Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

17/1/13

Τεχνικές αντίληψης της πραγματικότητας!!!

H απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Δευτέρα μεσημέρι ο Τάσος με τον μπαμπά του φτάνουν στο θεραπευτήριο, στην πρώτη συνάντηση της νέας χρονιάς.

-Καλή εβδομάδα Βασίλη , καλή χρονιά.

-Καλή χρονιά, να την αντέξουμε.

-Μπα δύσκολο το βλέπω φέτος. Το πρωί από το σπίτι μέχρι να φτάσω στην δουλειά μου γεμίζω κατάθλιψη. Λες και όλοι φοράνε τα ίδια  μαύρα γυαλιά για να βλέπουνε τον κόσμο. Δεν μπορεί κάποια τεχνική θα υπάρχει για να αλλάξει η όραση μας. Σε βλέπω χαμογελάς, κάτι θα σκέφθηκες.

-Δεν μπορώ να στο εξηγήσω αλλά μόλις έφτιαξα στο μυαλό μου την ιστορία της Πέμπτης για τον «Αναγνώστη», τεχνικές αντίληψης της πραγματικότητας.

-Ποιες είναι αυτές;

-Να τις διαβάσεις την Πέμπτη, υπάρχουν πολλά γυαλιά με τα οποία μπορείς να δεις την πραγματικότητα που σε περιβάλλει. Υπάρχουν και τα ίδια σου τα μάτια  μπορείς να τα εκπαιδεύσεις.

- η μεθυσμένη «αλλοιωμένη» τεχνική

 Δυο φίλοι μετά από γενναία οινοποσία σε παραδοσιακό κουτούκι του Άργους, ξεκινούν πεζοί για τα σπίτια τους. Σε κάποια στιγμή ο ένας σταματά και στυλώνει τα μάτια του στην είσοδο των στρατώνων από την πλευρά της λαϊκής αγοράς.

-Φίλε νομίζω ότι το τσούξαμε το κρασί σήμερα.

-Γιατί το λες αυτό;

-Το βλέπεις εκείνο το σκυλί, το κόλεϊ,  στις στρατώνες;

-Ναι βλέπω.

-Ε λοιπόν εγώ το βλέπω διπλό.

-Μην λες βλακείες δυο είναι!!!!

Έχουν περάσει σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε, θυμόνται ακόμα το περιστατικό ξεσπώντας σε γέλια που δεν καταλαβαίνουν οι άλλοι της παρέας. Αλλά ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν αν ήταν ένα ή δυο τα σκυλιά στην είσοδο των στρατώνων.  Η χαλαρωτική δράση του αλκοόλ τους βοήθησε να αγνοήσουν την πραγματικότητα και να την διασώσουν σαν ένα διαχρονικό βιωματικό αστείο. Μια καλή τεχνική αποκλειστικά και μόνο για εύθυμες αναμνήσεις.

-η στερεοτυπική τεχνική

Η θεία η Νίτσα είχε μια εμμονή με την αστυνομική λογοτεχνία και τις αστυνομικές ταινίες.  Τα καλοκαίρια μας επισκεπτόταν και κοντά της ανακάλυψα τις ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι σε μικρά βιβλία με κίτρινο εξώφυλλο, τον μικρό Ήρωα και τον μικρό Σερίφη. Τα βιβλία αυτά τα χρησιμοποιούσε σαν χαλαρωτικά και την βοηθούσαν να κοιμηθεί.  Τα αναγνώσματα ατόνησαν όταν έκανε την εμφάνιση της η τηλεόραση, η γαλαζωπή οθόνη και το τηλεκοντρόλ αντικατέστησαν το ξεφύλλισμα των σελίδων. Της άρεσε να βλέπει τηλεόραση μαζί με τα ανίψια της αλλά είπαμε η τηλεόραση λειτουργούσε σαν ήπιο ηρεμιστικό και την έπαιρνε ο ύπνος. Χαλάρωνε το χέρι της και παίρναμε εμείς το τηλεχειριστήριο.  Συνήθως αλλάζαμε κανάλι και βλέπαμε θέματα πιο κοντά στην ηλικία μας.

Κάποια στιγμή η θεια ξυπνούσε από τον τηλεοπτικό της ύπνο και πάντα μας ρωτούσε το ίδιο σαν να παρακολουθούσε τηλεόραση

-Τον σκότωσε, τον σκότωσε;  (!!!!)

Είτε κωμωδία είτε δράμα αυτή ξυπνούσε πάντα σε αστυνομική ταινία και πάντα λίγο πριν κάποιο φόνο.  Στην στερεοτυπική τεχνική αγνοείς εντελώς το τι συμβαίνει γύρω σου και περιμένεις να παρακολουθήσεις μόνο κάποιο φονικό που εκ των προτέρων έχεις αποδεχθεί στο μυαλό σου. Το καλό αυτής της τεχνικής είναι ότι διαθέτεις  έτοιμες απαντήσεις για να λύσεις τα θέματα σου.

-η τρυφεροναζιάρικη τεχνική.

- Μαράκι δεν πρέπει να φας άλλο νομίζω ότι είναι αρκετά, η κυρία Ντίνα είπε ότι πρέπει να προσέχεις τις τρως και πόσο τρως.

-Εντάξει μπαμπά αφού το είπε και η κυρία Ντίνα. (Χαμηλώνει το βλέμμα, φαινομενικά αποδέχεται τις οδηγίες της παιδιάτρου και την επιθυμία του μπαμπά της να μπαίνουν κάποια όρια. Το βλέμμα της μικρής σπινθηρίζει ο μπαμπά της το αντιλαμβάνεται και ετοιμάζεται να αμυνθεί.) Μπαμπά να πάρω ένα μικρό κομματάκι ψωμί;

-Ε, ένα κομματάκι ψωμάκι επιτρέπεται. (Σιγουρεύτηκε τώρα ότι η μικρή αποδέχτηκε το όριο, αλλά του κόπηκε η ανακούφιση στην μέση.)

-Και να ήξερες πόσο ωραίο είναι το ψωμάκι με λίγο τυράκι!!!!

Είναι από τις λίγες τεχνικές στις οποίες και η πιο άκαμπτη πραγματικότητα λυγίζει!!!

-η επιστημονικοφανής τεχνική

Ο Γιώργος μετά από λαμπρές σπουδές Ιατρικής στην Αμερική, επιστρέφει στην πατρίδα να υπηρετήσει την θητεία στο υγειονομικό. Αν και από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, στις συνθήκες του στρατού ανακάλυψε το παιδί που έκρυβε μέσα σε στοίβες βιβλίων, έγινε το μεγαλύτερο πειραχτήρι του θαλάμου. Του βγήκε το παρατσούκλι ο γάτος γιατί μετά από κάθε πετυχημένο αστείο νιαούριζε. Στην πρώτη έξοδο στην επαρχιακή πόλη αμάθητος στο ποτό με δυο ποτήρια κρασί γύρισε σε ιδιαίτερα εύθυμη κατάσταση στο στρατόπεδο. Οριακά στάθηκε αξιοπρεπώς στην βραδινή αναφορά του λόχου, ο αξιωματικός υπηρεσίας τον αγριοκοίταξε μια δυο φορές και αυτός του ανταπόδωσε νιαουρίζοντας δυο μπεμπέ χαμόγελα. Δεν ξέρουμε από ποια παρόρμηση λίγο πριν σβήσουν τα φώτα πετάγεται και βγαίνει έξω και επιστρέφει σύντομα με ένα θλιμμένο νιαούρισμα.

-Ρε γάτε τι έγινε;

-Με έπιασε ο επιλοχίας.

-Γιατί τι έκανες;

-Κατούρησα στο δέντρο έξω από το θάλαμο.

-Καλά τόσες τουαλέτες έχει ο λόχος.

-Ο γάτος θέλει το δέντρο του, το πρωί θα με ακούσετε στην αναφορά.

Την άλλη μέρα το πρωί ο Γιώργος, ο γάτος, αναφερόμενος από τον επιλοχία.

-Τι συμβαίνει γιατρέ ( τον  ρώτησε ο διοικητής, με ένα τόνο σεβασμό στην φωνή του γιατί γνώριζε προφανώς το βιογραφικό του).

-Κύριε διοικητά ( ξεκινά ο γάτος με ένα επίσημος ύφος και χροιά φωνής λες και παρουσίαζε την διδακτορική του διατριβή) παρουσιάζομαι στην πρωινή αναφορά του λόχου διότι ο επιλοχίας εκτελώντας χρέη αξιωματικού υπηρεσίας  με παρακολουθούσε ενώ εξέθετα το υγρό περιεχόμενο της κύστεως μου περιμετρικώς του λόχου. ( Ο διοικητής έξυπνος άνθρωπος με καλή αίσθηση του χιούμορ, στρίβει με τα δυο χέρια τα μουστάκια του.)

-Δηλαδή γιατρέ μας λες με επιστημονικό τρόπο ότι την έβγαλες και κατούραγες έξω από το λόχο. (Δεν θυμάμαι αν ξεκίνησε πρώτος ο διοικητής ή εμείς αλλά εκείνα τα ομαδικά γέλια πρέπει να ακούστηκαν  μέχρι το γειτονικό στρατόπεδο).

Η επιστημονικοφανής τεχνική χρησιμοποιείται από ανθρώπους της εξουσίας όταν πρόκειται να απολογηθούν γιατί τα έκαναν μούσκεμα!!! Αλλά τότε η κατάσταση δεν είναι για γέλια αλλά για κλάματα. Το γεγονός όμως ότι διαιωνίζουν  εδώ και χρόνια την εξουσία τους σημαίνει ότι είναι μια πετυχημένη τεχνική.

-η τεχνική της ισορροπίας

Η κόρη βοηθούσε την μητέρα της Αδριανή να φτιάξουν τα παραδοσιακά χριστόψωμα. Η κόρη ήταν παντρεμένη εδώ και λίγα χρόνια.

-Αυτό το ψωμί κόρη για το σπίτι σας , (το σταυρώνει και το βάζει στο φούρνο) όμορφα με συνεννόηση και  αγαπημένοι με τον άντρα σου.

-Μαμά να σε ρωτήσω κάτι;

-Ρώτα.

-Πόσα χρόνια είσαι παντρεμένη με τον μπαμπά;

-Σχεδόν σαράντα χρόνια.

-Και το συμπέρασμα;

-Ποιο συμπέρασμα;

-Πως ήταν ο γάμος σου με τον μπαμπά μέχρι τώρα;

-Ούτε παράπονο, ούτε ευχαρίστηση…..(!!!)

Η τεχνική αυτή ελαχιστοποιεί τους κραδασμούς, μειώνει τις εντάσεις σώζει καταστάσεις αλλά ο χειριστής της ισορροπίας κινδυνεύει από τις δυνάμεις της αδράνειας και της αφάνειας .

-η αντίστροφη τεχνική

Ο Χαμπής με τον φίλο του παίζουν τάβλι στο καφενείο του κυκλικού κόμβου. Στοίχημα οι καφέδες που πίνουν. Μετά από μια σκληρή αναμέτρηση ο αγώνας τελειώνει 7-6 υπέρ του φίλου.

-Χαμπή έχασες και κερνάς.

-Κερνάω αλλά δεν έχασα.

-Αφού κερνάς έχασες!

-Δεν έχασα σου λέω.

-Θα με τρελάνεις, τι έγινε τότε, αφού δεν έχασες;

-Απλώς δεν κέρδισα!!!!

Η αντίστροφη τεχνική, παρά το κίνδυνο άγνοιας των κινδύνων και των πραγματικών δυνατοτήτων, αποσυντονίζει τους αντιπάλους και διατηρεί την αισιοδοξία της ανατροπής των δεδομένων. Σε δύσκολες φάσεις της ζωής  μπορεί να είναι η μόνη σοφή τεχνική για να σωθείς. Σε εύκολες κανονικές  καταστάσεις και συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση των γεγονότων και στην καταστροφή.

(συνεχίζεται)

 

 

*Οι μικρές ιστορίες οι οποίες βαφτίστηκαν τεχνικές αντίληψης της πραγματικότητας έχουν στηριχθεί σε πραγματικά γεγονότα καλύπτοντας όλο το ηλικιακό φάσμα από μικρά παιδιά λίγων ετών μέχρι μεγάλα «παιδιά» πολλών ετών…..

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ