Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/10/12

10 χρόνια ακόμη για το ΒΙΠΑ


Την παράταση ανανέωσης των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων, που δεν μπορούν ακόμα να μετεγκατασταθούν αφού δεν έχει κατασκευαστεί το ΒΙΠΑ στην Αργολίδα, ζητά το Επιμελητήριο με επιστολή του προέδρου Φώτη Δαμούλου προς τον  υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τουλάχιστον 200 επιχειρήσεις της Αργολίδας είναι τεράστιο, αφού δεν μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες λειτουργίας τους και κατ΄ επέκταση δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αφού βρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως οικιστικές, αγροτικές και γενικότερα μη επαγγελματικών χρήσεων.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισημαίνει ότι έως την ολοκλήρωση του ΒΙΠΑ θα χρειαστούν 10 χρόνια περίπου. Επισημαίνει μάλιστα την άσχημη οικονομική συγκυρία, την απουσία χρηματοδότησης, την δεινή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, όπου με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση κανένας δεν μπορεί να σχεδιάσει μετεγκατάσταση ούτε αγορά άλλου οικοπέδου, αλλά ούτε συμμετοχή του στο φορέα ανάπτυξης ΒΙΠΑ με εισφορά σε χρήμα ή γη, καθότι η γη στον προτεινόμενο χώρο ΒΙΠΑ σύμφωνα με το Γ.Π.Σ. είναι ιδιωτική,. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ζητείται να δοθεί παράταση πέραν της 31/12/2013 για μια 5ετία τουλάχιστον, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες λειτουργίας τους, να επεκταθούν μηχανολογικά και κτηριακά στον υφιστάμενο χώρο λειτουργίας τους έως την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του ΒΙΠΑ.

Στην επιστολή ο κος Δαμούλος τονίζει ακόμη:

«Το τελευταίο διάστημα Το Επιμελητήριο μας είναι αποδέκτης έντονων πιέσεων από μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών μελών μας σχετικά με το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και 13 χρόνια, και έχει σχέση με την ανανέωση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων τους και κατ΄ επέκταση την λειτουργία τους.

Με βάση το Π.Δ. ΦΕΚ 396Δ/8-6/1999 καθορίστηκαν ζώνες οικιστικού ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) στο Νομό Αργολίδας.

Σχετική μελέτη που εκπονήθηκε με την χρηματοδότηση του Επιμελητηρίου απέδειξε ότι πλέον των 200 μεταποιητικών επιχειρήσεων ευρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως οικιστικές , αγροτικές και γενικότερα μη επαγγελματικών χρήσεων.

Ως αποτέλεσμα σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 6 στο ανωτέρω Π.Δ. επιτρέπεται η λειτουργία συντήρηση και επισκευή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων για δέκα (10) χρόνια έστω και αν η χρήση τους δεν προβλέπεται ή και απαγορεύεται από τις διατάξεις του νόμου.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ.1 του Ν.3325/05 οι επιχειρήσεις που βρίσκονται μέσα στη Ζ.Ο.Ε. σε περιοχές μη επιτρεπτής χρήσης θα πρέπει να έχουν ανανεώσει τις άδειες λειτουργίας τους μέχρι 8/6/2011.

Σύμφωνα με το άρθρο 75 παρ.1 του Ν.3982/2011 η προθεσμία απομάκρυνσης των νομίμων υφιστάμενων μεταποιητικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο άρθρο 7 πα.1 του Ν.3325/05, η οποία έληξε ή  πρόκειται να λήξει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014, παρατείνεται μέχρι την ημερομηνία αυτή. Προκειμένου να ισχύσει το προηγούμενο εδάφιο, οι επιχειρήσεις οφείλουν μέχρι τότε να λειτουργούν με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους  και έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 να έχουν εφοδιαστεί με άδεια μετεγκατάστασης σε νέα θέση.  Σε κάθε περίπτωση η μετεγκατάσταση τους είναι υποχρεωτική και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως                         την 31η Δεκεμβρίου 2014. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής θα διακόπτεται η λειτουργία τους και θα σφραγίζονται τα μηχανήματα.

Με την ευκαιρία της έγκρισης  και την υπογραφή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Άργους (Γ.Π.Σ.) από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΦΕΚ 269/12-7-2012 Τ.Α.Α.& Π.Θ.) στο οποίο έχει προβλεφτεί κατάλληλος χώρος ανάπτυξης ΒΙΠΑ στο Άργος (ιδιωτικές εκτάσεις) θα χρειαστεί τουλάχιστον μία 10ετία για την υλοποίηση του. Το Επιμελητήριο Αργολίδας μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και μετά από  ανοικτό διαγωνισμό προχώρησε σε επιλογή συμβούλου υποστήριξης και έως σήμερα έχει υλοποιήσει την πρώτη φάση του έργου. «Υπηρεσίες συμβούλου υποστήριξης του Επιμελητηρίου για τη σύσταση φορέα ανάπτυξης ΒΙΠΑ στο Δήμο Άργους».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ