Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

23/3/13

Ανάσα με …δόσεις, για τα σκουπίδια στην Ερμιονίδα


Καινούργια φωτιά ξέσπασε στη χωματερή που έχει δημιουργηθεί από την εναπόθεση σκουπιδιών στον χώρο του δεματοποιητή στα Δίδυμα. Μάλιστα με έγγραφό του ο δήμος Ερμιονίδας καθιστά υπεύθυνη την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πε΄λοποννήσου.

Εντωμεταξύ, στην Φυλή θα πηγαίνουν για ένα 6μηνο τα σκουπίδια της Ερμιονίδας, αλλά λίγα λίγα. Σύμφωνα με την Κοινή  Υπουργική απόφαση, ο δήμος Ερμιονίδας θα μπορεί για ένα 6μηνο να μεταφέρει στο Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Αττικής αστικά στερεά απόβλητα μέχρι 25 τόνους ημερησίως.

Αυτό σημαίνει ότι για να φύγουν όλα τα σκουπίδια που είχαν σωρευτεί στις γειτονιές, θα περάσει καιρός.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής προτεραιότητα για την φόρτωση και μεταφορά έχουν τα απορρίμματα που είναι συσσωρευμένα εντός των οικισμών και όσα έχουν προσωρινά αποθηκευθεί εκτός αυτών. Μάλιστα ο κος Καμιζής με ανακοίνωσή του κάνει έκκληση στους κατοίκους να κάνουν υπομονή: «Θα χρειαστεί λίγος ακόμα χρόνος και υπομονή, μέχρι να περισυλλέγουν και μεταφερθούν τα επί 35 μέρες συσσωρευμένα απορρίμματα, που υπερβαίνουν τους 500 τόνους, λαμβανομένου υπόψη ότι η άδεια που μας έχει δοθεί για τη μεταφορά απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής, είναι 25 τόνοι ανά ημέρα και η μέση ημερήσια παραγωγή των απορριμμάτων αυτή την εποχή είναι  8 έως 10 τόνοι».

Μάλιστα για να γίνουν όλα αυτά μάλιστα επιβαρύνεται ιδιαίτερα ο δήμος, αφού τα μεταφορικά ανμένεται να είναι τσουχτερά. Εξάλλου θα πληρώνει και τέλη στην Φυλή. Όπως αναφέρει η ΚΥΑ  «το τέλος χρήσης, ανά τόνο, του παραπάνω Χ.Υ.Τ.Α. καθορίζεται ίσο με το αντίστοιχο που έχει οριστεί για τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.) του Χ.Υ.Τ.Α. και δεν σχετίζεται με το ειδικό τέλος ταφής του άρθρου 43 του Ν. 4042/2012».

 

Υποχρεώσεις

 

Όπως αναφέρει ξεκάθαρα η Κοινή Υπουργική Απόφαση ο Δήμος Ερμιονίδας οφείλει:

α. Να μεταφέρει τα αστικά στερεά απόβλητά του στην υποδεικνυόμενη στην παρούσα νόμιμα λειτουργούσα εγκατάσταση (Χ.Υ.Τ.Α.) και να καταβάλει το τέλος χρήσης.

β. Η εγκατάσταση δεματοποίησης στη θέση «Δίδυμα» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μεταφόρτωση των αποβλήτων στη διάρκεια ισχύος της παρούσης

γ. Να εφαρμόσει  πρόγραμμα ξεχωριστής συλλογής συσκευασιών στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης συνεργασίας με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), το αργότερο εντός δύο (2) μηνών απο την έναρξη ισχύος της παρούσας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μείωση της ποσότητας των προς διάθεση αποβλήτων.

δ. Να μεριμνήσει για την διευθέτηση της περιοχής της εγκατάστασης δεματοποίησης στην θέση «Δίδυμα», προκειμένου να μπορεί να επαναλειτουργήσει για δεματοποίηση υπολειμμάτων παράλληλα με την λειτουργία του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου.

ε. Να μεριμνήσει για την ταχεία υλοποίηση των έργων αποκατάστασης των Χ.Α.Δ.Α. της περιοχής ευθύνης του, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου που λειτουργεί ως τελικός δικαιούχος των έργων.

Υποχρεώσεις υπάρχουν βέβαια και για την Φυλή το επόμενο εξάμηνο. Ο Φορέας Διαχείρισης του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής οφείλει:

α. Να αποδέχεται υποχρεωτικά τα ΑΣΑ των Δήμων Ερμιονίδας και Τρίπολης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1,2,3 και 4 της παρούσας.

β. Να ελέγχει τη σύνθεση, το είδος ή την ποιότητα και την ποσότητα των αποβλήτων που μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις των Χ.Υ.Τ.Α. οι Δήμοι Ερμιονίδας και Τρίπολης, ώστε να είναι αποδεκτά σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, σύμφωνα με τις αδειοδοτήσεις της εγκατάστασης υποδοχής ως προς τα κριτήρια αποδοχής και γενικότερα με τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

8. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλει να μεριμνήσει για την ταχεία υλοποίηση της πράξης που συγχρηματοδοτείται απο το ΕΠΠΕΡΑΑ με τίτλο «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και αναβάθμιση έργων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» και ειδικότερα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει, προκειμένου να είναι δυνατόν να τεθούν σε λειτουργία το ταχύτερο, το αργότερο εντός 6μήνου, οι υποδομές μεταβατικής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων που προβλέπονται στην ως άνω πράξη.

9. Για να εξασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα των αποβλήτων (παραγωγός – συλλογέας – μεταφορέας – παραλήπτης), τα απόβλητα θα διακινούνται με «έντυπο παρακολούθησης αποβλήτου », που είναι τριπλότυπα έντυπα με βάση το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙ της (10) σχετικής Εγκυκλίου ΥΠΕΚΑ. Το τριπλότυπο έντυπο συμπληρώνεται από τους Δήμους Ερμιονίδας και Τρίπολης (παραγωγό ή κάτοχο του αποβλήτου που ξεκινά η φόρτωση). Το στέλεχος Α’ επιστρέφει μετα την παραλαβή στον παραγωγό ή τον κλατοχο του αποβλήτου. Το στέλεχος Β’ είναι για το αρχείο του συλλέκτη μεταφορέα (εαν είναι επιχείρηση συλλογής – μεταφοράς, αλλιώς για το αρχείο του δήμου) και το στέλεχος Γ’ παραμένει στον παραλήπτη Φορέα Διαχείρισης του ΧΥΤΑ.

 

Ο Καμιζής

 

Μετά από τα παραπάνω ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής δήλωσε: «Όπως έχουμε ήδη αναφερθεί, το προσεχές 6/μηνο είναι η μεταβατική περίοδος, μέσα στην οποία θα πρέπει,  σύμφωνα με την παραπάνω Κοινή Υπουργική Απόφαση, η  Περιφέρεια Πελοποννήσου να εγκαταστήσει την μονάδα ήπιας διαχείρισης των απορριμμάτων, δηλαδή ΚΔΑΥ-Κομποστοποιητή  και η οποία μονάδα στη συνέχεια, θα λειτουργήσει με ευθύνη του ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Πελοποννήσου και του Δήμου μας.

Ανοίγει λοιπόν μία νέα σελίδα για την διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου μας, με σύγχρονο, αποτελεσματικό και απόλυτα νόμιμο τρόπο. Σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης, η εγκατάσταση ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά η ευθύνη για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας αλλά και το κόστος διαχείρισης, ανήκει σε μας  Δημοτική Αρχή,  Τοπικά Συμβούλια και Δημότες.

Η Ανακύκλωση είναι η κρίσιμη διαδικασία στον νέο τρόπο διαχείρισης. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή των Δημοτών μας προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της διαλογής στην πηγή παραγωγής των απορριμμάτων, δηλαδή στο σπίτι μας και την ανάκτηση των χρήσιμων υλικών, και η διαχείριση με αυτόν τον τρόπο  δεν θα έχει το επιθυμητό πρόβλημα και  θα υπάρξει υψηλό οικονομικό κόστος  για όλους  μας.

Καλούμεθα όλοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτού του νέου συστήματος διαχείρισης, που εφαρμόζεται άλλωστε σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, με συνευθύνη Δημοτικής  Αρχής, Υπηρεσιών και Δημοτών.

Τα Τοπικά  Συμβούλια έχουν τον σπουδαιότερο ρόλο και στην ενημέρωση των Δημοτών μας και στην εφαρμογή του νέου τρόπου διαχείρισης, για την κατάκτηση του κοινού μας στόχου».

 

Ο Τατούλης

 

Κόλαφος για όσους με τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία είναι η Υγειονομική Διάταξη  του Υπουργού Υγείας  για την επείγουσα αποκομιδή απορριμμάτων στους Δήμους Τρίπολης και Ερμιονίδος, στην οποία διαπιστώνεται ο σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και αποφασίζεται η άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων από τους παραπάνω Δήμους, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.

Όπως σημειώνει «στην ίδια απόφαση εξουσιοδοτείται η Περιφέρεια Πελοποννήσου και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο  «να διενεργούν ανά τακτά διαστήματα ελέγχους και να επιβάλλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος».

Επίσης η Περιφέρεια σημειώνει τα παρακάτω: «Στην ΚΥΑ επιβεβαιώνεται η αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου «για την ταχεία υλοποίηση της πράξης που συγχρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ με τίτλο «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και αναβάθμιση έργων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» και ειδικότερα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει, προκειμένου να είναι δυνατόν να τεθούν σε λειτουργία το ταχύτερο, το αργότερο εντός 6μήνου, οι υποδομές μεταβατικής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων που προβλέπονται στην ως άνω πράξη», δηλαδή ότι η αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και οι όποιες υποδομές περιλαμβάνονται στην εγκεκριμένη πράξη (κομποστοποιητές προδιαλεγμένου οργανικού, κάδοι συλλογής οργανικού, 2 δεματοποιητές, κλπ)».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ