Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

6/8/12

Προτάσεις Καμιζή και δημάρχων για τα σκουπίδια


Την δική τους πρόταση για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατέθεσαν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου στον υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον δεματοποιητή στα Δίδυμα.
Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο υπό την Προεδρία του κ. Στυλιανίδη και τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ, υπηρεσιακών παραγόντων και Δημάρχων από τη Πελοπόννησο.
Συγκεκριμένα, από πλευράς Δημάρχων συμμετείχε ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Τρίπολης και Πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου Σμυρνιώτης Ιωάννης, ο Δήμαρχος Κορινθίων και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Πνευματικός Αλέξανδρος και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Καμιζής Δημήτριος.
Από πλευράς Υπουργού έγινε ενημέρωση ότι ορίσθηκε επισπεύδων Υπουργός στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων κ. Καλαφάτης Σταύρος, αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΚΑ.
 Από πλευράς Δημάρχων κατατέθηκε πρόταση για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που αποτελείται από τα εξής σημεία:
1. Δεν γίνεται αποδεκτή η διαδικασία της δεματοποίησης γιατί έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όπως αυτό αποδεικνύεται από τη συγκέντρωση δεμάτων στο Κρανίδι, στην Πύλο, αλλά σε άλλες περιοχές εκτός Περιφέρειας, όπως ο Αλφειός και το Αίγιο.
2. Η μέθοδος της κομποστοποίησης - ανακύκλωσης, προτείνεται ως η προσφορότερη λύση μέχρι την τελική διαχείριση και μάλιστα  επιβάλλεται να γίνεται σε επίπεδο του Νομού.
3. Ως προς τη χωροθέτηση των μηχανημάτων (κομποστοποιητής, ΚΔΑΥ,  δεματοποιητής) σε επίπεδο Νομού επιβάλλεται να αξιοποιηθούν οι χώροι των ΧΑΔΑ, ή χώροι ώριμοι μελετητικά, ή ενδεχομένως κατάλληλοι χώροι που θα ενοικιασθούν.
4.  Επιβάλλεται να υπάρξει ανοχή στη λειτουργία των ΧΑΔΑ για μερικούς μήνες, σε συνεννόηση με την Ε.Ε. μέχρι να λειτουργήσει ενδιάμεση λύση.
Ο Υπουργός δεσμεύθηκε για τη μελέτη όλων αυτών των προτάσεων και ύστερα από συνεννόηση με τον κ. Καλαφάτη Σταύρο, την επόμενη Παρασκευή το πρωί θα γίνει μεγάλη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ υπό την Προεδρία του επισπεύδοντος Υπουργού κ. Καλαφάτη Σταύρου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων Δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου  και του Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου κ. Μανώλη Αγγελάκα, ώστε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να δοθεί λύση στο πλέον δύσκολο πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Νεμέα

Να σημειωθεί ότι ο πρώην δήμαρχος Νεμέας κος Κώστας Καλατζής με δηλώσεις του ζήτησε να μην γίνει η Νεμέα ο σκουπιδότοπος της Πελοποννήσου και ο δήμος Νεμέας να μην αναλάβει την διαχείριση των σκουπιδιών στη θέση ιδιώτη. Οι δηλώσεις αυτές ξαναφέρνουν στην επιφάνεια την παλαιότερη επιλογή της περιφέρειας Πελοποννήσου για την χωροθέτηση εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Κορινθία, κοντά στα σύνορα με την Αργολίδα. Να θυμήσουμε ότι αρχικά είχε επιλεγεί η περιοχή Γκα κοντά στα Αθίκια.

Περιφέρεια

Την ίδια ώρα με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τονίζει: «Μπορούμε να πετύχουμε αυτό που μέχρι χτες θεωρείτο ακατόρθωτο», αναφερόμενος στην ολική και οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά έναρξη της Β΄ φάσης του διεθνούς διαγωνισμού, αυτής του ανταγωνιστικού διαλόγου. Μια διαδικασία την οποία ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε μοναδική καινοτομία, όχι μόνο για την Πελοπόννησο, αλλά και για το σύνολο της χώρας, και η οποία θα αποτελέσει τη βασική φιλοσοφία που θα υιοθετηθεί στην 5η Προγραμματική Περίοδο.
Προσθέτει ακόμα ο Περιφερειάρχης: «Μέσα από τη διαδικασία αυτή ανοίξαμε νέους δρόμους, παρά τις δυσκολίες της χώρας τη δεδομένη χρονική συγκυρία, όπου κυρίαρχη πολιτική συνθήκη που επικρατεί στη χώρα είναι αυτή του φόβου, ως μέσο ελέγχου της κοινωνίας. Εμείς αντίθετα ξεπεράσαμε τις αγκυλώσεις των προηγούμενων διαδικασιών και εμπιστευόμαστε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Στον ανταγωνιστικό διάλογο περιμένω από τις εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί, φρέσκιες ιδέες, καθαρές σκέψεις, αλλά και εμπλουτισμό της προσπάθειάς μας. Η πορεία του ανταγωνιστικού διαλόγου θα διευκολύνει και στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος για τη χώρα, καθώς θα δείξει ότι μια άλλη χώρα σκάφτεται σοβαρά και με επιμέλεια, αποφασιστικότητα και διαφάνεια στις διαδικασίες επιτυγχάνει τη συναίνεση και τη συνεννόηση για τον τελικό στόχο της αποτελεσματικότητας».
Τέλος, να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα στην Τρίπολη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της αναθέτουσας αρχής με τους εκπροσώπους των προεπιλεγμένων εταιρειών για το διαγωνισμό του έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» προκειμένου να ενημερωθούν και να ετοιμαστούν για την καλύτερη διεξαγωγή του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ