Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

6/2/08

Την Τρίτη η απόφαση που θα βγάλει δήμαρχο Επιδαύρου

Στη δικαστική αίθουσα, θα μεταφερθεί για μια ακόμα φορά η διαμάχη μεταξύ του δημάρχου Επιδαύρου Νίκου Γεώργα και του αντιπάλου του υποψήφιου δημάρχου Αλέξανδρου Λιμνιάτη, που διεκδικεί να γίνει αυτός δήμαρχος Επιδαύρου.
Το διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου, θα συνεδριάσει την Τρίτη στις 11,30 το πρωί.
Υπενθυμίζουμε ότι η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε από τη στιγμή που η υποψήφια τοπική σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του ανακηρυχθέντος ως πλειοψηφία του συνδυασμού «Όραμα Ανάπτυξης» του Νικολάου Γεώργα, Σταματία Καραγιάννη δήλωσε την παραίτησή της, αφού όμως πρώτα είχε κατατεθεί ο συνδυασμός στο Πρωτοδικείο.Το Γ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός δεν περιελάμβανε την ποσόστωση των υποψηφίων γυναικών που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή δεν ήταν το ένα τρίτο των θέσεων του συνδυασμού γυναίκες. Στην προκειμένη περίπτωση ο συνδυασμός του κ. Γεώργα θα έπρεπε να αποσύρει δύο άνδρες που αντιστοιχούσαν στην απώλεια της γυναίκας υποψηφίου του συνδυασμού του ή στην έγκαιρη αντικατάστασή της από άλλη υποψήφια.Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου δεν θα έπρεπε να προβεί στην ανακοίνωση του Συνδυασμού και θα έπρεπε να έχει κάνει δεκτή την ένσταση του κ. Λιμνιάτη.Κρίθηκε επίσης, ότι «το κρίσιμο χρονικό σημείο κατά το οποίο κρίνεται το παραδεκτό της δηλώσεως καταρτίσεως συνδυασμού από την άποψη της συμμετοχής σε αυτόν του νόμιμου αριθμού γυναικών υποψηφίων δημοτικών ή τοπικών είναι το χρονικό σημείο ανακηρύξεως του συνδυασμού αυτού από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο και όχι ο χρόνος υποβολής (επίδοσης ή παράδοσης) της δηλώσεως καταρτίσεως του συνδυασμού από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο, διότι έτσι διασφαλίζεται ο συνταγματικός σκοπός, που επιδιώκει ο νομοθέτης να περιέχει κάθε συνδυασμός που μετέχει στις εκλογές νόμιμο ελάχιστο αριθμό υποψηφίων γυναικών».Όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ ο νομοθέτης συγχωρεί τη συμμετοχή στις εκλογές ενός συνδυασμού που μπορεί να έχει μικρότερο αριθμό από τον προβλεπόμενο ως ελάχιστο για όλους τους υποψηφίους (αθροιστικά άνδρες και γυναίκες), επειδή κάποιος υποψήφιος πέθανε ή παραιτήθηκε μετά την ανακήρυξη του συνδυασμού, χωρίς να δηλωθεί αντικαταστάτης.Ενώ όμως συγχωρείται η συμμετοχή με υποψηφίους κάτω του προβλεπόμενου ελάχιστου αριθμού, δεν συγχωρούνται αποκλίσεις κάτω του ορίου για την ποσόστωση υπέρ των γυναικών.Αυτή η διαφοροποίηση, τονίζει το ΣτΕ, υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Σταυρόπουλο, δικαιολογείται από τον συνταγματικό σκοπό στον οποίο αποβλέπει ο νομοθέτης, με την καθιέρωση του θετικού μέτρου της ποσόστωσης των φύλων, με το νόμιμο ελάχιστο όριο συμμετοχής των γυναικών. Και τούτο διότι αποσκοπεί στην πραγμάτωση της ισότητας των φύλων κατά την πρόσβαση στα αιρετά αξιώματα του δημοτικού ή τοπικού συμβούλου.Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Επιδαύρου Νίκος Γεώργας «θα πρέπει να μάθει ο κόσμος και ιδιαίτερα ο αντίπαλός μας κύριος Λιμνιάτης, ότι οι εκλογές κερδίζονται στις κάλπες από το λαό και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων. Και αυτό οφείλει ο κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης να το σέβεται. Πιστεύω ότι όσοι ενδιαφέρονται για την υπόθεση να παρευρεθούν κοντά μας το δικαστήριο».
Ο Αλέξανδρος Λιμνιάτης δήλωσε στον «α»: «το αίτημά μου δικαιώθηκε καθ΄ ολοκληρίαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 3237/2007 απόφαση, παρ΄ ότι είχα ζητήσει και επικουρικά την επανάληψη των εκλογών. Κατά συνέπεια αισθάνομαι ηθικά ως άνθρωπος ικανοποιημένος και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εκτιμώ ότι την ίδια εμπιστοσύνη προς την Δικαιοσύνη πρέπει να έχουν όλοι κι όλοι μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι στον τόπο γιατί η τοπική Αυτοδιοίκηση υπηρετείται. Δεν μας υπηρετεί. Η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια και εμείς θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε με συνέπεια».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ