Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

15/7/13

Τριστέτσα: Ο θανατηφόρος ιός των πορτοκαλιώνΟ φόβος και ο τρόμος των αγροτών είναι η Τριστέτσα, ο θανατηφόρος ιός των επσπεριδοειδών που καταστρέφει ολόκληρες καλλιέργειες εδώ και 13 χρόνια.
Το πρόβλημα του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών έχει εντοπιστεί από το 2000 στην Αργολίδα και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως είναι, η Κρήτη (2000), η Άρτα (2005, 2010), η Αττική (2007), η Λακωνία (2007, 2011), η Χαλκιδική (2007), η Πρέβεζα (2009), ο Πόρος και, η Κορινθία  (2012). Όμως, χρόνο με το χρόνο η κατάσταση εξελίσσεται προς το χειρότερο με ορατό τον κίνδυνο της μεγάλη καταστροφής,  να απειλεί τον αργολικό κάμπο.
Όπως σημειώνει ο Προϊστάμενος της διεύθυνησης Αγροτικής Ανάπτυξης Αργολίδας Γιώργος Χαρμπής, οι αιτίες για αυτή την κατάσταση μπορούν να αναζητηθούν στα παρακάτω :
Στα μολυσμένα  δενδρύλλια που μπήκαν παράνομα στη χώρα από χώρες όπως η Ισπανία.
Σε πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια) από την Ισπανία που αποδείχτηκε ψευδεπίγραφο, αφού βρέθηκαν ορισμένα από αυτά να είναι μολυσμένα από τον ιό της Τριστέτσας.
Στους επανεμβολιασμούς που έγιναν με εμβόλια που λήφθηκαν από τα μολυσμένα δενδρύλλια.
Στη διάδοση της ασθένειας με έντομα –φορείς, τις αφίδες.
Στην εξάπλωση της ασθένειας με πολλαπλασιαστικό υλικό που μπορεί να έφτασε στην Αργολίδα από φυτώρια της Κορινθίας και της Λακωνίας, αφού  εντοπίστηκε ο ιός της Τριστέτσας σε ορισμένα από αυτά.
Στην άρνηση-αδιαφορία  των παραγωγών να ενημερώσουν τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αν εμβολίασαν δένδρα τους με υλικό από τα αρχικά μολυσμένα δενδρύλλια, αν προμηθεύτηκαν δενδρύλλια από τα φυτώρια της Κορινθίας και της Λακωνίας στα οποία εντοπίστηκε ο ιός, αν έφεραν δενδρύλλια ή εμβόλια από άλλες χώρες  και ακόμη αν παρατηρούν στα κτήματά τους δένδρα με τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας.
Στην έλλειψη  προσωπικού των αρμόδιων Υπηρεσιών που απαιτείται για τις αναγκαίες και έγκαιρες δειγματοληψίες την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.
Στη μη διάθεση κονδυλίων για την αποζημίωση των δένδρων που εκριζώνονται, ώστε να καλύπτεται και ένα χρονικό διάστημα ορισμένων ετών, ως απώλεια εισοδήματος.
Στην δυσπιστία και στην άρνηση των παραγωγών να εφαρμόσουν το απλούστερο, που έχει να κάνει με την απαίτηση τα δενδρύλλια που αγοράζουν από τα διάφορα φυτώρια να συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο. 
Στην  άρνηση  φυτωρίων   ορισμένων  περιοχών  (Κορινθία,  Λακωνία,  Άρτα)  που εφοδιάζουν με τεράστιο αριθμό δενδρυλλίων τον κάμπο της Αργολίδας, να προχωρήσουν στις αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες (διπλά δίχτυα, διπλές πόρτες εισόδου, κάλυψη των μητρικών φυτών και του παραγόμενου πολ/κού υλικού κλπ), ώστε να τους χορηγηθεί Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο  τη στιγμή μάλιστα που σε δύο περιπτώσεις στην Κορινθία και στη Λακωνία, έχει ανιχνευθεί ο ιός σε αυτές τις  φυτωριακές  μονάδες.
Σε ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε τη Δευτέρα στη Δαλαμανάρα, τονίστηκε ότι ο ιός της  Τριστέτσας εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές του αργολικού κάμπου με συνέπεια να εκριζώνονται κτήματα ή τμήματα κτημάτων  στα οποία βρίσκονται δένδρα να είναι μολυσμένα. Σε ορισμένες δυναμικές περιοχές η κατάσταση είναι  άσχημη  όπως, στο Ανυφί, στην Αγία Τριάδα,  ενώ τελευταία προέκυψε και η περιοχή του Νέου  Ηραίου (Χώνικας).
Όμως, εκτός του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών   υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα παθογόνα καραντίνας που απειλούν τα εσπεριδοειδή και συγκεκριμένα,  το βακτήριο που προκαλεί το  Πρασίνισμα των καρπών (Citrus Greening), ο μύκητας Quinardia citricarpa και ακόμη η καστανή αφίδα των εσπεριδοειδών που ακόμη δεν έχει βρεθεί στη Μεσογειακή λεκάνη. Σημειώνουμε ότι η αφίδα αυτή μεταφέρει θανατηφόρες φυλές του ιού της Τριστέτσας και βρίσκεται για την ώρα, στα βόρεια της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ