Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

29/3/13

Τριήμερο πένθος σε όλο τον νομό για τον πνευματικό του ηγέτη


Ένας βουβός θρήνος διάχυτος παντού σε όλους τους πιστούς μεταφέρεται από το πένθιμο χτύπημα της καμπάνας. Ο νομός κηρύχτηκε σε κατάσταση τριήμερου πένθους απ την στιγμή που κοιμήθηκε ο Δεσπότης του.

 

Στο Άργος

Την Τρίτη το μεσημέρι η σωρός του μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό του Αγ. Πέτρου Άργους και παρέμεινε μέχρι την επομένη για προσκύνημα. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους – Μυκηνών, με την αναγγελία της κοιμήσεως του Μητροπολίτη Αργολίδος Κυρός Ιακώβου του Β΄, συνήλθε εκτάκτως και εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ ψήφισμα:
“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους – Μυκηνών, εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την κοίμηση του Μητροπολίτη Αργολίδος Κυρός Ιακώβου του Β΄ και αποφασίζει τα κάτωθι:
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο να παραστεί σύσσωμο κατά την παραμονή του σκηνώματος που θα τεθεί προς προσκύνηση στον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου Άργους, σήμερα Τρίτη 26 Μαρτίου, όπου θα παραμείνει μέχρι την πρωία της 27ης Μαρτίου.
2. Το Δημοτικό Συμβούλιο να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία που θα τελεσθεί στον ιερό ναό Αγίου Αναστασίου Ναυπλιέως την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 12 μ.
3. Κηρύσσει τριήμερο πένθος του Δήμου, από σήμερα 26-3-2013 έως και την ημέρα της ταφής 28-3-2013.
4. Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία στο Δημαρχιακό Μέγαρο και σε όλα τα καταστήματα των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων καθώς και σε όλα τα σχολικά κτήρια μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.
5. Την Πέμπτη 28-3-2013 όλες οι υπηρεσίες του Δήμου και όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να παραμείνουν κλειστά καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας.
6. Εκφράζει την παράκληση και την βούλησή του να παραμείνουν στο σύνολό τους κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. του Δήμου Άργους – Μυκηνών την ημέρα της κηδείας του Μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδος Ιακώβου του Β΄”.


Στο Ναύπλιο

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δήμος Ναυπλιέων συμμετέχοντας στο πένθος για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδος κυρού Ιακώβου Β΄, ενημερώνει τους εμπλεκόμενους φορείς, τις αρχές, τους δημότες και το Χριστεπώνυμο πλήθος, ότι η σωρός του αφίχθηκε στην πόλη του Ναυπλίου στις 14,00 “και θα παραμείνει για προσκύνημα στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου έως την Πέμπτη ώρα 12,00 οπότε και θα ψαλλεί η νεκρώσιμη ακολουθία..
Μετά την έξοδο της σωρού από τον Ναό, αφού αποδοθούν τιμές, (από άγημα Στρατού τη Δημοτική Φιλαρμονική, Σχολεία κλπ), θα γίνει μικρά πομπή έως την παραλιακή Λεωφόρο, οπότε και θα τοποθετηθεί η σωρός σε ειδικό αυτοκίνητο για να μεταφερθεί στο μοναστήρι Ακάθιστου Ύμνου
Αχλαδοκάμπου, (στα νερά) για την ολοκλήρωση της ταφής του Μακαριστού Μητροπολίτη μας..
Κατά την παραμονή του σκηνώματος στο Ναό του Αγίου Αναστασίου θα ψάλλονται εναλλάξ ιερές ακολουθίες”.

 

 

Ενταφιάζεται σήμερα στο μοναστήρι Ακάθιστου Ύμνου στα “Νερά”

Σ` ένα μονοπάτι πάνω από πολυβολείο στην παλαιά εθνική οδό Άργους Τριπόλεως, λίγα μέτρα νοτιότερα από τη διακλάδωση προς τα Νερά βρίσκεται ένα πνευματικό ορμητήριο. Εκεί βρίσκεται και ο Θησαυρός της Ιεράς Μονής, η Εικόνα της Παναγίας "Ρόδον το Αμάραντον" ή "Παναγία του Ακάθιστου" ,19ου αιώνος ,εξ Ηπείρου προερχομένη και ευρισκομένη στο Ιερό Ησυχαστήριο στην τοποθεσία "Νερά" Αχλαδοκάμπου, του οποίου είναι και η Προστάτιδα. Χρόνια πριν μια Ελληνοαμερικανίδα που τα καλοκαίρια ερχόταν στον τόπο της και είχε στην ιδιοκτησία της όλη αυτήν την περιοχή που τώρα είναι χτισμένο το Μοναστήρι, είδε έκπληκτη ένα πρωινό μια νεαρή γυναίκα να γκρεμίζει τον τοίχο ενός οικήματος που βρισκόταν εκεί: -Τι κάνεις εκεί; -Γκρεμίζω το τοίχο, της αποκρίθηκε, γιατί εδώ θα φτιάξω εγώ το σπίτι μου. Η γυναίκα συγκλονίστηκε μιας και κατάλαβε ότι η νεαρή αυτή γυναίκα δεν ήταν άλλη από την Παναγία και δώρισε όλη την έκταση στην Μητρόπολη Αργολίδος και ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιάκωβος στον Άγιο αυτό τόπο έκτισε ένα μοναστήρι που αφιερώθηκε στην Θεοτόκο. Οι προσκυνητές της Μονής δροσίζονται οι ψυχές τους και γεύονται όλους τους χυμώδεις καρπούς της προσευχής και της γαλήνης που αναδύονται σε κάθε σπιθαμή αυτού του ευλογημένου τόπου. Ήταν επιθυμία του Μητροπολίτη Ιακώβου, εκεί να γίνει η ταφή του, εκεί που όποτε μπορούσε και του το επέτρεπαν τα Επισκοπικά του καθήκοντα πήγαινε για να ξεκουραστεί αλλά συγχρόνως να προσευχηθεί για το ποίμνιό του . Το μοναστήρι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αποτελεί ένα ακόμα φάρο της Ορθοδοξίας για την Αργολίδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή που είναι χτισμένη η μονή αποκαλείται Άγιο Όρος. Από την μονή έχουν περάσει πολλές εκκλησιαστικές μορφές. Τώρα στο ησυχαστήριο αυτό εκτός από την αδελφότητα που υπάρχει θα είναι και μόνιμα ο Ακάματος μακαριστός ποιμενάρχης της Αργολίδος κυρός Ιάκωβος ο Β και θα προσέχει από εκεί όλη την Αργολίδα.

 

 

 

 

+Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ Β΄ 1932-2013


Ο κατά κόσμο Δαμιανός Παχής γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής το 1932,όπου παρακολούθησε τα εγκύκλια και γυμνασιακά μαθήματα. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1959. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1959 και Πρεσβύτερος στις 19 Απριλίου 1960. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Άρτας. Στις 18 Νοεμβρίου 1985 εξελέγη Μητροπολίτης Αργολίδος στην θέση που είχε μέχρι τότε ο προκάτοχός του μακαριστός Χρυσόστομος Δεληγιανόπουλος.
Ο Θεός αξίωσε την Αργολίδα να έχει για 28 χρόνια ένα Ποιμενάρχη γαλήνιο, ακάματο, εμπνευσμένο κα φιλάνθρωπο. Ιεροκήρυκας στην Άρτα, κήρυξε το Θείο Λόγο, περιδιαβαίνοντας όλα τα χωριά του κάμπου και όλους τους οικισμούς του ορεινού όγκου των Αθαμανικών ορέων. Από το ιστορικό Πέττα στο Βουλγαρέλι κι από κει στους Μελισουργολύς και την Κυψέλη.

Ακούραστος εργάτης της Εκκλησίας, κατάφερε με την Θεία Χάρι, να αγγίξει τις πονεμένες ψυχές, να παρηγορήσει με τον ήπιο γλυκύ του λόγο τις πικραμένες καρδιές, να μοιραστεί την δύσκολη και ταπεινή ζωή τους. Υπήρξε ο αγαπημένος Ιεροκήρυκας της Άρτας. Χαρακτηριστική η χαρμολύπη των Αρτινών, που συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια, κατέφθασαν από την πόλη και τα χωριά τους, κατά την ενθρόνισή του στο θρόνο του Μητροπολίτη Αργολίδος.
Λύπη, γιατί έχαναν έναν αδελφό, ένα πατέρα, ένα φωτισμένο κληρικό. Χαρά, γιατί ο άνθρωπος τους αξιώθηκε της Αρχιεροσύνης στην οποία τον τοποθέτησε το θέλημα του Θεού, και του υψηλού χρέους να διδάσκει την πραγματική, ενάρετη και χριστιανική ζωή.

Ιερατικά συνέδρια, σχολές Αγιογραφίας και Ψαλτικής, φιλανθρωπίες , Ιεραποστολή ,ανάπτυξη του Ραδιοφωνικού σταθμού, είναι τα ελάχιστα από όσα θα μπορούσε να απαριθμήσει κάποιος, μιας και ο Μητροπολίτης Ιάκωβος ήταν ταπεινός και σεμνός και δεν ήθελε τα όσα κάνει να τα δημοσιοποιεί, εξάλλου τόνιζε πως: ότι κάνει η δεξιά σου να μην το ξέρει η αριστερά σου . Προστατεύει τα Μοναστήρια και τους Ναούς και φτιάχνει μεγαλοπρεπή Ναό για τον προστάτη και πολιούχο της πόλεως Ναυπλίου Άγιο Αναστάσιο.
Έργο ζωής υπήρξε η συνεχής και αδιάλειπτος προσπάθειά του για τον εντοπισμό και την μετακομιδή στο Άργος, των Αγίων Λειψάνων του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους του Θαυματουργού. Προσπάθεια που τελικά πέτυχε και έτσι στις 19 Ιανουαρίου του 2008, πήρε στα χέρια του, πλήρης συγκινήσεως και ιερού δέους τα Άγια Λείψανα του Αγίου Πέτρου και προκατόχου του στον θρόνο της Επισκοπής.

Τελικά ο χρόνος τον Λύγισε και μετά από ένα ατύχημα που είχε η υγεία του κλονίστηκε ,αναγκάζεται βλέποντας πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα Αρχιερατικά του καθήκοντα δηλώνει παραίτηση στην Ιερά Σύνοδο ,τον Ιανουάριο του 2013. Κατόπιν μετά κι από αυτό η υγεία του επιβαρύνεται όλο και περισσότερο, στο τελευταίο Ιερατικό συνέδριο της Μητροπόλεως Αργολίδος και φανερά εξασθενημένος, χαιρετά τους Ιερείς της Μητροπόλεως του λες και διαισθανόταν πως θα ήταν η τελευταία φορά που θα τους έβλεπε… Τους συμβουλεύει ,δεν διστάζει να ζητήσει δημοσίως συγνώμη αν πίκρανε ή στενοχώρησε κάποιο Ιερέα . Τελικά αποχωρεί από το συνέδριο με την ελπίδα και πίστη πως στον επισκοπικό θρόνο της Αργολίδος ,που τόσο πολύ αγάπησε και υπηρέτησε με όλη του τη δύναμη ,θα είναι ο επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος ,που τόσο πολύ αγάπησε.

Μετά από αυτό ο Μητροπολίτης μεταφέρεται στην Αθήνα και στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα για εξετάσεις ,που τελικά δεν ολοκληρώνονται γιατί η υγεία του Επισκόπου κλονίζεται ακόμα πιο πολύ. Προβλήματα και ανεπανόρθωτη ζημιά στην καρδία του καθώς και στο αναπνευστικό του κάνει του θεράποντες ιατρούς του να τον διασωληνώσουν στην εντατική του νοσοκομείου. Κοντά του παραμέναν μόνο κάποιοι μοναχοί για να τον προσέχουν. Καθημερινά επισκέπτονταν το νοσοκομείο Αρχιερείς, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πολιτικοί ,απλός κόσμος. Το ενδιαφέρον για την υγεία του στην Αργολίδα από τον κόσμο ήταν μεγάλο, καθημερινά στα γραφεία της Μητροπόλεως το τηλέφωνο χτυπούσε ασταμάτητα, όλοι ήθελαν να μάθουν τι κάνει ο Ποιμενάρχης τους.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ