Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

26/9/07

Άχρηστο αλλά ακριβό το νερό

Πανάκριβα πληρώνουν οι δύο μεγάλες πόλεις το πόσιμο νερό και την έλλειψη πολιτικών αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Εκεί που όλοι υπολόγιζαν ότι με το νερό της Λέρνας θα μπορούσαν πλέον να αποφύγουν την αγορά εμφιαλωμένου, η αναμενόμενη πτώση της στάθμης της πηγής πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας και το στέρεμα της Αμυμώνης και του Ποντίνου ανέβασαν το κόστος της οικιακής κατανάλωσης νερού στα ύψη.
Ήδη οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης του Άργους και του Ναυπλίου έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα νερά του Αναβάλου τα οποία έχρισαν μάλιστα και πόσιμα. Αφού είναι πόσιμος ο Ανάβαλος ποια η ανάγκη κατασκευής δύο εργοστασίων αφαλάτωσης; Για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, όπως ισχυρίζονται οι ΔΕΥΑ.
Μέχρι όμως να κατορθώσει να κατασκευαστούν τα εργοστάσια αφαλάτωσης, το νεαρό που θα φτάνει στη βάση μας θα είναι ακατάλληλο για πόση και για μαγείρεμα, παραμένοντας παράλληλα αρκετά ακριβό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «α» το κόστος κατασκευής του κάθε εργοστασίου αφαλάτωσης φτάνει από 500.000 έως περίπου 1εκ. ευρώ. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν το κόστος κατασκευής νέων δεξαμενών καθώς και το κόστος λειτουργίας.


Γιατί δεν χρησιμοποιείται ο Ανάβαλος.
Ένα εύλογο ερώτημα το οποίο πλανάται σε πολλούς πολίτες είναι γιατί μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούνται τα νερά του Ανάβαλου τουλάχιστον για τις οικιακές ανάγκες της περιοχής. Ανασταλτικός παράγοντας σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και η έλλειψη σχεδίου διαχείρισης υδάτινων πόρων από το οποίο όφειλε να είχε εκπονηθεί μέχρι τέλους του 2005 ! Η περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει πολύ σύντομα να αποφασίσει να αφαιρέσει μέρος των νερών από την χρήση του έχει δοθεί στον ΤΟΕΒ και να δοθούν στους δύο δήμους για την κάλυψη των αναγκών τους. Όμως κάτι οι πολιτικές σκοπιμότητες με το πρόβλημα που προέκυψε με τα νερά του Σάγκα στην Αρκαδία, -όπου το πρόβλημα με τον Ανάβαλο φέρεται να χρησιμοποιηθεί και ως μοχλός πίεσης για να κάνουν πίσω οι δύο δήμοι της Αργολίδας από τη διεκδίκηση των νερών-, κάτι η προεκλογική, περίοδος καθυστέρησε κατά πολύ την απόφαση της περιφέρειας.

Εργοστάσια Αφαλάτωσης
Ούτε στα εργοστάσια αφαλάτωσης φαίνεται ότι δεν μπορούμε να τα βρουν οι δήμοι Άργους και Ναυπλίου. Το πρόβλημα το οποίο προκύπτει είναι, όπως υποστηρίζουν, τεχνικό, όμως η ουσία του προβλήματος βρίσκεται βαθύτατα στο ποιός θα έχει την διαχείριση των υδατικών πόρων.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι πρόεδροι των δύο ΔΕΥΑ για το Άργος θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Λέρνας τόσο το εργοστάσιο αφαλάτωσης όσο και οι δύο δεξαμενές στις οποίες θα αποθυκεύεται το νερό προς επεξεργασία πριν διοχετευτεί στις δεξαμενές της πόλης του Άργους.
Το Ναύπλιο δεν έχει τον απαιτούμενο χώρο για την κατασκευή των δεξαμενών αυτών, οπότε προσανατολίζεται στην κατασκευή δικού του εργοστασίου αφαλάτωσης και στη χρήση των δεξαμενών οι οποίες βρίσκονται ήδη στην πόλη του Ναυπλίου, αφού ο χώρος στις πηγές δεν επαρκεί για την κατασκευή νέων δεξαμενών επεξεργασίας.
Πρόβλημα υπάρχει και στην ποσότητα απαιτήσεις των καιρών το αναβάλουν. Αν θα γινόταν ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης τότε θα υπήρχε πρόβλημα ,σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ του Ναυπλίου κ. Ανυφαντή,στην ποσότητα των αντλούμενων υδάτων αφού στο Ναύπλιο προσδιορίζεται η ποσότητα από την τουριστική κίνηση. Σύμφωνα με τον κ. Ανυφαντή στο εργοστάσιο αφαλάτωσης του Ναυπλίου θα υπάρχουν ειδικοί μηχανισμοί οι οποίοι θα διακόπτουν την παροχή νερού είτε θα την αυξάνουν ανάλογα με τη ζήτηση, κάτι το οποίο θα ήτο ανέφικτο στην περίπτωση κοινού εργοστασίου με το Άργος. Το κόστος κατασκευής του κάθε εργοστασίου θα ανέλθει περίπου στο 1εκ. ευρώ και σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος λειτουργίας το οποίο είναι αρκετά μεγάλο. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Άργους κ. Λ. Κούρος όμως υποστηρίζει ότι εφόσον ορισμένες αντλίες που λειτουργούν σήμερα θα πάψουν να λειτουργούν τότε θα μειωθεί κατά πολύ το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου.
Όλα αυτά βέβαια είναι σε θεωρητικό επίπεδο για τη μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί καμία μελέτη εργοστασίου αφαλάτωσης στην περιοχή της Λέρνης είτε από το Άργος είτε από το Ναύπλιο. Οποιαδήποτε λύση με εργοστάσια αφαλάτωσης θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνο ίσως πάνω από δύο χρόνια μέχρι να μπει σε λειτουργία και μέχρι τότε οι δήμοι θα πρέπει είτε από γεωτρήσεις είτε χρησιμοποιώντας την σημερινή ποιότητα των νερών του Αναβάλου να καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης τους.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ