Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

24/9/12

Τεχνικό Επιμελητήρια: Αφήστε τα φωτοβολταικά στις στέγες


Την αναστολή της απόφασης που παύει την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στις στέγες Κτιρίων για το Δίκτυο Πελοποννήσου, ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο τμήμα Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Οι μηχανικοί θεωρούν απαραίτητη την άμεση αναστολή της απόφασης όσον αφορά την εφαρμογή του Ειδικού προγράμματος που σχετίζεται με τις εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών στις στέγες κτιρίων για το Δίκτυο Πελοποννήσου και την λήψη της απόφασης αναστολής στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ.
Τονίζουν ότι είναι αδικαιολόγητος και τεχνικά εσφαλμένος ο αποκλεισμός και των μικρών οικιακών Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων στα πλαίσια του Ειδικού Προγράμματος για τα κτίρια, για τους κάτωθι λόγους:
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η τροφοδοσία του δικτύου Χαμηλής Τάσης τοπικά, όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά αντίθετα συνεισφέρει θετικά στην ευσταθή λειτουργία του δικτύου. Η παραγωγή είναι διεσπαρμένη, γίνεται τοπικά κοντά στην κατανάλωση και δεν χρειάζεται μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τα οφέλη για το δίκτυο και τους καταναλωτές είναι μεγάλα (περιορισμένα έργα σύνδεσης, μείωση απωλειών ,κλπ). Επιπλέον θεωρούμε ότι είναι απολύτως συμβατά με την Οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 2010 «Για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (αναδιατύπωση)» (ΕΕ L153 της 18.6.2010), η οποία αντικαθιστά την προγενέστερη οδηγία 2002/91/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002 και ειδικότερα με την πρόβλεψη περί κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Στις ανακοινώσεις της Ειδικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ρητά ότι: «H μικρή ισχύς των Φ/Β Συστημάτων εξασφαλίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του Φ/Β Συστήματος» και επιπλέον ότι : «Η ισχύς του Προγράμματος είναι από 01.07.2009 έως 31.12.2019» χωρίς να αναφέρεται σε οποιοδήποτε συνοδευτικό έγγραφο του Νόμου ή στην εισηγητική έκθεση αυτού ή στα σχετικά έγγραφα και αποφάσεις η πρόβλεψη για δυνατότητα αναστολής της διάταξης – επισημαίνεται ότι στην τροποποιημένη παρ. 2 του άρθρου 7 της Υ.Α. (ΦΕΚ Β1079/2009) γίνεται σαφές ότι οι Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις σε Κτίρια εξαιρούνται από τυχόν διαπιστώσεις κορεσμού του Δικτύου (ΦΕΚ 1557 – 22/9/2010).
Όπως και η ίδια η ΡΑΕ στο σκεπτικό άλλης απόφασης της (υπ. αριθμ. 331/2010) που αφορούσε την επέκταση του Ειδικού Προγράμματος στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά καταγράφει ρητά ότι, «..πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των καταναλωτών όλης της χώρας…» καθώς και ότι «….η εγκατάσταση στα νησιά μικρών και διεσπαρμένων φωτοβολταικών συστημάτων, επιτρέπει τεχνικά και πέραν των ως άνω ορίων αξιοποίηση του ηλιακού δυναμικού…».
Επίσης, θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 2010 – 2014 στην οποία (σελ. 98) γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη «… διεσπαρμένη παραγωγή (που συνδέεται απευθείας στα φορτία με προφανή πλεονεκτήματα) …»
Για λόγους τεχνικούς, κοινωνικούς αλλά και για λόγους ίσης μεταχείρισης των πολιτών όλης της χώρας, δεν θα πρέπει να αποκλεισθούν οι χιλιάδες επαγγελματίες που εδρεύουν στην Πελοπόννησο και εργάζονται στον Τομέα των Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ