Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

13/2/08

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που χρηματοδοτήθηκαν στην Αργολίδα

Πολλά ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα και λόγω της υπόθεσης Ζαχόπουλου για τον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ),οι οποίες ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα χρηματοδοτούνται από διάφορα υπουργεία, ενώ για πολλές από αυτές το πλατύ κοινό δηλώνει άγνοια της ύπαρξής τους.
Υπάρχουν φυσικά οργανώσεις με γνωστή και σοβαρή δράση , αλλά και κάποιες άλλες η δράση των οποίων αγνοείται.
Στην Αργολίδα εμφανίζονται να έχουν χρηματοδοτηθεί κατά την περίοδο 2006-2007 επτά μη κυβερνητικές οργανώσεις μεταξύ αυτών και η «Οπερα Ναυπλίου» ο πρόεδρος της οποίας Γ.Τσούρνος διέψευσε κατηγορηματικά ότι τα 250.000 ευρώ είχαν ποτέ εκταμιευθεί.
Σε ανάλογο κατάσταση μπορεί να βρίσκονται και οι υπόλοιπες ΜΚΟ που δρουν στο Νομό, δλδ να μην εκταμίευσαν ποτέ τα χρήματα που τους είχαν εγκριθεί η να υλοποιήσουν πραγματικά τα σχέδια δράσης τους.
Το κυριότερο ποσό επιχορήγησης έχει οριστεί στις 250.000 ευρώ, τα οποία χαρακτήρισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη μιλώντας στη Βουλή ότι είναι «προφανώς αυθαίρετος, πέρα και μακριά από το προβλεπόμενο περιεχόμενο αντίστοιχο ποσό στην προκήρυξη».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος μεταξύ άλλων τόνισε : «Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία τέτοιων οργανώσεων είναι κρατικοδίαιτες, είναι εξαρτημένες από τις κυβερνήσεις, παρότι ονομάζονται μη κυβερνητικές δήθεν οργανώσεις, Οι λίγες δυστυχώς θετικές εξαιρέσεις δεν αναιρούν αυτήν την διαπίστωση».
Σύμφωνα με την Μαρία Δαμανάκη, ασχέτως της ύπαρξης δράσης εκ μέρους των ΜΚΟ η απόφαση για χρηματοδότηση του πρώην υπουργού απασχόλησης θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί αφού καταγράφεται ΜΚΟ στην οποία εγκρίνονται «κατά τον Β
΄ κύκλο 2 σχέδια στον ίδιο δήμο/ΟΤΑ, κάτι που απαγορεύεται από την προκύρηξη».
Τι συμβαίνει όμως στην Αργολίδα;
Σύμφωνα με πίνακες που δημοσίευσε η εφημερίδα το «Παρόν» στις 23 και 30 Δεκεμβρίου 2007, έχουν εγκριθεί επιχορηγήσεις για 9 τουλάχιστον ΜΚΟ ή μη κερδοσκοπικές που εμφανίζονται ότι λειτουργούν στον νομό, ορισμένες εκ των οποίων μας είναι παντελώς άγνωστες, ενώ δύο εμφανίζονται με το ίδιο όνομα, σύμφωνα με την μέχρι τώρα έρευνά μας.
Με βάση τους καταλόγους που δημοσίευσε η εφημερίδα το «Παρόν» στον δήμο Λέρνας φέρεται να υπάρχει το «Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών» το οποίο όμως κανείς δεν γνωρίζει. Για το ινστιτούτο αυτό εγκρίθηκε επιδότηση 50.000 ευρώ για την κάλυψη δύο θέσεων εργασίας, αφού από ότι φαίνεται δραστηριοποιείται και στον δήμο Λεοντίου.
Μια άλλη οργάνωση που φέρεται να έχει σχέδια δράσης στους δήμους Αγ. Βαρβάρας και Ναυπλίου, προκάλεσε σοβαρό μπέρδεμα στις έρευνες αφού η επωνυμία της «Καλειδοσκόπιο» συμπίπτει με αυτήν της εταιρείας της Αναπτυξιακής Αργολίδας «Καλειδοσκόπιο», η οποία αρνείται ότι έχει σχέση με την συγκεκριμένη επιχορήγηση, αφού και ο τομέας δραστηριότητας στην Αγ. Βαρβάρα δεν συμπίπτει με τους δικούς της τομείς και μάλλον έχει δίκιο.
Εξ άλλου η δράση της εταιρείας της Αναπτυξιακής Αργολίδας είναι γνωστή, ενώ του άλλου «Καλειδοσκόπιου» παντελώς άγνωστη, για να επιχορηγηθεί με 50.000 ευρώ!
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο ακόμα ΜΚΟ που φέρονται να «δραστηριοποιούνται» στο Νομό και επιχορηγήθηκαν με 50.000 έκαστο.
Πρόκειται για το «Οικόραμα» με τομείς δράσης τους δήμους Άργους και Κλείτορος καθώς και το «Ώσμοση – Κέντρο τεχνών και Διαπολιτισμικής Αγωγής» στην Αθήνα και στο Ναύπλιο.
Με 25.000 ευρώ έκαστος επιχορηγήθηκαν το «Αθλητικό Σωματείο Αεροαθλητισμού- Αερολέσχης Άργους –Αέρα» με τομέα δράσης τον δήμο Μιδέας, η «Ελληνική ομάδα διάσωσης» παράρτημα Αργολίδας και ο σύλλογος «Ατόμων με αναπηρία» στο Άργος.
Με 50.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε η «Απία Φύση» δημιούργημα του ‘Έπαθλου» του κ. Ντόκου που δραστηριοποιείται σε ΚΙΑΣ και Τίρυνθα και τέλος η γνωστή μας Φόρμιξ που διοργανώνει το φεστιβάλ του Ναυλίου με 58.192 ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότερες επιχορηγήσεις εκτός από την «αερολέσχη Άργους» και την ελληνική ομάδα διάσωσης Άργους παρουσιάζουν σχέδιο δράσης σε δύο νομούς, προκειμένου να λαμβάνουν τη διπλάσια βασική επιχορήγηση για την κάλυψη 2 θέσεων εργασίας.
Το ζήτημα είναι αν όλες αυτές οι ΜΚΟ έχουν πράγματι εισπράξει τα χρήματα, αν τα προγράμματα τους υλοποιούνται και αν πληρούσαν όλα τα κριτήρια προκειμένου να τους δοθούν οι επιχορηγήσεις.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ