Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

20/2/08

Κομφούζιο στην ενημέρωση για τα χιόνια

Κομφούζιο επικράτησε στην ενημέρωση για τα αποκλεισμένα χωριά της ορεινής Αργολίδας, από την σφοδρή χιονόπτωση. Από την μια η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας ανακοίνωναν ανάλογα με την περίσταση ότι είναι αποκλεισμένα 12 ή 15 χωριά, από την άλλη η νομαρχία μέσω του ίδιου του νομάρχη Β. Σωτηρόπουλου και του αντινομάρχη Β. Νίκα δήλωναν ότι σε όλα τα χωριά οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.
Και όμως ακόμα και μέχρι το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένα τουλάχιστον χωριό ο Άγιος Νικόλαος ήταν ακόμα αποκλεισμένος, αφού το εκχιονιστικό μηχάνημα άνοιξε τον δρόμο μέχρι 200 μέτρα πριν από τα πρώτα σπίτια.
Το Σάββατο και την Κυριακή, πολλά περισσότερα χωριά (Αλέα, Σκοτεινή, Εξοχή, Δούκα, Κρύα Βρύση κλπ), ήταν κλεισμένα αφού το απόγευμα της Κυριακής έφτασε εκεί το εκχιονιστικό μηχάνημα. Μέχρι και ο Αχλαδόκαμπος έκλεινε και άνοιγε κάθε τόσο .
Και όμως στις προφορικές του δηλώσεις ο αντινομάρχης δήλωνε ότι είναι ανοιχτός ο δρόμος.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όμως που ανακοίνωνε ακριβώς τα αντίθετα, από πού έπαιρνε τις πληροφορίες; Προφανώς από την ίδια την Νομαρχία. Και συγκεκριμένα από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας.
Τότε γιατί δίδονταν στου δημοσιογράφους αυτές οι παραπλανητικές προφορικές πληροφορίες; Και ποιος θα ήταν υπεύθυνος αν ακούγοντας τον νομάρχη ή τον αντινομάρχη να μιλούν στην τηλεόραση, έπαιρνε την οικογένειά του και πήγαινε βόλτα στον Άγιο Νικόλαο; Ποιος θα είχε την ευθύνη αν εγκλωβιζόταν στα βουνά;

Η διάψευση
Μάλιστα ο δημοσιογράφος Βασίλης Τσιαμάκης, μέσω ρεπορτάζ του στον τηλεοπτικό σταθμό DRTV, έφτασε στο σημείο να επιχειρήσει να διαψεύσει το βράδυ της Δευτέρας, εκατοντάδες συναδέλφους του σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (εφημερίδες, πρακτορεία, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις) της πληροφορίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Πρόβαλε λοιπόν ο κος Τσιαμάκης δηλώσεις του νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου ο οποίος αναρωτιόταν πως ορισμένοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν ότι υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ενώ αυτό δεν ισχύει. Βέβαια ο κος Τσιαμάκης, δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει τον νομάρχη πως εξηγείται μια δημόσια υπηρεσία που αντλεί πληροφορίες από την ίδια την νομαρχία, να δίδει διαφορετικά στοιχεία στην δημοσιότητα.

Η αντι…διάψευση
Και ενώ την Δευτέρα το πρωί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωνε ακόμα στα Μ.Μ.Ε. ότι παραμένει διψήφιος ο αριθμός χωριών αποκλεισμένων στην Αργολίδα, και οι δημοσιογράφοι έφταναν με τετρακίνητα τζίπ στον Άγιο Νικόλαο να επιβεβαιώσουν την είδηση – όπως κι έγινε – και αφού άρχισαν να μεταδίδονται τα ρεπορτάζ στη συνέχεια σε όλα τα δελτία ειδήσεων, κάτι έπρεπε να γίνει στη νομαρχία, για να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Πήγαν λοιπόν μετά τους δημοσιογράφους εσπευσμένα τα εκχιονιστικά να ανοίξουν τον δρόμο και στο τελευταίο χωριό (αν πήγαν) και εκδόθηκε η ανακοίνωση της φωτογραφίας που υπογράφει ο προϊστάμενος του γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. κος Δημήτρης Κοδέλας: «Από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας, ανακοινώνεται ότι, από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις της 16/02/2008 και 17/02/2008 στο Νομό μας, σήμερα 18/02/2008 και ώρα 11.00 κανένα Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα του Νομού μας δεν ευρίσκεται αποκλεισμένο».
Φυσικά, η συγκεκριμένη ανακοίνωση της υπηρεσίας επιβεβαιώνει τους δημοσιογράφους που πέρασαν ένα τριήμερο στα χιόνια και την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αφού είναι προφανές ότι πριν από τις 11.00 η ώρα το πρωί της Δευτέρας 18/02/2008, υπήρχαν αποκλεισμένα χωριά.
Να σημειωθεί (για την ιστορία) ότι το έγγραφο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που φαίνονται στον υπολογιστή, συντάχθηκε στις 1.42 μ.μ., και εστάλη στα Μ.Μ.Ε. λίγο αργότερα.
Αν τα αποκλεισμένα χωριά, δεν είχαν αποκλεισθεί σύμφωνα με τον κο Νίκα, ή αν απεγκλωβίστηκαν ταχύτατα τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τον νομάρχη, δεν θα έβγαζε την ανακοίνωσή του ο κος Κοδέλας, το Σάββατο και την Κυριακή;

Ο Νίκας
Με δηλώσεις του στον «α», ο αντινομάρχης Βασίλης Νίκας, αναφερόμενος στο θέμα της διαφορετικής ενημέρωσης που υπήρξε για τα αποκλεισμένα χωριά, είπε ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ενημερώθηκε από την Νομαρχία την Δευτέρα, όταν άνοιξαν όλα τα χωριά.
Επισημαίνει επίσης ο κος Νίκας : «Δεν μας ειδοποίησε κανένας για αποκλεισμένο χωριό. Είχαμε την εντύπωση ότι όλα είναι ανοιχτά».
Και τονίζει : « Ως Πολιτική Προστασία του νομού και εγώ ως αντινομάρχης υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία, μαζί με τον προϊστάμενο κο Κοδέλα και τον προϊστάμενο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών κο Νικολόπουλο και σε συνεχή επαφή με το κο Νομάρχη, την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας και τους δήμους, κατορθώσαμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Επιπλέον είχαμε πληροφορηθεί για την κακοκαιρία και είμασταν προετοιμασμένοι με μεγάλες ποσότητες αλατιού και μηχανήματα.
Κινητοποιήσαμε όλα τα μηχανήματα της νομαρχίας. Επίσης υπήρξε αμέριστη συμπαράσταση και αρωγή των ιδιωτικών μηχανημάτων. Βγήκαν όλα στους δρόμους.
Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.
Καλύψαμε όλες τις βασικές αρτηρίες του Εθνικού και επαρχιακού δικτύου του νομού με βασικό κριτήριο την διάνοιξη των βασικών αρτηριών.
Κατόπιν ακτινικά κατευθυνθήκαμε στα απομακρυσμένα χωριά. Όπου μας ζητούσαν βοήθεια την στέλναμε και καλύψαμε το σύνολο του νομού. Όλα τα απομακρυσμένα χωριά ήταν προσβάσιμα.
Θεωρώ ότι στην περιοχή μας, τέτοια φαινόμενα είναι ευκαιριακά. Δεν έχουμε θεομηνίες όπως αλλού.
Αυτό που μας ανησυχεί τώρα, είναι ο παγετός για τις καλλιέργειες».Ο κος Νίκας επισημαίνει τέλος ότι χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μηχανήματα της νομαρχίας και των ιδιωτών που υπήρχαν στο νομό και τονίζει ότι η χιονόπτωση έγινε σε όλο το νομό απ’ άκρη σ’ άκρη και όχι σε ένα τμήμα του ώστε να δοθεί βαρύτητα εκεί.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ