χώρο του Αμφιτρύωνα, στην ανάγκη προστασίας και ανάδειξης ιστορικών φρουρίων και οχυρωματικών έργων στην Αργολίδα, και στην ανάδειξη και αξιοποίηση της πυραμίδας στο Ελληνικό.
Αναφορικά με το Ξενία στο Ναύπλιο, ο βουλευτής αναφέρεται στο ζήτημα της πολυετούς πλήρους εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Ακροναυπλία, των οποίων η αξιοποίηση θα δημιουργούσε νέες θέσεις δουλειάς και θα τόνωνε την τοπική οικονομία.
Αντίστοιχα, επισημαίνει ότι είναι εμφανής η εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής του χώρου της «παλιάς πισίνας» στον περιβάλλοντα χώρο του «Αμφιτρύωνα», που πλήττει καίρια την εικόνα της πόλης του Ναυπλίου.
Ρωτάει δε τον υποουργό αν προτίθεται να ενεργήσει ώστε να αντιμετωπιστεί η εγκατάλειψη των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων και να καταστεί δυνατή η εκ νέου αξιοποίησή τους προς όφελος της τοπικής οικονομίας.
Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης των ιστορικών φρουρίων και οχυρωματικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, ο κος Ανδριανός αναφέρεται στο Φρούριο Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, στη Λάρισα στο Άργος, στο φρούριο «Μπούρτζι», στο φρούριο της Νέας Επιδαύρου, στον πύργο – ορμητήριο του αγωνιστή της Επανάστασης του ‘21 Στάϊκου Σταϊκόπουλου στον Άγιο Αδριανό, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται μερικά εξαιρετικά δείγματα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, διαχρονικοί μάρτυρες της ιστορικής, κοινωνικής και πολιτικής σημασίας της περιοχής.
Η ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό είναι: «Ποια είναι η κατάσταση των τειχών στα Φρούρια Παλαμηδίου στο Ναύπλιο και Λάρισας στο Άργος, τι μέτρα συντήρησης και αποκατάστασης τους έχουν ληφθεί, καθώς και εάν προτίθεται να προχωρήσει σε εκτεταμένα προγράμματα αποκατάστασης μέσω ΕΣΠΑ.
Ποια είναι η κατάσταση του φρουρίου «Μπούρτζι», και ποιες οι ενέργειες σχετικά με την συντήρηση και αποκατάσταση των τειχών και του εσωτερικού του.
Τι μέτρα προστασίας, στερέωσης και αποκατάστασης προτίθεται να αναλάβει σχετικά με τα τείχη και τα σωζόμενα κτηριακά κατάλοιπα του Φρουρίου της Νέας Επιδαύρου, κηρυγμένου ως μνημείου ήδη από το 1951. Σημειώνεται ότι ο παλαιός οικισμός της Νέας Επιδαύρου, τόπος της Α΄ Εθνοσυνέλευσης της ελεύθερης Ελλάδας, διατρέχει κίνδυνο από την αποσάρθρωση των τειχών και την πιθανή κατάρρευσή τους. Επιπλέον, προτίθεται η Υπηρεσία να προβεί στον καθαρισμό και την απομάκρυνση της βλάστησης από το εσωτερικό του φρουρίου, την διαμόρφωση διαδρομών, την τοποθέτηση σήμανσης καθώς επίσης και στην εκπόνηση μελέτης περιμετρικού φωτισμού του και εφαρμογής της, προκειμένου το φρούριο να αποτελέσει επισκέψιμο μνημείο;  
Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τι προτίθεται να πράξει σχετικά με την αποκατάσταση και συντήρηση του ιστορικού πύργου-ορμητηρίου του αγωνιστή της Επανάστασης του ‘21 Στάϊκου Σταϊκόπουλου, στο χωριό Άγιος Αδριανός, ο οποίος απετέλεσε το κέντρο δράσης κατά την διάρκεια της απελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου το 1822».   

Ελληνικό

Τέλος σε σχέση με την Πυραμίδα του Ελληνικού ο βουλευτής σημειώνει:
Ένα μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο κτίσμα, η πυραμίδα στο Ελληνικό Αργολίδας, η οποία σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες χρονολογείται από το τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ., βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης.
Είναι επιτακτικό προς τούτο να αναληφθούν άμεσα δράσεις για τη συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημείου αυτού με διασφάλιση της προστασίας και της προσβασιμότητάς του ώστε να εμπλουτιστεί η ιστορική γνώση για την περιοχή και να προστεθεί ακόμα ένας σημαντικός προορισμός για τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες της Αργολίδας».
Κατόπιν των παραπάνω ρωτά σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο, για τη συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση της μοναδικής για τον ελλαδικό χώρο πυραμίδας.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ