Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

9/8/13

Άρρωστα Αφρικάνικα Πορτοκάλια



Έξω φρενών είναι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών με την πληροφορία ότι κυκλοφορούν σε αγορές εσπεριδοειδή τα οποία έχουν εισαχθεί από την Αφρική. Πέραν του αθέμιτου ανταγωνισμού υπάρχει και κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών στις καλλιέργειες, αφού τα εσπεριδοειδή που έχουν εισαχθεί είναι προσβεβλημένα από την ασθένεια της Μαύρης Κηλίδας.
Ήδη, οι πρώτες αντιδράσεις έχουν σημειωθεί από την Λακωνία, με καταγγελία του αντιδημάρχου του δήμου Ευρώτα Ηλία Παναγιωτακάκου, ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει επιπλέον ότι η εισαγωγή είναι παράνομη.
Χθές συνεργεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκαναν ελέγχους για να εντοπίσουν άρρωστα εσπεριδοειδή σε αγορές της Πελοποννήσου.  Ωστόσο σε επικοινωνία που είχε ο «α» με τον αντιδήμαρχο Ευρώτα έγινε γνωστό ότι ο ίδιος εντόπισε τα Αφρικάνικα πορτοκάλια σε λαϊκές αγορές της Αθήνας.
Αξιοσημείωτη είναι η επιστολή που εστάλει από τον δήμο αυτό της Λακωνίας στον αρμόδιο υπουργό:
«Σύμφωνα με διαπιστώσεις μας, γίνεται παράνομη εισαγωγή εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική, τα οποία είναι προσβεβλημένα από την ασθένεια της Μαύρης Κηλίδας. Δεδομένης της ευρείας καλλιέργειας των εσπεριδοειδών στο Δήμο Ευρώτα και στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, αλλά και της επικινδυνότητας της ασθένειας η οποία μπορεί να λάβει επιδημικές διαστάσεις, κρίνεται σκόπιμο το άμεσο σταμάτημα αυτής της διαδικασίας. Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας επιτρέπουν την άμεση διάδοση αυτής της ασθένειας, πράγμα που σημαίνει την υποβάθμιση του τοπικού μας προϊόντος. Επιπλέον η παράνομη εισαγωγή εσπεριδοειδών μπορεί να προκαλέσει άμεσο πλήγμα τόσο στους παραγωγούς, όσο και στην Εθνική οικονομία, λόγω των τυχόν ελληνοποιήσεων προϊόντων που θα προκύψουν.
Δεδομένης της ευρείας καλλιέργειας των εσπεριδοειδών στην περιοχή μας, των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και της επικινδυνότητας της ασθένειας η οποία μπορεί να λάβει επιδημικές διαστάσεις, κρίνεται σκόπιμη η άμεση επέμβαση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την προστασία του  προϊόντος μας και των παραγωγών μας.   
Είναι αναγκαίο να λάβετε άμεσα πρωτοβουλίες, οι οποίες θα προασπίζουν τα προϊόντα μας μη θέτοντας σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα και την προστιθέμενη αξία που διαθέτουν.
Δεν είναι δυνατόν σε εποχές πρωτοφανούς κοινωνικοοικονομικής κρίσης οι αγρότες μας να είναι αντιμέτωποι και με επικίνδυνες απειλές για το εισόδημά τους.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προχωρήσετε άμεσα και δυναμικά μπλοκάροντας τις πάσης φύσεως παράνομες και επικίνδυνες εισαγωγές για την υγεία και το εισόδημα των αγροτών».

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 28 Φεβρουαρίου έχει ανακοινώσει νέα μέτρα απαγόρευσης για τις εισαγωγές πορτοκαλιών της Νότιας Αφρικής με σκοπό να μη μεταδοθεί η ασθένεια της «μαύρης κηλίδας» που έχει πλήξει τα εσπεριδοειδή της χώρας.
Πέρσι είχαν βρεθεί στη Νότια Αφρική 27 περιπτώσεις «μαύρης κηλίδας».
Σύμφωνα ωστόσο με δημοσίευμα του agronews.gr, για τον Τζάστιν Τσαντγουικ, Διευθύντα Σύμβουλο στην ένωση εσπεριδοειδών Νοτίου Αφρικής, δεν τίθεται θέμα μετάδοσης της ασθένειας της «μαύρης κηλίδας» και πιστεύει ότι η απόφαση αυτή της ΕΕ μάλλον αποτελεί «μια προσπάθεια προστατευτισμού των Ευρωπαίων καλλιεργητών εσπεριδοειδών».
Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας που είχε γίνει  01/03/2013, η απαγόρευση της ΕΕ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εμπορικών ενώσεων σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Ειδικότερα, η Ολλανδική Ένωση Εμπόρων, Frugi Venta, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «καταστροφικό» ένα μέτρο απαγόρευσης των εισαγωγών. Όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων «με αυτό το μέτρο σύντομα θα εξαφανιστούν τα πορτοκάλια από τα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης της Ολλανδίας».
Επίσης, η εμπορική ένωση Fresh Produce Consortium (FPC) της Μεγάλης Βρετανίας ζητά συνάντηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) για να συζητήσουν το πρόβλημα, ενώ παράλληλα πιέζουν για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ. Αναφέρει ότι «το 60-70% των εσπεριδοειδών στην αγορά της Βρετανίας, από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο, προέρχονται από τη Νότια Αφρική. Η χώρα δεν έχει καλλιέργειες πορτοκαλιών για να κινδυνεύουν από την ασθένεια. Η κυβέρνηση τις χώρας συμφωνεί με την πρότασή μας για να ξαναρχίσουν οι εισαγωγές αλλά ως χώρα μέλος της ΕΕ θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κοινοτικούς κανονισμούς».
Η Κομισιόν ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να πραγματοποιήσει μια νέα έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά τα αποτελέσματα δεν πρόκειται να είναι έτοιμα μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Επίσης σε λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει ένα γύρο διαβουλεύσεων, στον οποίο θα κληθούν και οι εμπορικές επιχειρήσεις της ΕΕ να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca ζήτησαν από την Κομισιόν να λάβει μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή παραγωγή από την ασθένεια της «μαύρης κηλίδας» που έχει πλήξει τα εσπεριδοειδή της Νοτίου Αφρικής. 

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca, Πέκα Πέσονεν, τόνισε ότι: «Ο κλάδος των εσπεριδοειδών της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη. Παρέχει υψηλής ποιότητας, θρεπτικά προϊόντα για τα 500 εκατομμύρια των καταναλωτών της ΕΕ, καθώς και διασφαλίζει απασχόληση για εκατομμύρια ανθρώπους σε αγροτικές περιοχές της ΕΕ, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Δεν μπορεί να αναλάβει τον κίνδυνο της εισαγωγής της νόσου. Οι επιπτώσεις από μια μετάδοση της ασθένειας της μαύρης κηλίδας θα είναι καταστροφικές για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της ΕΕ. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον απολογισμό από τη νέα έρευνα της EFSA, πρέπει να δράσουμε άμεσα».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ