Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

24/9/12

Τρελά λεφτά εις βάρος αγροτών


Οι μέθοδοι και οι τρόποι που εφαρμόζουν μερικές φορές οι έμποροι για να ξεγελάσουν τους αγρότες και να βγάλουν υπερβολικό κέρδος ξεπερνούν κάθε φαντασία.
Το κόλπο που εφαρμόζεται αφήνει κέρδος ακόμα και 600%. Αγοράζουν πορτοκάλια με 4 ή 5 λεπτά το κιλό (τιμή που πληρώνεται μόνο για χυμοποίηση) και εν συνεχεία διαλέγουν αυτά που είναι καλύτερης ποιότητας και τα διοχετεύουν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή μα-νάβικα. Εκεί η τιμή τους φτάνει ακόμα και τα 80 λεπτά!
Τα κέρδη είναι τρελά και μέσα στην κρίση κάποιοι πλουτίζουν, ενώ οι παραγωγοί κλαίνε την …μοίρα τους.
Το θέμα αυτό πρόκειται τις επόμενες ημέρες να ζητηθεί στη Βουλή, μετά από ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ο βουλευτής ορμόμενος από την κατάσταση που επικρατεί στο νομό του την Λακωνία που καταγγέλλεται ότι είναι αντιμέτωπη με καρτέλ, σημειώνει αναφερόμενος στην ποικιλία Valencia: «Υπάρχουν μάλιστα δύο περίοδοι εσοδείας: η Χει-μερινή εσοδεία: Δεκέμβριος - Απρίλιος (κατά την οποία παράγονται περίπου 80.000 τόνοι πορτοκαλιού) και η Θερινή εσοδεία:  Μάιος - Οκτώβριος (με παραγωγή περίπου 200.000 τόνους πορτοκαλιού ποικιλίας Valencia).
Δυστυχώς, όμως, κάποιοι έμποροι αγοράζουν από τον παραγωγό τα προϊόντα σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 5 λεπτά/κιλό και εν συνεχεία αυτά διατίθενται στην αγορά έως και 80 λεπτά το κιλό. Η φετινή χρονιά που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο στην εμπορία των πορ-τοκαλιών Valencia ήταν ιδιαίτερα άσχημη, όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, αφού αυτές δεν ξεπέρασαν τα 10 λεπτά/κιλό. Αυτή είναι σύμφωνα με τους παραγωγούς και η τιμή που αγοράζουν τώρα οι έμποροι τα πορτοκάλια που οδηγούνται στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τους ίδιους η τιμή των 4 – 5 λεπτών το κιλό αφορούν στα πορτοκάλια που αγοράζονται για χυμοποίηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους παραγωγούς, δεν λείπουν οι πε-ριπτώσεις κάποιων εμπόρων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις πολύ χαμηλές τιμές της χυ-μοποίησης αγοράζουν πορτοκάλια στα 4 με 5 λεπτά το κιλό και εν συνεχεία διαλέγουν αυτά που είναι καλύτερης ποιότητας, τα οποία διοχετεύουν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή μα-νάβικα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει φοβερό άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών παραγωγού και καταναλωτή στα βαλέντσια. Ένα πορτοκάλι μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή έχει ένα κόστος συσκευασίας και μεταφοράς. Όμως και πάλι η τιμή που αγοράζει ο καταναλωτής τα βαλέντσια είναι υψηλότερη (από την τιμή παραγωγού) σε ποσοστό ακόμα και 600%. Η πραγματικότητα είναι ότι 4 και 5 λεπτά/κιλό είναι η τιμή των πορτοκαλιών που κόβονται για χυμοποίηση και περίπου στα 10 λεπτά τα πορτοκάλια που οδηγούνται στην εμπορία. Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ένας έμπορος να αγοράσει κάποια πορτοκάλια για χυμό και στην συνέχεια να διαλέξει τα καλύτερα ποιοτικά ώστε να τα διο-χετεύσει στην αγορά ως νωπά.
Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός: Με δεδομένη την αυτονόητη δημιουργία καρτέλ στην παραγωγή πορτοκαλιών βαλέντσια αλλά και την οικονομική κρίση που οξύνεται με τέτοιου είδους φαινόμενα, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο, ώστε να πατάξει τα καρτέλ και να δώσει την πραγματική ευκαιρία στους αγρότες να αναπτύξουν και να προωθήσουν την παραγωγή τους;

Μέτρα της Περιφέρειας

Το θέμα απασχολεί το τελευταίο διάστημα έντονα και την περιφέρια η οποία αποφάσισε ακολουθώντας την πρόταση των Πουλοκέφαλου- Τζανετέα- Νικολάκου να κινηθεί σε 7 άξονες για την πάταξη του καρτέλ:
1: Πιεστικές και συνεχείς παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αρχές όταν παραβιάζεται το Δίκαιο του Ανταγωνισμού και το Δίκαιο του Καταναλωτή. Πίεση για τη βελτίωση της αναγνωριστικής αποτελεσματικότητας, της αποτρεπτικής αποτελεσματικότητας και της αποτελεσματικότητας εφαρμογής των αρμοδιοτήτων των θεσμικών οργάνων. Συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης των υποθέσεων για ανάδραση και εντατικοποίηση των παρεμβάσεων.
2: Συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών, τους Κοινωνικούς Εταίρους και τα Κινήματα Αιχμής των Καταναλωτών για τη συγκέντρωση πληροφοριών, την καταγραφή προβλημάτων, τη συλλογή και την επεξεργασία στοιχείων, την τεκμηρίωση προτάσεων προς τις αρμόδιες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αρχές.
3:  Ευρεία Δημοσιότητα των ζητημάτων με ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών και κινητοποίηση των Κοινωνικών Εταίρων.
4:  Δημιουργία Διαδραστικού Forum (στο πλαίσιο του Δικτυακού Τόπου της Περιφέρειας) με όλα τα θέματα που αφορούν στη στρέβλωση, παραμόρφωση και διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.
5: Παραγωγή Βάσης Δεδομένων και Οδηγού όπου θα κωδικοποιείται η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που αφορούν στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού και στην Προστασία του Καταναλωτή.
6: Ένταξη των θεμάτων στη γνωμοδοτική και στη συμβουλευτική αρμοδιότητα του Συμπαραστάτη του Πολίτη και των Επιχειρήσεων.
7: Ευαισθητοποίηση των Πολιτών και των Επιχειρήσεων και την προώθηση των ζητημάτων Πολιτικής Ανταγωνισμού, Δικαίου του Ανταγωνισμού, Προστασίας του Καταναλωτή και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
8: Σχέδιο Διαχείρισης των προαναφερθέντων και Έκθεση Δραστηριοτήτων που θα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμπαραστάτη του Πολίτη και των Επιχειρήσεων.
9: Άμεση προώθηση της υλοποίησης του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τις Πολιτικές θέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως και στις οποίες εμμένει.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ