Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/1/08

Ο γυάλινος πύργος και ο τρομονόμος της κοινωνικής συνοχής

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

ΉΤΑΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙΡΟ που ο άνθρωπος ήταν το πιο αδύναμο ον στον πλανήτη. Η ανάγκη για επιβίωση αλλά και η αρχέγονη αρμονία του προσυνειδησιακού παραδείσου τον ώθησαν στην δημιουργία κοινωνιών, είτε μέσα σε σπηλιές είτε μέσα στα δάση. Ήταν ή εποχή που ο άνθρωπος ήταν ταπεινά γειωμένος με τα πόδια κολλημένα στην γη του και το κεφάλι ψηλά να αναζητά αλαζονικά τον θεό που έχασε από την όραση της εγωκεντρικής του γνώσης.
Στην κοινωνία βρήκε την δύναμη να αντιμετωπίσει το απειλητικό του περιβάλλον , στην κοινωνική του οργάνωση αναζητούσε τις μνήμες του συλλογικού του παραδείσου.
ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ άρχισαν να εξειδικεύονται και να οργανώνονται οι εγκεφαλικές λειτουργίες του. Ο αρχέγονος ενστικτώδης εγκέφαλος του Αβελ και του Κάιν οργανώθηκε σε λογικό εγκέφαλο του πολίτη της Ιερουσαλήμ.
Οι περισσότεροι άνθρωποι στην εξελικτική τους πορεία φάνηκε ότι ήταν δεξιόχειρες. Έτσι η δεξιά πλευρά ταυτίστηκε με την ισχύ. Τους ισχυρούς του ήθελαν για ηγέτες, να οδηγήσουν το πλήθος από την αγέλη στην Πόλη. Έτσι διαμορφώθηκε η τάξη των ηγετών των δεξιών, που ήταν υπεύθυνοι για την κοινωνική οργάνωση και λειτουργικότητα. Μόνο που κλεισμένοι στον ψηλό γυάλινο πύργο της εξουσίας για να μπορούν να εποπτεύουν καλύτερα την κοινωνική λειτουργικότητα έχασαν την γείωση την επαφή με την γη , το κοινό πεδίο λαού και ηγεσία . Ανακάλυψαν ότι μπορούν να βαδίζουν και ανάποδα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά , τρόπο τον οποίο προτίμησαν για να ξεχωρίζουν από τον λαό. Αλλά έτσι όπως ήταν ανάποδα απόκτησαν και διαφορετική όραση ,διαφορετική συνείδηση αποστασιοποιήθηκαν από τον λαό και την γη . έφτιαχνα πια νόμους όχι για να στηρίζουν την κοινωνία αλλά για να ενισχύουν και να στηρίζουν τον γυάλινο από – γειωμένο πύργο της εξουσίας τους.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ Ο ΛΑΟΣ , ΟΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ταυτίστηκαν με την λιγότερο ισχυρή πλευρά την αριστερή . Η αδικία που αμφισβητεί την εξουσία ταυτίστηκε με την αριστερά . Η αντίσταση , η εξέγερση ενάντια στο κατεστημένο με σαφείς βιολογικές αναφορές ταυτίστηκε με την αριστερά. Αρκετές φορές η οργανωμένη αντίσταση και δράση των αριστερών έφερε αποτελέσματα μέσα από μακροχρόνιους αγώνες κατόρθωσαν και εκπαραθύρωσαν τους δεξιούς ηγέτες . Πολλοί πίστεψαν ότι τώρα πια θα γκρεμιζόταν ο γυάλινος πύργος της εξουσίας και οι νέοι ηγέτες θα επέστρεφαν στην γη που τους ανέδειξε ηγέτες. Αλλά στην προσπάθεια να μάθουν τους μηχανισμούς εξουσίας και τα μυστικά της αντιλήφθηκαν με μια δήθεν κρυμμένη οδηγία σε ένα φανερό ντουλάπι ότι μόνο αν περπατούσαν ανάποδα θα αποκρυπτογραφούσαν τα μυστικά της. Έτσι άρχισαν και αυτοί να χάνουν την γείωση, με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω μάθαιναν τα μυστικά της εξουσίας . ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΥΣ και πολυδαίδαλους διαδρόμους της εξουσίας απογειώθηκαν και αποστασιοποιήθηκαν τόσο πολύ από την γη και το λαό που τους οδήγησε με τρομερές θυσίες στον γυάλινο πύργο με σκοπό να τον καταστρέψουν . Πολύ πιο σύντομα από τους προηγούμενους υπηρέτες του γυάλινου πύργου , στο όνομα της κοινωνικής προστασίας έλαβαν τους πιο σκληρούς και αντιλαϊκούς νόμους . Βολεύτηκαν για τα καλά και αυτοί στον γυάλινο πύργο . Λένε ότι επειδή ο πύργος ήταν μεγάλος από μυστικό μονοπάτι έφεραν και τους παλιούς ένοικους αφού και αυτοί ήξεραν το ανάποδο βάδισμα . Συνεταιρίστηκαν μια χαρά και για να εμποδίσουν οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης να τους φτάσει στο όνομα της προστασίας της κοινωνίας και της δημοκρατίας ανακάλυψαν τους αναγκαίους εχθρούς όχι κατ΄ανάγκη πραγματικούς αλλά απαραίτητους για να προφυλάσσουν τον γυάλινο πύργο από τον τρόμο του λαού, οι τρομονόμοι συντήρησαν και συντηρούν την γυάλινη τάξη της εξουσίας…..

Y.Γ. Ζώντας την εποχή της γυάλινης δημοκρατίας των τηλεπαραθύρων ας μην ξεχνάμε ότι εμείς οι ιδιώτες του οργισμένου καναπέ κρατάμε το τηλεχειριστήριο και αν βρούμε την δύναμη να κλείσουμε την γυάλινη τηλεοπτική τρομο –δημο- κρατία μπορεί να ξαναβρούμε τον δρόμο των πολιτών …

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ