Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

23/11/12

Το φαράγγι του Ινάχου

Μετά τις χάλκινες επιγραφές με τα οικονομικά στοιχεία της πόλης, τα λείψανα του Αγ. Πέτρου, ο Φορωνέας και τώρα ο Ίναχος. Η Ιστορία του Άργους ως απομηχανής θεός έρχεται για να σώσει την πόλη απ την παρακμή. Πριν από ένα χρόνο περίπου, μέλη του Ορειβατικός Σύλλογος Λουτρακίου και της Κορίνθου, άρχισαν να ανζητούν ένα πέρασμα για να φτάσουν στις πηγές του γενάρχη της Αργολίδας Ινάχου και το κατάφεραν.
Ο εντοπισμός του φαραγγιού έγινε τον Αύγουστο,έκτοτε έγιναν δύο εξερευνητικές επισκέψεις για τον εύρεση εισόδου, εξόδου, διαφυγών κλπ. Το Σαββάτο 22/10 οκταμελής ομάδα μπήκε μέσα για την πρώτη εξερεύνηση. Όπως μάλιστα τόνισαν οι ίδιοι οι εξευρευνητές του φαραγγιου: “Ο ενθουσιασμός όλων φάνηκε από τα πρώτα μέτρα και μετά τα μισά το λέγαμε φαραγγάρα. Έχει τα πάντα,μετρήσαμε χοντρικά 35 ραπέλ αρκετές μικρές τσουλήθρες και jump. Το αποκορύφωμα ένα χάος λίγο πριν το τέλος με 2 απανωτούς 40ρηδες καταράχτες. Βγήκαμε έξω νύχτα και η ικανοποίηση όλων ήταν εμφανής παρόλο το κρύο και την κούραση”.
Ο Ίναχος βρίσκεται στο Αρτεμίσιο όρος και είναι οι πηγές του ποταμού που περνάει από την πόλη του Άργους. Το φαράγγι εχεί νερά όλο τον χρόνο και η πρόσβαση του είναι εύκολη μόλις 15 λεπτά με τα πόδια για την είσοδο,και έξοδο μπροστά στο αυτοκίνητο. Το μήκος του είναι 1700 μέτρα και υψομετρική διαφορά 400 μ.
Τα μέλη της ομάδας ήταν οι Άγγελος Βλαχόπουλος, Καραχρήστος Δημήτρης,Νίκος Μουτζούρης, Γιώργος Εξηνταβελόνης,Γιώργος Γεωργιάδης, Χρήστος Μπουγιώτας, Βάντα Ψαρούλη και ο γραφών.
Τα υλικά της ασφάλισης πρόσφερε ο Ορειβατικός Σύλλογος Λουτρακίου.
Ενδιαφέρον έχει να παρακολουθήσουμε πως ποι ίδιοι εξερευνητές του φαραγγιού περιγράφουν την διαδρομή μέσα από το Φόρουμ της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας:
“Στις 22/10/11 , με το ξημέρωμα , συναντηθήκαμε στον Ισθμό της Κορίνθου τα επτά από τα οκτώ μέλη της ομάδας εξερεύνησης . Λίγο αργότερα στο Νεοχώρι Αρτεμισίου συναντήσαμε και τον Γιώργο Εξηνταβελώνη που ήρθε από την Καλαμάτα .
Την πληροφορία για την ύπαρξη πεδίου με τεχνικές καταβάσεις ερεύνησε πεζοπορικά από διάφορες προσβάσεις ο Γιάννης Φαρσαράκης από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λουτρακίου , διαπιστώνοντας την ύπαρξη καταρρακτών και από τον Σύλλογό τους , μαζί μας ήρθε ο πρόεδρός τους Δημήτρης Καραχρήστος και η Βάντα Ψαρούνη. Από την ΕΟΔ Αθηνών ήταν ο Γιώργος Γεωργιάδης και από τον Θησέα ήμασταν, ο Νίκος Μουτζούρης, ο Χρήστος Μπουγιώτας, ο Γιώργος Εξηνταβελώνης και ο γράφων.
Το φαράγγι ξεκινώντας από την περιοχή της Καρυάς και καταλήγοντας κοντά στο Νεοχώρι, έχει ολικό μήκος περίπου 2,5χλμ. Το υψόμετρο εισόδου είναι 1080μ., της εξόδου 620μ. και μπορεί να διαιρεθεί σε τμήματα, μιας και τα κλειστά κομμάτια του με τα προσβάσιμα ανοικτά, διαδέχονται το ένα το άλλο. Μάλιστα προς το τέλος ,όταν αρχίζει μια σειρά από δύο-τρεις μικρές καταβάσεις από δέντρα και νομίζεις ότι τελειώνει, υπάρχουν δύο συνεχόμενοι καταρράκτες 35 και 25 μέτρων περίπου.
Αρχίζει σε πολύ όμορφο ανοικτό πεδίο με χαμηλή βλάστηση και πλαγιές γεμάτες από γιδόστρατα με το διάφανο κρύο νερό του να τρέχει όλο το χρόνο στα βότσαλα και στις καθαρές του βάθρες. Περίπου 100μ. χαμηλότερα υψομετρικά και 500μ απόσταση από το πάνω σημείο στάθμευσης αρχίζουν οι τεχνικές καταβάσεις, από τις οποίες ασφαλίσαμε 30 και κάνοντας οικονομία ρεύματος, χρησιμοποιήσαμε 14 δενδροδεσίματα και διαμπερή. Διπλές αγκυρώσεις τοποθετήσαμε μόνο στους δύο μεγάλους συνεχόμενους που αναφέρω παραπάνω.
Στην πρώτη κατάβαση ήμασταν στις 11:00’ και βγήκαμε στις 20:30’ έχοντας αφιερώσει αρκετό χρόνο στη διάσωση μιας κατσίκας(!) που βρήκαμε κουρνιασμένη σε ένα άβολο κεκλιμένο αλλά στεγνό σημείο μιας βάθρας. Χρειάστηκε να την κατεβάσουμε 3-4 καταρράκτες για να συναντήσουμε σημείο με δυνατότητα εξόδου.
Την διάσωση ανέλαβε ο Γιώργος Εξηνταβελώνης με αυτοσχέδιο μποντριέ και συνοδευόμενες καταβάσεις. Στο πλάτωμα την ταΐσαμε , της ανάψαμε φωτιά και πιστεύω, παρά την εμφανέστατη υποθερμία που είχε από την πρώτη στιγμή που την είδαμε, ότι θα επιβιώσει”.
 
Ο Μύθος
 


Ο Ίναχος ήταν αρχαιότατος (μυθικός) βασιλιάς του Άργους, σύγχρονος του Ευμόλπου και του Εριχθονίου. Ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος και ιδρυτής του βασιλικού γένους των Ιναχιδών που έδωσε στο Άργος οκτώ βασιλιάδες. Ο Ίναχος, όταν έγινε ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα, έσωσε τους κατοίκους οδηγώντας τους στα όρη και στη συνέχεια αφού μάζεψε τα νερά σε μία κοίτη και δημιούργησε τον ποταμό Ίναχο, που έλαβε το όνομά του, έφερε τους Αργείους στην εύφορη και κατοικήσιμη πλέον πεδιάδα του Άργους.
Άργότερα, έχτισε το Άργος και θεώρησε προστάτιδα της πόλης του τη θεά Ήρα. Τότε ο Ποσειδώνας για να εκδικηθεί την προτίμησή του αυτή αποξήρανε τα ποτάμια, αλλά η γη ποτιζόταν με τις βροχές που έστελνε εν τω μεταξύ ο Δίας.
Ο Ίναχος είχε γυναίκα τη Μελία, (κόρη επίσης του Ωκεανού), κατ΄ άλλους την Αργεία, που του χάρισε έξι παιδιά: τον Φορωνέα, τον Αιγιαλέα, τον Πανόπτη, τον Άργο, τον Πελασγό, την Ιώ, ή κατά μία εκδοχή και τη Μυκήνη.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ