Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

16/9/12

Θέλουν να πάνε το Εφετείο στην Τρίπολη


Σάλος έχει προκληθεί από την πρόταση δικαστή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, σχετικά με συγχώνευση του Εφετείου Ναυπλίου και του Εφετείου Καλαμάτας σε νέο με έδρα την Τρίπολη, Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας αντέδρασε έντονα με δημόσια επιστολή του, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία και των δικηγόρων του Ναυπλίου.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κωνσταντίνος Μαργέλης, η πρόταση αυτή «αναδεικνύει μία αμιγώς οικονομική προσέγγιση της Δικαιοσύνης, κατά τρόπο πλήρως αναντίστοιχο της ιδιαίτερης φύσης του εν λόγω θεσμού και των ιδιαίτερων αναγκών και προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος και όλοι εμείς οι Δικηγόροι βιώνουμε καθημερινά».

Όπως τονίζει η εισχώρηση λογικών λογιστικού χαρακτήρα στο χωροταξικό σχεδιασμό της ελληνικής Δικαιοσύνης και η πρόταση εκτός των άλλων για τη συγχώνευση του Εφετείου Ναυπλίου και του Εφετείου Καλαμάτας σε νέο με έδρα την Τρίπολη, που έχουν καταξιωθεί διαχρονικά στη συνείδηση όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης για τη συμβολή τους στη διαδικασία απονομής του δικαίου κατά τρόπο όσο το δυνατόν πιο γρήγορο και αποτελεσματικό, παραβλέπει πλήρως τη σύγχρονη πραγματικότητα στο χώρο μας και τις ανάγκες που διαρκώς σωρεύονται.

Σημειώνει παράλληλα, ότι μία τέτοια πρόταση παραγνωρίζει πλήρως την έλλειψη υλικοτεχνικής και εν γένει κτηριακής υποδομής που, ως συστημικό πρόβλημα, μαστίζει επί σειρά ετών το χώρο της Δικαιοσύνης και το οποίο αναμένεται προφανώς να γιγαντωθεί παρά να επιλυθεί αν επικρατήσουν λογικές που θα οδηγήσουν σε συσσώρευση δικαστηριακής ύλης σε κατά τόπους Δικαστήρια, συντελώντας απλώς και μόνο στη χωροταξική μετάθεση ενός χρόνιου προβλήματος.

Ο κος Μαργέλης, τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι «ανάλογες προσπάθειες θα μας βρουν αντιμέτωπους, μιας και είμαστε διατεθειμένοι να διαφυλάξουμε σθεναρά κατακτήσεις που αποδεδειγμένα έχουν συμβάλλει προς όφελος της Δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των πολιτών».

 

Στη Βουλή

 

Το θέμα άλλωστε φτάνει και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος επισημαίνει προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Α. Ρουπακιώτη: «Η πρόταση του προέδρου Πρωτοδικών Αθήνας κ. Γ. Μικρούδη για ενδεχόμενη  συγχώνευση των δύο Εφετείων της Πελοποννήσου, Ναυπλίου και Καλαμάτας, σε ένα με έδρα την Τρίπολη, έχει προκαλέσει την έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών της Αργολίδας καθώς και των οικείων δικηγορικών συλλόγων.

Πέρα από την σημαντική ταλαιπωρία που θα συνεπάγεται για τους πολίτες της Αργολίδας η μετακίνησή τους στην Τρίπολη, η ενδεχόμενη κατάργηση του Εφετείου Ναυπλίου - από τα πρώτα δικαστήρια αφού λειτουργεί από το 1835 - θα σηματοδοτήσει ακόμα μια έμπρακτη υποβάθμιση της πρώτης πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους που θα χάσει έτσι ακόμη μία πολύτιμη θεσμική δομή.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο υπουργός:

1.Αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην συγχώνευση των δύο Εφετείων της Πελοποννήσου, Ναυπλίου και Καλαμάτας, σε ένα με έδρα την Τρίπολη, παρά τις έντονες ενστάσεις των δικηγορικών συλλόγων, τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των πολιτών που θα υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, και την περαιτέρω υποβάθμιση που θα σημάνει η εξέλιξη αυτή για την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ