Άρθρο του Άκη Ντάνου
ΔΕΚΑΟΚΤΩ χρόνια μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ η φαρσοκωμωδία του σταλινισμού αναβιώνει ως εξήγηση των αιτίων της κατάρρευσης. Ήδη πληθαίνουν οι διαδεδομένες φωνές που μιλούν πλέον για «αντεπανάσταση» του οδήγησε στην πτώση του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ενός σοσιαλισμού που όχι μόνο δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα, αλλά και με την ιδιοποίηση του όρου συνέβαλε στην απαξίωση του.
Ο ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ απέκρυψε από την πρώτη στιγμή ότι η παγκόσμια επανάσταση δε ξεκινούσε από το βιομηχανικό εργάτη της Γερμανίας η της Αγγλίας που «προέβλεπε» ο Μαρξ, αλλά από τους εξαντλημένους στρατιώτες και πεινασμένους αγρότες της ρωσικής αυτοκρατορίας. Η έλλειψη ιδεολογικού υπόβαθρου των εξεγερμένων οδήγησε στην επιβολή της «δικτατορίας του προλεταριάτου», δικτατορεύοντας ουσιαστικά τους ίδιους τους επαναστατημένους πολίτες, αφού το αστικό κράτος είχε ήδη καταλυθεί και διαλυθεί.
ΑΝ ΚΑΙ οι ανιστόρητες μαρξικά ιδέες του Λένιν περί «πανλαϊκού κράτους» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η απαρχή των σταλινικών πολιτικών εγκλημάτων, το σημαντικότερο σφάλμα που απομάκρυνε την «Οκτωβριανή επανάσταση» από τις αρχικές διακηρύξεις της, ήταν η εμμονή στο αναπτυξιακό μοντέλο, που θεωρούσε τη φύση αντικείμενο εκμετάλλευσης καταστρέφοντας χιλιάδες εκτάσεις και μολύνοντας ανεπανόρθωτα ανεπανόρθωτα γη και θάλασσα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ παράγοντα στη διαμόρφωση μιας τέτοιας αντίληψης, υπήρξε η θυσία στο βωμό της παραγωγικότητας των μαρξικών σκέψεων περί «αποξένωσης» μέσω του τρόπου παραγωγής των ανθρώπινων σχέσεων. Το φο Σοσιαλιστικό καθεστώς αρκέστηκε απλά στον καταμερισμό της υπεραξίας, αποστασιοποιώντας την από τον τρόπο παραγωγής.
ΣΗΜΕΡΑ φαίνεται πως τα «κομμουνιστικά» κόμματα και ιδίως το δικό μας παραμένουν το ίδιο ανίκανα να κατανοήσουν το μαρξισμό και μέσω αυτού να ερμηνεύσουν τόσο την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» όσο και να αντιληφθούν ότι αυτό που υποστηρίζουν όπως πολλοί άλλοι πως «η φύση δεν είναι εμπόρευμα», δεν μπορεί να εφαρμοστεί περιστασιακά, δηλαδή ρεφορμιστικά, όπως πχ. στην περίπτωση του εργοστασίου αφαλάτωσης στην Κοιλάδα, όπου ορθά αντιστέκονται στην κατασκευή του άλλα από την άλλη αποσιωπούν ότι η κατασκευή του Γκολφ έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και αποτελεί την αιτία της δημιουργίας της μονάδας αφαλάτωσης, με το σκεπτικό μόνο και μόνο ότι κάποιοι θα μπορέσουν να πουλήσουν εκεί την εργατική τους δύναμη.
21/11/07
Καταρρεύσει η αντεπανάσταση;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου