Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

12/3/08

Έκαψαν τους Καρνάβαλους

Ιδιαίτερο χαρακτήρα από Δήμο σε Δήμο αποκτούν σιγά σιγά οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αργολίδα, αφού οι δήμαρχοι καταβάλουν κάθε δυνατή οικονομικά προσπάθεια προκειμένου να ικανοποιήσουν τους Δημότες τους αλλά και να προσελκύσουν επισκέπτες.
Τα σκήπτρα από πλευράς αρμάτων και πληρωμάτων φαίνεται πως για φέτος πήρε η πόλη του Άργους, αφού το Ναύπλιο πειραματίζεται, και σωστά, να δώσει τον δικό του «βενετσιάνικο χαρακτήρα» στην αποκριά, παρ’ όλα αυτά κατάφερε να συγκεντρώσει περί τους 10.000 επισκέπτες ενώ στην πόλη του Άργους υπολογίζονται ότι έφτασαν τις 7-8.000.
Εντυπωσιακή από πλευράς πλούτου και κόστους ήταν και η Καρναβαλική παρέλαση στο Πορτοχέλι όπου τα βεγγαλικά φώτιζαν τον ουρανό για πάνω από 20΄.

Στο Άργος : «Αλα Πάτρα»
Φαίνεται πως η καρναβαλική παρέλαση που καθιέρωσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή βρήκε συνεχιστές. Πολυπληθείς ομάδες των σχολείων του Δήμου παρέλασαν από την αρχή της Δαναού έως το Δημαρχείο της πόλης μέσα από τις επευφημίες των θεατών που έδειξαν πραγματικά να το διασκεδάζουν.
Δεν έλειψαν και οι θεματικές ομάδες που σατίριζαν την επικαιρότητα, όπως την υπόθεση Ζαχόπουλου-Τσέκου, αλλά και Κοινωνικά μηνύματα που αφορούσαν την διατροφή ή την ανακύκλωση.
Οι πολύχρωμες στολές και το κέφι παιδιών και μεγάλων που συμμετείχαν έδωσε μια ιδιαίτερη νότα δροσιάς και αποκριάς στην πόλη του Άργους που απέχει όμως ακόμα πολύ από την «Αργείτικη αποκριά» που έπεσε θύμα της χούντας και της Λήθης.
Ίσως θα έπρεπε να σταθεί κανείς ιδιαίτερα και στην ομάδα του ΚΑΠΗ Άργους που φαίνεται πως ξαναθυμήθηκε τα νιάτα της μη έχοντας τίποτε απολύτως να ζηλέψει από ζωντάνια από τους μαθητές που πήραν μέρος στη μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση.
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσία καρναβαλιστών της Νέας Κίου, οι οποίοι λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το δικό τους καρναβάλι έφεραν το δικό τους εορταστικό μήνυμα στο Άργος με πανέμορφες και περίτεχνες στολές και μάσκες.
Χρέη παρουσιαστού έκανε ο αντιδήμαρχος Κώστας Γκαργκάσουλας μεταμφιεσμένος ως Ζορο ή Ψωμιάδης και η υπάλληλος της ΔΕΠΟΑΡ Γωγώ Μουκα , με μεγάλη επιτυχία.
Πολύ κατώτερο του αναμενόμενου ήταν το άρμα της Κάρμεν Δουλγκέρη, με τις Θεσμοφοριάζουσες. Θύμιζε περισσότερο γυρολόγους τσιγγάνους παρά τις Θεσμοφοριάζουσες. Φαίνεται πως η Αρχαία τραγωδία έπεσε μέσα στο…κιούπι.

Χάσανε το «Πλάσμα» στο Ναύπλιο
Πολύ σωστά η δημοτική αρχή βλέποντας ότι η Καρναβαλική παρέλαση στο Ναύπλιο έφθινε χρόνο με το χρόνο, αποφάσισε σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα να δώσουν βενετσιάνικο χρώμα στην «αναπλιώτικη αποκριά». Η παρουσία του Τουλιάτου με τους ήχους των αυτοσχέδιων κρουστών καθώς και οι ομάδες των Ντόμινο να ξεχύνονται στα στενά δρομάκια του Αναπλιού και να παρασέρνουν ντόπιους και επισκέπτες στους ρυθμούς της Αποκριάς.
Αυτό που έλειπε ήταν η σκηνοθεσία των εκδηλώσεων, αφού τα κενά χρόνου που υπήρχαν από τη μια εκδήλωση στην άλλη «πάγωναν» τους συνδιασκεδαστές.
Ειδικά την τελευταία Κυριακή που όλα θα έπρεπε να ήταν πιο έντονα, μάλλον επεκράτησε το χάος και χάθηκε η μαγεία του Καψίματος του Καρνάβαλου, αφού μόλις ένα πολύ μικρό μέρος των επισκεπτών του που είχε θέα προς το σημείο της θάλασσας κατάφερε να δει την καύση, χωρίς ωστόσο και αυτό να ενθουσιαστεί αφού αντί για τεράστιο Καρνάβαλο, όπως τον θέλει η λαϊκή παράδοση, κάηκαν κάποια «σκουτιά» που το Π.Λ.Ι. τα ονόμασε «Πλάσμα της Αποκριάς». Η ιδέα του Π.Λ.Ι. να μιμηθεί το σκηνικό της καύσης της Αρμάτας στην Ύδρα και στις Σπέτσες και να το προσαρμόσει στις απόκριες του Ναυπλίου ήταν πολύ καλή, αλλά θέλει και πολλή δουλειά. Κάθε αρχή βεβαίως έχει και τα λάθη της, οπότε του χρόνου σίγουρα η αποκριά στο Ναύπλιο θα είναι καλύτερη, αφού φάνηκε ότι βρίσκει το δικό του χρώμα στις αποκριάτικες εκδηλώσεις.
Πρόβλημα όμως υπήρξε και με το χώρο στάθμευσης. Οι Λιμενικοί μετατράπηκαν σε παρκαδόρους, ενώ ο αποκλεισμός και του κομματιού από το «Π», έως του Καραμανλή προκάλεσε δυσφορία στους επισκέπτες που έβλεπαν πολλές κενές θέσεις για λίγους ενώ αυτοί ήταν υποχρεωμένοι να παρκάρουν στην Νομαρχία !

Στο Κουτσοπόδι Φασολάδα
Τι το παραδοσιακότερο, από το να προϋπαντήσει κανείς την Σαρακοστή με την παραδοσιακή φασολάδα. Ο Δήμος Κουτσοποδίου επέλεξε τον γραφικό λόφο του Προφήτη Ηλία στο Κουτσοπόδι για να γιορτάσει με τους Δημότες του τα Κούλουμα. Χρέη μάγειρα δεν έκανε μόνο ο Δήμαρχος Κουτσοποδίου αλλά και μέλη του Δ.Σ. του Δήμου. Σημαντική βοήθεια ήρθε και από την Σκοτεινή μαζί με τα φασόλια (το νερό ήταν Κουτσοποδιώτικο) ως ένδειξη «διαδημοτικής συνεργασίας» όπως μας είπε κάποιος «λίγο πριν συνενωθούν οι Δήμοι Κουτσοποδίου και Λυρκείας με το Άργος».
Φυσικά πέρα από τα εδέσματα, άφθονο ήταν και το υπέροχο Μαλαντρενιώτικο κρασί, ενώ η ορχήστρα έπαιζε παραδοσιακά τραγούδια και το σήμα κατατεθέν της Κουτσοποδιώτικης αποκριάς, το αερόστατο, ανέβαινε μεθυσμένο από τους αέρηδες στον ουρανό ξεπερνώντας τους χαρταετούς.

Η γιορτή του μετανάστη στο Κρανίδι
Κυριακή βράδυ στο Χέλι ,άρματα ,πυροτεχνήματα ,ζωντανή ορχήστρα ,χιλιάδες κόσμος, και πάνω απ όλα πανάκριβα αυτοκίνητα. Χλιδή
Καθαροδευτέρα στους Μύλους ο Σκανδάλης με τα μηχανήματα του, γύρω στους εκατό Ινδούς και Πακιστανούς περίπου άλλοι τόσοι Αλβανοί κάποιοι Άγγλοι απ το Χέλι (μόνιμοι κάτοικοι)και γύρω στους εβδομήντα Κρανιδιώτες και Κρανιδιώτισες.
Οι κυρίες πίσω από τον πάγκο που πέρσι έδιναν το φαγητό φέτος δεν ήταν εκεί.
Ενας σερβιτόρος μετανάστης κι αυτός με δίσκο, μοίραζε τα πλαστικά πιατάκια με τα ντολμαδάκια και τους γίγαντες από κονσέρβα (η ταραμοσαλάτα ήταν αυθεντική)
Γυναίκες λίγες περισσότεροι νέοι άντρες δεκαοκτώ με τριάντα χρονών. Εργάτες.
Αμήχανα τα χέρια στις τσέπες συγκεντρωμένοι σε μικρές παρέες,επιφυλακτικοί.
Στα Ηπειρώτικα και κανά δυό συρτά τα παλληκάρια απ την Αλβανία μας θύμισαν πόσο κοντά είναι ο πολιτισμός των δύο γειτονικών λαών.
Εκεί όμως που ήταν απόλαυση ήσαν οι Ινδοί και οι Πακιστανοί.
Οι χοροί τους γεμάτοι κέφι και χαρά, με τα χέρια ψηλά στον ουρανό και ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπο.
Που να είναι κανένας Καζαντζίδης να ξαναφτιάξει Μαντουβάλα και Ζιγκουάλα να τραγουδάμε και εμείς οι Ευρωπαίοι.
Ομολογώ πώς δεν διακρίνω την διαφορά ανάμεσα σι Ινδούς και Πακιστανούς
Αν και οι δύο λαοί είναι σαν εμάς και τους Τούρκους, συνέχεια στα μαχαίρια και σε εμπόλεμη κατάσταση.
Αυτό δεν εμπόδισε τους μετανάστες απ τις δύο εθνότητες να μαζέψουν χρήματα απ τα μεροκάματά τους και να τα στείλουν στους πυρόπληκτους της Ηλείας φέτος το καλοκαίρι. Εκπρόσωπος του Δήμου τους ευχαρίστησε γι αυτή τους την προσφορά.
Οι χορηγοί της χτεσινής εκδήλωσης του καρνάβαλου στο Χέλι (που πρέπει να κόστισε δεκάδες χιλιάδες ευρώ)κυρίως κατασκευαστικές εταιρείες, έλειπαν από το Κρανίδι και τους Μύλους μαζί με τους Κρανιδιώτες.
Αφήσαν κάποιους γραφικούς και κάποιους μεγαλύτερους στην ηλικία(μαζί με τους μετανάστες )να στήσουν μια αυθεντική λαϊκή πολυεθνική γιορτή σαν και εκείνες που μόνο ο λαός ξέρει να κάνει.
Με αυθόρμητο κέφι και πενιχρά μέσα.
Αλλά με περίσσευμα καρδιάς απλότητας και διάθεσης να ξεδώσεις συμμετέχοντας, και όχι σαν παθητικός θεατής της παρέλασης των χρημάτων.
Να δείτε που σε λίγα χρόνια στο Χέλι θα παρακαλάνε τους μετανάστες να πάνε με τους χορούς τους και την διάθεση τους για ζωή. Κάτι τέτοια γραφικά και εξωτικά αρέσουν στους νεόπλουτους να τα αγοράζουν.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ