Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

5/3/08

Ο Τσακαλιάρης καταγγέλλει την κτηνιατρική υπηρεσία για καθυστερημένα αντανακλαστικά

230 γίδια και 180 πρόβατα απομονώθηκαν στο Λυγουριό, αφού διαπιστώθηκε Λοιμώδης Ποδοδερματίτιδα έπειτα από κτηνιατρική εξέταση που πραγματοποιήθηκε.
Το θέμα αυτό μάλιστα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ασκληπιείου αφού έπρεπε να καθοριστούν τα όρια βοσκής για τη μη εξάπλωση της νόσου στα υπόλοιπα κοπάδια των κτηνοτρόφων τόσο του ίδιου του δήμου, όσο και των γειτονικών δήμων.
Να σημειωθεί ότι το Αγροτικό Κτηνιατρείο Ναυπλίου, με έγγραφό του, ενημέρωσε τον δήμο Ασκληπιείου ότι σε συγκεκριμένο κοπάδι διαπιστώθηκε Λοιμώδης Ποδοδερματίτιδα έπειτα από κτηνιατρική εξέταση στις 22-1-08. Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να καθοριστούν τα όρια βοσκής.
Καταγγελτικός ήταν ο δήμαρχος Ασκληπείου Χρήστος Τσακαλιάρης ο οποίος δήλωσε: «Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωσή μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο έλεγχος έγινε στις 22-1-2008, το έγγραφο του Κτηνιατρείου στάλθηκε 29-1-08, η απόφαση της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αργολίδας στάλθηκε στις 4-2-2008 και ο Δήμος τα παρέλαβε στις 8-2-2008. Όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, όπως προκύπτει από τα έγγραφα αυτά, η ενημέρωση θα έπρεπε να ήταν άμεση».
Η απόφαση της Δ/νσης Κτηνιατρικής που εκδόθηκε στις 4-2-08 αναφέρει:
«Απομονώνουμε το κοπάδι με 230 γίδια και 180 πρόβατα του … κατοίκου Λυγουριού του Δήμου Ασκληπιείου, με κωδικό εκτροφής ….
Απαγορεύουμε τη διάθεση γάλακτος για κατανάλωση, παρασκευή τυριού ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων άνευ βρασμού ή παστερίωσης.
Απαγορεύουμε την μετακίνηση του παραπάνω κοπαδιού, έξω από τα όρια της περιοχής βόσκησης, καθώς και την είσοδο σε αυτή άλλων ζώων.
Απαγορεύουμε την σφαγή και την αγοραπωλησία των απομονωμένων ζώων χωρίς την έγκριση του Αγροτικού Κτηνιατρείου Ναυπλίου.
Επιβάλλουμε την ταφή των εμβρύων, πλακούντων κλπ. με ευθύνη του ιδιοκτήτη και απαγορεύουμε τη χρησιμοποίηση της κόπρου σε καλλιέργειες κηπευτικών ή την απόρριψή της σε πηγάδια, πηγές ή ποτάμια.
Επιβάλλουμε την απολύμανση του ποιμνιοστασίου και των αντικειμένων σύμφωνα με τις οδηγίες του Αγροτικού Κτηνιατρείου Ναυπλίου.
Την εφαρμογή της απόφασης αυτής αναθέτουμε στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Ναυπλίου, στο Αστυνομικό Τμήμα Λυγουριού και στο Αγρονομείο Ναυπλίου.
Οι παραβάτες ή όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν προς την απόφαση αυτή, τιμωρούνται.
Εντωμεταξύ στον δήμο Ασκληπιείου, έχει κατατεθεί αίτηση επτά κτηνοτρόφων, σχετική με το θέμα, η οποία έχει ως εξής: «Είμαστε κτηνοτρόφοι και τα ποίμνια μας τα βόσκουμε μέσα στα όρια του Δημοτικού Διαμερίσματος Λυγουριού του Δήμου Ασκληπιείου Αργολίδος, όπως και ο …, κάτοικος επίσης Λυγουριού Αργολίδος, του οποίου το ποίμνιο (γίδια και πρόβατα), σταυλίζει στη θέση … Λυγουριού και βόσκει στη γύρω περιοχή, πάσχει δε όλο το ποίμνιό του από λοιμώδη ποδοδερματίτιδα. Παρακαλούμε να δεχθείτε την αίτησή μας αυτή και να μεριμνήσετε τα δέοντα, ώστε να απομακρυνθεί το κοπάδι του από τα βοσκοτόπια στις θέσεις «Αλογόμετρα», «Φιδιώτη» και «Νάπα» Λυγουριού, από ρέμα «Ντεβετζή» και ανατολικά προς το Λυγουριό, επίσης δε να απαγορευθεί σε αυτόν να βοσκήσει με τα γιδοπρόβατά του τα σπαρτά που έχει σπείρει στις θέσεις αυτές, γιατί κινδυνεύουν άμεσα τα ποίμνια μας». Το δημοτικό Συμβούλιο τελικά αποφάσισε ομόφωνα να καθορίσει τα όρια βοσκής του άρρωστου κοπαδιού, ως εξής: Από το ποιμνιοστάσιο ανατολικά-δρόμος Ντεβετζή-Ρέμα προς Λαμπρακέικα, μέχρι το κτήμα Ιωάννου. Δυτικά μέχρι το δρόμο προς Ντεβετζή και προς Ψιλή Βίγλα (κεραίες).

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ