Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/11/07

Κοινή δράση νομαρχιακών κινήσεων της Πελοποννήσου για το νερό

Το σοβαρό ζήτημα του νερού και η ανταλλαγή απόψεων για το πώς έχουν τα πράγματα στον κάθε νομό, απασχόλησε την σύσκεψη αντιπροσωπείες των Νομαρχιακών Κινήσεων “Αδέσμευτοι και ενεργοί πολίτες Κορινθίας”, “Αργολίδα: Κοινωνία των Πολιτών” και “Αρκάδων κοινόν”, που πραγματοποιήθηκε στο Άργος.
Κοινή διαπίστωση ήταν πως το πρόβλημα είναι κοινό για τις πόλεις και τα χωριά των νομών, ίσως και για όλη την Πελοπόννησο και εκφράζεται με την αλόγιστη υπεράντληση και κατασπατάληση του ζωτικού αυτού αγαθού, κυρίως από την γεωργία (ιδιαίτερα στους κάμπους με τα εσπεριδοειδή) με αποτέλεσμα την υφαλμύρωση, καθώς και την μόλυνση των υπογείων υδάτων και ποταμών, λόγω της κατάχρησης των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, των βιομηχανικών και οικιακών αποβλήτων, των ανεξέλεγκτων χωματερών κλπ.
Αναφέρθηκαν στις ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται, όλα αυτά τα χρόνια το ζήτημα του νερού σε τοπικό, περιφερειακό ή κεντρικό επίπεδο (υπουργεία, κυβερνήσεις, περιφέρεια, υπηρεσίες, τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση κλπ). Υπεύθυνη είναι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τις κυβερνήσεις που δικομματικά διαχειρίστηκαν τα πράγματα και κυρίως η λογική του νεοφιλελευθερισμού, που όλα τα θεωρεί εμπόρευμα και τα εντάσσει στη λογική του κέρδους, ακόμα και τη φύση, το νερό κλπ. Υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο τρόπος της ανάπτυξης, που θεωρεί την προστασία του περιβάλλοντος, εμπόδιο στα κέρδη και ανταγωνισμό. Υπεύθυνη είναι η καθυστέρηση στη συνειδητοποίηση του προβλήματος με την ανομβρία και τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές. Υπεύθυνος κυρίως όμως είναι ο τρόπος που επιχείρησαν να δώσουν λύσεις. Λύσεις που διέπονταν από τη λογική του φόβου για το πολιτικό κόστος, του κομματικού οφέλους των παραγόντων, της εξυπηρέτησης ημετέρων και του τοπικισμού.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα λύσεις του προβλήματος και οι συμμετέχοντες κατέληξαν πως το βασικό που απαιτείται είναι η θέσπιση ενός φορέα που θα διαχειρίζεται το νερό σε επίπεδο διανομαρχιακό, ίσως σε περιφερειακό ή και ακόμα Πελοποννησιακό επίπεδο. Οι περιοχές που αναφέρονται στην ίδια υδρογεωλογική λεκάνη (όπως είναι οι νομοί μας), να λύνουν από κοινού το πρόβλημα. Κανένα χωριό, πόλη, ακόμα και νομός από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
Απαιτούνται αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και πολιτική απόφαση των υπευθύνων για την εφαρμογή τους.
Απαιτείται η καταγραφή των πηγών, των αποθεμάτων, των αναγκών, καθώς και όλων των παραγόντων που επιδρούν στην ποσότητα και την ποιότητα των υδάτων στην περιοχή μας κλπ.
Απαιτούνται μέτρα για την αύξηση των αποθεμάτων του νερού (εμπλουτισμός υπόγειου υδροφορέα φράγματα, αναδασώσεις, δασοπροστασία, περιορισμός της άντλησης, απαγόρευση των γεωτρήσεων γύρω από τις πυγές κλπ.).
Απαιτούνται μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης, των διαρροών των δικτύων, αλλαγή των μεθόδων άρδευσης στη γεωργία, πιθανόν ενθάρρυνση μη υδροβόρων καλλιεργειών, αποκλεισμός υδροβόρων δραστηριοτήτων (πχ. γήπεδα golf ) κλπ.
Απαιτούνται μέτρα για τον περιορισμό της μόλυνσης των υπογείων υδάτων και λύση με ανακύκλωση και χωροθέτηση ΧΥΤΥ, ίσως σε διανομαρχιακό επίπεδο, στο πρόβλημα των σκουπιδιών και κατάργηση του αίσχους των ανεξέλεγκτων χωματερών, που τόσο βλάπτουν το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και μολύνουν τα νερά μας.
Απαιτείται η επέκταση και αξιόπιστη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, με τριτογενή επεξεργασία των νερών που προέρχονται από τους βιολογικούς για χρήση στο πότισμα των πάρκων, γηπέδων, αναδασώσεων κλπ.
Απαιτείται η βελτίωση και αξιοποίηση των νερών του Αναβάλου.
Απαιτείται ο περιορισμός της κατανάλωσης των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων με την ταυτόχρονη εκπόνηση προγραμμάτων απονιτροποίησης των εδαφών.
Απαιτούνται αυστηρά μέτρα για τα βιομηχανικά απόβλητα, ξενοδοχεία, τα νοσοκομειακά απόβλητα, ελαιουργία κλπ.
Απαιτείται σοβαρότερος έλεγχος, υπεύθυνη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού και πραγματικό ενδιαφέρον για την υγεία των κατοίκων.
Ακόμα το όποιο κόστος για τη λύση του προβλήματος να μην φορτωθεί στις πλάτες του λαού, όπως το συνηθίζει ο νεοφιλελευθερισμός και να εξασφαλίζεται ο έλεγχος, η αξιοπιστία και η μακροβιότητα των λύσεων.
Τέλος, οι νομαρχιακές κινήσεις που συναντήθηκαν, αποφάσισαν να δράσουν συντονισμένα για το ζήτημα. Να συνεργαστούν με όσους κατανοούν την ανάγκη ενότητας και κοινής δράσης (άλλες νομαρχιακές και δημοτικές κινήσεις, μαζικούς φορείς, μηχανικούς, οικολόγους, κλπ). Απευθύνονται επίσης σε κάθε ενεργό πολίτη που δεν ανέχεται άλλο αυτό το χάλι- που πέρα από τα άλλα, μας προσβάλλει σαν ανθρώπους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αποφασίστηκε να υπάρξουν ανακοινώσεις για το θέμα του νερού στα ΜΜΕ, ημερίδες, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος εκτενέστερα και πληρέστερα για τις διαστάσεις του. Τέλος κοινός στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων για τη διαχείριση του νερού, που θα γίνουν με ποικίλους τρόπους απαιτητά από τους έχοντας τις ευθύνες.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ