Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

27/2/08

Πως παρασύρθηκαν Μουσταίρας, Καλατζής, Δάκογλου και Γρηγορίου

Προανάκριση ενεργεί η ασφάλεια Άργους, σχετικά με ενυπόγραφο κείμενο του Γιώργου Μουσταίρα, που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις ημερήσιες εφημερίδες «ΑΡΓΟΛΙΔΑ», «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» και τα «ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ», για την οικονομική ενίσχυση ενός εννιάχρονου κοριτσιού, που δήθεν είχε προβλήματα υγείας.
Μάλιστα, τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, ανέφεραν τραπεζικό λογαριασμό για να γίνονται καταθέσεις από ευαίσθητους πολίτες. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, το ίδιο έχει συμβεί στο παρελθόν και στο Αίγιο, στην Καβάλα, στην Σαντορίνη, στην Λήμνο.
Το θέμα ξεκίνησε από τον Γιώργο Μουσταίρα, εκδότη της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ», ο οποίος δέχθηκε τηλεφώνημα από τους δήθεν αναξιοπαθούντες, με αποτέλεσμα να πέσει θύμα της απάτης τους. Τον έπεισαν ότι το εννιάχρονο κορίτσι πάσχει από ένα σωρό ασθένειες και έχει ανάγκη από τα χρήματα αυτά για να ζήσει. Μάλιστα, οι επιτήδιοι για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα επιχειρήματά τους, βομβάρδισαν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Μουσταίρα με μηνύματα και με δημοσιογραφικό υλικό, στέλνοντας παράλληλα και μια φωτογραφία ενός παιδιού, που επίσης δημοσιεύτηκε. Άγνωστο παραμένει ακόμα σε ποιο παιδί ανήκει η συγκεκριμένη φωτογραφία.
Επιπλέον, μια γυναίκα, εμφανιζόμενη ως η δασκάλα του παιδιού από το Άργος, τηλεφώνησε στον Γιώργο Μουσταίρα και «επιβεβαίωσε» το δράμα του, όπως δηλώνει ο ίδιος στον «α».
Τονίζει ο Γιώργος Μουσταίρας: «ευαισθητοποιήθηκα ως πατέρας», ενώ εμφανίζεται θυμωμένος με την αστυνομία, η οποία δεν φρόντισε να ενημερώσει νωρίτερα τον τοπικό τύπο για τους απατεώνες, μιάς και το ίδιο περιστατικό επαναλαμβανόταν από νομό σε νομό σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γιώργος Μουσταίρας, έχοντας πεισθεί ότι η περιπέτεια της εννιάχρονης έχει όπως του περιγράφηκε, έσπευσε να δώσει το κείμενό του προς δημοσίευση στις ημερήσιες εφημερίδες, ώστε να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότεροι πολίτες. Πρόλαβε όμως, μιας και με καθυστέρηση «ξύπνησε» η αστυνομία, να «κόψει» το κείμενο από την εφημερίδα του «Παρατηρητής», που εκδίδεται εβδομαδιαίως και τυπώνεται αργότερα.
Άγνωστο παραμένει, μετά από τα «δακρύβρεκτα» δημοσιεύματα που έγιναν, πόσοι ήταν αυτοί που έπεσαν θύματα και έδωσαν χρήματα.
Μάλιστα, προηγήθηκε των δημοσιευμάτων και ραδιοφωνική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΛΦΑ-ΙΣΗΜΕΡΙΑ» από τον ίδιο τον Γιώργο Μουσταϊρα και τον Ίωνα Ξυπολιά, όπου σύμφωνα με το κείμενο του πρώτου συγκεντρώθηκαν τα πρώτα 1200 ευρώ.
Στην αστυνομία κατέθεσαν ο Γιώργος Μουσταίρας και ο εκδότης της ημερήσιας εφημερίδας «ΑΡΓΟΛΙΔΑ» Χρήστος Καλατζής. Επίσης, κατέθεσε ο υπεύθυνος εταιρίας «Κούριερ» από το Άργος, αφού καλούνταν όσοι επιθυμούσαν να αποστέλλουν τρόφιμα στους δήθεν «αναξιοπαθούντες» και μάλιστα χωρίς χρέωση.
Αναζητούνται από ένα, έως τρία άτομα για την απάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί η άδεια και της άρσης του τραπεζικού λογαριασμού. Άγνωστο παραμένει ακόμα αν το κατηγορητήριο, θα συμπεριλάβει και τους δημοσιογράφους, κάτι που θα εξαρτηθεί προφανώς από τον εισαγγελέα. Η αστυνομία πάντως απλά περιορίστηκε να πάρει καταθέσεις.
«Πέσαμε θύματα απάτης», έγραψε τρεις μέρες αργότερα η «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Πελοποννήσου» και ακολουθούσε το παρακάτω κείμενο: «ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του συναδέλφου Γιώργου Μουσταίρα, εξαπατηθήκαμε και δημοσιεύσαμε ένα ανακριβές κείμενο, με το οποίο σας ωθούσαμε να συμβάλλετε με οικονομική συνεισφορά υπέρ πάσχουσας μικρής κοπέλας. Εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε την απάτη. Σας ζητάμε συγγνώμη, και στο μέλλον θα ξαναγίνουμε προσεκτικοί, όπως ήμασταν και παλαιότερα. Αύριο θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες της Απάτης θύματα της οποίας έπεσαν όλες σχεδόν οι Καθημερινές Εφημερίδες».
Πράγματι, το Σάββατο, η «Ενημέρωση Πελοποννήσου» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Απάτη εις βάρος φιλάνθρωπων» και υπότιτλο «Το πρόβλημα υγείας της μικρής Χριστίνας ήταν ανύπαρκτο», αναφερόμενη σε μια καλοστημένη μηχανή εκμετάλλευσης των φιλάνθρωπων και αποκαλύπτοντας ότι το ίδιο συνέβη εκτός των περιοχών που ανακοίνωσε η αστυνομία, και στην Σπάρτη.
Ανάλογα, κινήθηκαν και τα «Νέα της Αργολίδας». Την Δευτέρα δημοσίευσαν στο πρωτοσέλιδο, θέμα με τίτλο «Υπόθεση κοινωνικής απάτης που πέρασε και από την Αργολίδα», με την υπογραφή της Μιμής Φυρογένη, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Φθάνουμε λοιπόν εδώ με τον ασκό ανοιχτό κάτω από τα πόδια μας. Με τα ΜΜΕ που ασχολήθηκαν, να έχουν (και έχουμε) πάρει το μάθημά τους.
Με επιμύθιο, ότι για κάθε θέμα που πραγματεύονται πρέπει να διυλίζονται τα στοιχεία τους. Ωστόσο, πρέπει να πούμε (διαφορετικά θα ήμασταν άδικοι), ότι στην περίπτωση της … η αίσθηση για προσφορά βοήθειας σε ένα ανήμπορο μικρό κορίτσι λειτούργησε καθοριστικά. Και ότι εκείνοι που προχώρησαν πρώτοι στην ανάδειξη της ιστορίας αυτής, προσέφεραν και τον δικό τους οβολό βοήθειας.

Πως στήθηκε η απάτη
Από τον Σεπτέμβριο του 2007, ξεκίνησε η κομπίνα με το δήθεν άρρωστο εννιάχρονο κοριτσάκι που ζητούσε βοήθεια.
Οι δράστες «χτύπησαν» αρχικά στην Βόρεια Ελλάδα και όσο γίνονταν αντιληπτοί, κατέβαιναν προς το νότο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν στο παρελθόν στην Καβάλα και στην Λήμνο και συνεχίστηκαν στην Σαντορίνη και στο Αίγιο.
Λίγες ημέρες πριν «χτυπήσουν» οι δράστες στην Αργολίδα, «χτύπησαν» και στην Σπάρτη.
Η μέθοδος που εφάρμοζαν ήταν μελετημένη. Απευθύνονταν κατά βάση σε ραδιόφωνα που στερούνταν οργανωμένων δημοσιογραφικών ομάδων και ταυτόχρονα «ενοχλούσαν» και τις εφημερίδες. Φρόντιζαν να απευθύνονται σε δημοσιογράφους με κοινωνικές ευαισθησίες και να τους παρασύρουν στο «παιγνίδι» τους.
Για να ενισχύσουν μάλιστα τα επιχειρήματά τους, μια εκ των δραστών υποδυόταν την ντόπια δασκάλα της εννιάχρονης, που τηλεφωνούσε κι αυτή με τη σειρά της για να επιβεβαιώσει την … τραγική ιστορία του μικρού κοριτσιού.
Όσο για τα έγγραφα που ενδεχομένως να ζητούσαν κάποιοι υποψιασμένοι δημοσιογράφοι, δεν ήταν παρά …. μαρουλόφυλλα. Σύμφωνα με όσα γράφει η Μιμή Φυρογένη στα «Νέα της Αργολίδας», που ήρθε σε επαφή με τους δράστες, της προσκόμισαν:
Α) Απόκομμα δημοσιεύματος εφημερίδας με τίτλο «Επείγουσα ανάγκη βοήθειας», χωρίς όμως στο απόκομμα να αναφέρεται το όνομα της εφημερίδας και η ημερομηνία.
Β) Ιατρική βεβαίωση, με ημερομηνία και ηλικία του κοριτσιού, που σε σχέση με μεταγενέστερο ιατρικό ενημερωτικό σημείωμα, παρουσιάζει απόκλιση από την ηλικία αυτή.
Γ) Ένα σταθερό τηλέφωνο Αθηνών, που αν το καλούσε κάποιος ή δεν απαντούσε ή έβγαινε τηλεφωνητής.Επίσης διδόταν α) μία φωτογραφία ενός κοριτσιού, που παραμένει άγνωστο που ανήκει, β) ένας τραπεζικός λογαριασμός και γ) το όνομα εταιρείας Κούριερ που δήθεν αναλάμβανε χωρίς κόστος να μεταφέρει τρόφιμα στους «αναξιοπαθούντες».

2 σχόλια:

Aνεμος είπε...

1 ΙΟΥΝΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ

http://amaliasday.blogspot.com/ ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ
ΟΤΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΕΛΕΤΑΙ ΣΤΟ BLOG MOY
http://blogs.athensvoice.gr/otelevtaiossamurai/

Aνεμος είπε...

1 ΙΟΥΝΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ

http://amaliasday.blogspot.com/ ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ
ΟΤΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΕΛΕΤΑΙ ΣΤΟ BLOG MOY
http://blogs.athensvoice.gr/otelevtaiossamurai/

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ