Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

15/2/13

Προβλήματα από την απουσία ΚΕΠΑ στην Αργολίδα



Η απουσία ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) στην Αργολίδα δημιουργεί τεράστια προβλήματα με την κατ' οίκον εξέταση των περιστατικών λόγω έλλειψης πρόνοιας για τη μετεκπαίδευση και πιστοποίηση των γιατρών από τις τοπικές μονάδες ΕΟΠΥΥ Άργους και Ναυπλίου σε θέματα ελέγχου αναπηρίας.

Ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Αργολίδας, σε ψήφισμά του αναλύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί:

«Το Δ.Σ. του ΣΕΥΠΙΚΑ Αργολίδας κατά την σημερινή του συνεδρίαση ασχολήθηκε με το θέμα  των «κατ’ οίκον περιστατικών που εκκρεμούν στο ΚΕΠΑ».

Το τελευταίο διάστημα με σειρά εγγράφων της Διοίκησης επιχειρείται η ανάθεση σύνταξης εισηγητικών εκθέσεων προς την ΑΥΕ ΚΕΠΑ , σε συναδέλφους της ΤΜΥ ΕΟΠΥΥ Άργους.

Παρά το ότι ο νόμος και πληθώρα διατάξεων σαφώς ορίζουν ότι οι εισηγήσεις αυτές διατυπώνονται από γιατρούς ειδικά πιστοποιημένους και μετεκπαιδευμένους σχετικά , οι οποίοι άλλωστε ανήκουν σε ειδικό σώμα , με σειρά εγγράφων της Διοίκησης καλούνται οι συνάδελφοι , μη πιστοποιημένοι όντες , ουσιαστικά να παρανομήσουν.

Οι αιτιάσεις της Διοίκησης του ΙΚΑ περί δήθεν «απλής εισηγητικής έκθεσης» ή περί «προβλημάτων υγείας που σπανίως επιδέχονται αμφισβήτηση» δεν ευσταθούν και συχνά αλληλοαναιρούνται.

Ενδεικτικά , στο  ίδιο το πρόσφατο Γ32/74/21-1-2013 έγγραφο της διοίκησης αναφέρεται « η τελική γνωμάτευση αποτελεί απόρροια της εισηγητικής έκθεσης σε συνδυασμό με την ιατρική κρίση της τριμελούς επιτροπής του Ειδικού σώματος».

Θα απαντήσουμε με απλά λόγια !

Άλλο Ιατρική Γνωμάτευση για την κατάσταση υγείας ενός ασθενούς  κι άλλο «εισηγητική έκθεση» καθοριστικού (κακά τα ψέματα) χαρακτήρα για την συνταξιοδότηση  του.      Οι εισηγητικές εκθέσεις , που μας «ζητούνται» είναι όντως καθαρά ιατρικό έργο , πλην όμως ο νομοθέτης έκρινε ότι το έργο αυτό πρέπει να ανατεθεί σε πιστοποιημένους για το έργο αυτό γιατρούς. Τα υπόλοιπα είναι απλά βερμπαλισμοί.

Οι «εκκλήσεις»  ή «παρακλήσεις» της Διοίκησης καθώς και οι επικλήσεις περί «αγαστής συνεργασίας, αμφίπλευρης βοήθειας και αμέριστης συμπαράστασης» δεν μπορούν παρά να χαρακτηρισθούν από τον Ιατρικό κόσμο όψιμες και ετεροβαρείς.

Επί της ουσίας

Οι γιατροί του ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) γνωρίζουμε πολύ καλά και από πρώτο χέρι τις κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας . Δεν μας χρειάζεται επ αυτού «διαφώτιση».

Αιτία του προβλήματος που δημιουργήθηκε στην περιοχή μας είναι

1ον  Η μη δημιουργία ΚΕΠΑ στον νομό Αργολίδας και

2ον  Η έλλειψη πρόνοιας για την μετεκπαίδευση και πιστοποίηση γιατρών από τις Τοπικές Μονάδες ΕΟΠΥΥ Άργους και Ναυπλίου σε θέματα ελέγχου αναπηρίας.

Και τα δύο αυτά ζητήματα έχουν λυθεί σε σχεδόν όλους τους γειτονικούς νομούς.

Τα προβλήματα της κοινωνίας δεν λύνονται με προχειρότητες που μάλιστα ολοφάνερα θα αφήσουν νομικά έκθετο όποιον γιατρό εμπλακεί σε διαδικασία συνταξιοδότησης χωρίς υπηρεσιακή πιστοποίηση. Είναι καθήκον της Πολιτείας και το νομικό πλαίσιο να διαμορφώσει και τις σχετικές υποδομές (ΚΕΠΑ στην Αργολίδα) να δημιουργήσει.    Καλούμε την Διοίκηση αλλά και τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής να δραστηριοποιηθούν σχετικά. Δεν μπορεί οι γιατροί να είμαστε συνεχώς το εξιλαστήριο θύμα κάθε κακοδιοίκησης !

Τα ζητήματα της συνεπούς οικονομικής κάλυψης των μετακινήσεων των γιατρών καθώς και της κάλυψης των Υγειονομικών αναγκών της περιοχής κατά την συχνή απουσία ιδιαίτερα κάποιων ειδικοτήτων πρέπει άμεσα επίσης να επιλυθούν.

Τέλος ο Σύλλογος δηλώνει ότι θα κινητοποιήσει το σύνολο των δυνάμεων του και θα κάνει χρήση όλων των νόμιμων δυνατοτήτων του αν παρόλα τα πιο πάνω , με οποιοδήποτε τρόπο επιχειρηθεί  θεσμοθετημένα, μετακύληση ευθυνών».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ