Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

9/1/08

Εξέθεσε το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου ο Λιάπης

Στον αέρα βρίσκονται πλέον όλες οι μέχρι σήμερα κινήσεις του Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου για τις μπανιέρες, μετά την εντολή για κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών που έδωσε ο νέος υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης.
Μέχρι σήμερα και για δύο ολόκληρα χρόνια με την αίτηση θεραπείας την οποία είχε υποβάλει το Λιμενικό Ταμείο, όχι μόνο δεν βελτιωνόταν η κατάσταση αλλά διαιωνιζόταν η παρανομία αφού όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού δεν είναι νόμιμη η νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών εντός αρχαιολογικών χώρων.
Αν δεν είχε γίνει η προσφυγή της Νομαρχιακής κίνησης «Αργολίδα : Κοινωνία των Πολιτών» η παράνομη κατάσταση θα διαιωνίζετο με τρομερές παράλληλες συνέπειες και στην παλιά πόλη του Ναυπλίου που θα της αλλοίωναν την όψη.
Μεταξύ άλλων η «Κοινωνία των Πολιτών» κατάγγελνε ότι : «Το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου είτε ως ¨κρατικό¨ που ήταν μέχρι το 2004 είτε ως Δημοτικό σήμερα έχει την ευθύνη της απομάκρυνσης όλων των αυθαίρετων κατασκευών, αλλά αντί αυτού προτίμησε να κάνει διάφορες ενέργειες εκ των υστέρων, προκειμένου να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα εντός του Αρχαιολογικού χώρου και της Αδόμητης ζώνης!!!
Συνεδρίασε το Δ.Σ. του Λιμενικού στις 20-7-06 και αποφάσισε:
1) Να γίνει ένσταση στο ΥΠ.ΠΟ κατά της πάρα πάνω απόφασης της 25ης ΕΒΑ
2) Να εγκριθούν εργασίες προσθήκης σε υφιστάμενα κτίρια με βάση τους όρους δόμησης. ( υπάρχουν και όροι δόμησης για τις αδόμητες περιοχές μάθαμε από το Δ.Λ. Ναυπλίου)
3) Να απαιτηθεί η διατήρηση όλων των υφιστάμενων κτιρίων και να δοθεί επαρκής χρόνος αποκατάστασης της νομιμότητας.
4) Να χορηγηθεί έγκριση λειτουργίας των καταστημάτων σύμφωνα με την χρήση που αναφέρεται στους όρους δημοπράτησης.
Το Δ.Λιμενικό και οι ενοικιαστές γνώριζαν όλες τις αυθαιρεσίες που είχαν γίνει -προσθέσανε και νέες οι καινούργιοι ενοικιαστές το 2006 - αλλά επικαλείται το Λιμενικό στην ένσταση του, ότι είναι δέσμιο των νέων συμβάσεων που έχει υπογράψει και κινδυνεύει να πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα στους ¨ αθώους¨ ενοικιαστές αν δεν τηρηθούν οι όροι της σύμβασης και κατεδαφισθούν τα αυθαίρετα.
Προσπάθειες νομιμοποίησης και μέσω του ΥΕΝ έκανε από το 2005 υποβάλλοντας τεχνική έκθεση και θεωρώντας ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα, κάτι που αμφισβητείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η πρότασή του εγκρίθηκε στις 30-9-2005 με την προϋπόθεση να λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου για οποιαδήποτε παρέμβαση….. Οι αυθαίρετες εργασίες, οι προσθήκες και η παράνομη λειτουργία των καταστημάτων το 2006 και το 2007 έδειξαν πόσο λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.) του Υ.Ε.Ναυτιλίας!!!
Μία μικρή παράγραφος του εγγράφου της 25ης ΕΒΑ λέει πολλά «…Οι προτεινόμενες νομιμοποιήσεις και επεκτάσεις των κατασκευών λειτουργούν σε πνεύμα άκρατης εκμετάλλευσης του προνομιακού χαρακτήρα της περιοχής( κάτω από τα αρχαία τείχη και δίπλα στη θάλασσα). Όλος ο σχεδιασμός και η πρόταση για τον υποτιθέμενο εναρμονισμό των κατασκευών με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης δεν είναι τίποτε άλλο από μία αντιγραφή των υφιστάμενων αυθαίρετων κατασκευών από υαλοστάσια.. ..Ενδεχόμενη νομιμοποίηση θα προκαλέσει κακό προηγούμενο για άλλα καταστήματα εντός της παλιάς πόλης του Ναυπλίου» και όχι μόνο !!!!»
Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την καταγγελία αυτή ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης μεταξύ άλλων αναφέρει :
«Δεν αποδεχόμεθα την αίτηση θεραπείας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου κατά της υπ΄ αριθμ. 283/13-7-2006 απόφασης της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, διότι η κατασκευή των κτισμάτων, οι επεμβάσεις – προσθήκες και η λειτουργία με τις συγκεκριμένες χρήσεις πραγματοποιήθηκαν: α) εντός της κηρυγμένης, με την υπ΄ αριθμ. 11707/14-6-1966 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 429/Β/8-6-1966), ως αρχαιολογικού χώρου και ιστορικού διατηρητέου μνημείου περιοχής της Ακροναυπλίας και β) εντός της θεσμοθετημένης με την υπ΄ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/41601/1185/30-8-1995 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 817/Δ/19-10-1995), αδόμητης ζώνης Α’ απολύτου προστασίας της Ακροναυπλίας και του Παλαμηδίου, χωρίς προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα δε με την ισχύουσα νομοθεσία αυθαίρετα εντός αρχαιολογικών χώρων ουδέποτε νομιμοποιούνται, αλλά υποχρεωτικά κατεδαφίζονται.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ